Zapłonnik Xenon AL MCS R53

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Sabina777

Zapłonnik Xenon AL MCS R53

Post autor: Sabina777 »

Witam! Jak w temacie potrzebuje info jakiego typu jest zapłonnik w mini Cooperze S R 53 do przetwornicy AL o nr 1 307 329 074 Czy on jest w ogóle wymienialny?? Byłam dzisiaj u elektryka samochodowego i stwierdził usterkę moich ksenonów : do wymiany zapłonniki ALE: nie mógl ich wyciągnąć i podać jaki mam zakupić..
jogiber
Nowy
Nowy
Posiadane auto: MINI R53

Re: Zapłonnik Xenon AL MCS R53

Post autor: jogiber »

Witam,
Walczyłem ze swoimi reflektorami kilka miesięcy. Napisz jakie masz objawy to Ci powiem czy u mnie było podobnie i czy chodzi o zapłonnik.
Zapłonnik niestety jest montowany w środku (przed liftem) palnik D2R.
Natomiast wersja (po lifcie) reflektory soczewkowe mają zapłonnik wymienny palnik D2S.
Jeżeli masz wersję prze liftem to są dwa wyjścia:
- nowy reflektor wraz z zapłonnikiem
- rozklejenie reflektora i wstawienie nowego zapłonnika (nigdy nie kupuj używanego. One mają swoją żywotność. Ja przez to miałem więcej wydatków. Dlatego proponuje zawsze nowy). Trudne do wykonania :/

Zapłonnik (wersja przed liftem) -> AL 1 307 329 79
Sabina777

Witam! Ksenony mi nie zawsze świecą od razu po odpaleniu Czasami załącza się tylko jeden raz prawy raz lewy czasami żaden Pokazuje trochę w garażu i jeden załapie a drugi trochę później Jak jest ciepło to palą szybciej Jak już załupią pierwszy raz to potem już załapują od razu do dłuższego postoju i wtedy od początku to samo..
jogiber
Nowy
Nowy

na 100% zapłonniki do wymiany :)
Sabina777

.. Jak ja biedny żuczek mam to kupić żeby było dobrze?? Gdzie?/
jmarek

Post autor: jmarek »

Doslownie tydzien temu bylem z tym u elektromechanika. Rozklejenie lampy + naprawa okolo 300zl
Moze twoj mechanik moze rozkleic lampe i sam sobie sprawdzic co potrzebuje?
Sabina777

Pewnie może.. Ale jak rozklei lampę czy raczej wytnie otwór w obudowie to dopóki nie skończy dzieła ja będę uziemiona A zanim zamówię i otrzymam to trochę potrwa..Ale już wiem od kolegi jogibera jaki zapłonnik więc tylko kwestia zamówienia Mój elektryk robociznę wycenił na dużo mniej Ciebie robocizna tyle wyniosła rozumiem?? A sam zapłonnik??
jmarek

Post autor: jmarek »

Cena, którą podałem to całość (robocizna + zapłonnik).
Sabina777

:shock: A gdzie kupiłeś zapłonnik tak tanio?? Ja szukam i na razie znalazłam 260 zl za sztukę.. A muszę kupić dwie plus wymiana to mnie ok 7 stówek wyniesie :cry:
jogiber
Nowy
Nowy

Hej jmarek
Czy zapłonnik który Ci montował jest nowy na gwarancji?
Kornat
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini Cooper R50

Post autor: Kornat »

Witam,

Jestem nowy na forum i zacznę od odgrzania kotleta ;). Kupiłem żonie Mini Coopera R50 z 12.2003 r. Przed zakupem sporo czytałem o tych autach i świadom ich słabych stron zdecydowałem się na zakup ;) obecnie chcę wyprowadzić auto na prostą :D Jest problem z fabrycznym xenonem, lewa lampa zapala się zawsze, prawa różnie i tak się zastanawiam, czy winny jest zapłonnik, o którym piszecie czy może jednak uszkodzony moduł komfortu (standardowe zalewanie go), dzisiaj porządnie zlałem Mini na myjni i do środka dostała się woda (w okolicach słupka A od strony pasażera), mam przypuszczenia, że wyciek trwa dłuższy czas i być może moduł został zalany... myślicie, że to może być przyczyna problemu z xenonem?

pzdr
maniujr
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: był Cooper S R53 Aero LPG
Kontakt:

Post autor: maniujr »

Witaj

Może być wina wody, ale ja miałem takie objawy jak padał żarnik. Kupiłem zamiennik za 80pln i padł po kilku tygodniach (znowu mrugał albo nie zawsze palił). Myślałem, że to przetwornica. Kupiłem oryginalny żarnik Philips (za ok 150pln) i działa do dziś. Wszystko D2R na allegro poniżej 150pln to podróby!

Co do wody, to leci często jak masz źle wklejoną szybę czołową (sam tak miałem). U mnie jak za mocno podlejesz pod krawędź bocznej szyby to też wleci - taki urok drzwi bez ramek.
Kornat
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini Cooper R50

Post autor: Kornat »

Dziękuję bardzo za odpowiedź :) żarniki i tak chce wymienić bo widzę, że generalnie są już wypalone i nie świecą taką barwą jak powinny... zobaczymy czy to pomoże w kwestii odpalania prawej lampy.

Co do wody, to właśnie muszę znaleźć miejsce, z którego leci bo jeżeli jeszcze moduł jest ok to szkoda żeby go trafiło ;) póki co nic raczej nie wskazuje na jego uszkodzenie, niebawem auto jedzie na przegląd do znajomego mechanika więc podłączy kompa i zerkniemy jakie błędy wypluje ;)

pzdr
ODPOWIEDZ