AUTOMAT - zle czy dobre doswiadczenie w MINI

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

hubi

AUTOMAT - zle czy dobre doswiadczenie w MINI

Post autor: hubi »

Witam serdecznie,
planuje zakup mini a automacie i prosilbym o informacje czy jest to udana konstrukcja skrzyni czy tez nie, autko ma byc z ok 2003 roku.
Rozumiem ze skrzynia bezstopniowa, jezdzilem duzo Altima z 2008 z cvt i pasuje mi to.

Bardzo prosilbym o niepisanie ze mini i automat to nie pasuje etc...musze miec automat ze wzgledu na zdrowie, problemy z prawa reka...nic nie poradze.

Bede wdzieczny za kazde opinie.

pozdrawiam!
Crisu
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Re: AUTOMAT - zle czy dobre doswiadczenie w MINI

Post autor: Crisu »

no cóż... dyskusje czas zacząć !

znalazłem podobny temat rodzaje skrzyń automatycznych w mini

osobiście uważam iż nie należy "bać się" automatów

nie mam doświadczenia jak jest w mini, ale skoro jest wymóg automatu, to dlaczego nie !

w przypadku awarii (rocznik 2003) jest do ogarnięcia w "składowiskach części ..po

przebiegu.." ;) można kupić całą i już

generalnie - jazda automatem w mieście to rewelacja
hubi

ale tu nie ma sie czego bac, jezdze od lat automatami i nic w tym nie ma zlego.

Tutaj chodzi o konkretne auto, wolalbym nie szukac po skladowiskach aut. Wiem ze w niektorych malych autach wsadzaja jakies wynalazki co pozniej nie rokuje bezawaryjnoscia, dlatego chce proste auto z prosta skrzynka.

szczerych uzytkownikow mini z automatem bardzo prosze o porade.

pzdr
Maciek_m
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: Maciek_m »

Kolego,
Mam automat (nie CVT) w MCS i ponieważ miałem z nim problem - musiałem go naprawić (poprzedni właściciel zaniedbał wymianę oleju) i podczas naprawy rozmawiałem z serwisantami (w firmie Samko) na temat automatycznych skrzyń biegów (poprzednio miałem amerykańca z automatem) i stanowczo odradzili CVT w MINI. Rozmowa o CVT była sprowokowana sytuacją - podjechał podczas mojej wizyty w serwisie klient w MINI z CVT i nie zdecydowali się tego naprawiać - brak części i zamienników. Chociaż skrzynia CVT w MINI nie jest ponoć jakoś psująca się, ale jeśli juz się zdarzy-kicha. Jesli chcesz posłuchac informacji z pierwszej ręki - zadzwoń do firmy Samko (samko.pl). Tam znają się doskonale na skrzyniach i wytłumaczą Ci wady CVT w MINI.
Zdecydowanie mogę polecić natomiast automat sześciobiegowy (AISIN) w MCS - jeśli możesz wydać więcej kasy na MCSa i potrzebujesz automatu - szukaj takiego.
Pozdrawiam,
Maciek
Hyundai Santa Fe '04 4WD 2.0 CRDi 140KM - dupowóz
Mini Cooper S Park Lane Steptronik '06 beżowa tapicera :-)
hubi

Witam,
dz za info.

Czy wspomniana przez Ciebie skrzynia MCS byla montowana w kazdym mini czy tylko S? troche jeszcze bladze po tych wersjach.

pzdr
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Clubman JCW LCI

Post autor: pididi »

Tylko w S. Słabsze wersje miały właśnie CVT, o których opinia jest... jaka jest siedziały w słabszych Cooperach i One. W US został złożony nawet pozew zbiorowy dot. awarii w CVT: http://www.motoringfile.com/2011/12/15/ ... rly-minis/
static
Funkykoval
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: Funkykoval »

kolego Hubi,
Nabylem przed wakacjami mini 1.6 w automacie CVT.
Auto ma 10lat i 55tys. przebiegu; zrobilem juz 2000 i jak narazie bez zarzutu (od pierwszego wlasciciela, ksiazka + auto jezdzone w Belgii). Przymierzam sie do wymiany oleju w skrzyni bo to juz ten przebieg (a na pewno juz ten czas - po 10 latach) i oczywiscie spotkalem sie z opiniami "servisantow" z BMW, ze w tych skrzyniach oleju sie nie zmienia. Mam juz ustawionego mechanika + kupilem filtr i olej. Po robocie dam znac jak to wszystko wewnatrz wygladalo.
Spotkalem sie rowniez z opinia, ze skrzyn CVT sie nie naprawia tylko wymienia na nowe (cena to +/- 5tys$) ale mysle ze nie mozna tak generalizowac, a wynika to glownie z ignorancji, niewiedzy lub strachu mechanikow. Na necie jest sporo czesci i zestawow naprawczych do tego CVT.

Mam amerykanca w automacie i nieco inaczej sie tym jezdzi.. Mini z CVT troche przeciaga (tak jakby sie sprzeglo slizgalo) ale mozna sie przyzwyczaic. Pozatym na miasto bomba.

Mysle, ze powinines przed zakupem pojechac wymienic olej w skrzyni - przy filtrze jest magnez na opilki i jezeli cokolwiek zlego ze skrzynia sie dzialo to sie zorientujesz. Kolor i zapach oleju tez nie jest bez znaczenia (spalony i brudny moze wskazywac na przegrzanie skrzyni)
pozdrawiam
pozdrav
hubi

widze ze nie ciekawie sie zapowiada wizja mini w automacie...Ski sa mniej popularne i drozsze...
Brennt
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Post autor: Brennt »

hubi pisze:widze ze nie ciekawie sie zapowiada wizja mini w automacie...Ski sa mniej popularne i drozsze...
ski sa bardzo popularne, ale faktycznie drozsze - automaty sa mniej popularne
There's two muffins sitting side by side in a muffin tin in the oven. One muffin says to the other, "Boy, it's hot in here!", and the other one says, "Holy Crap! A talking muffin!".
Awatar użytkownika
spooner
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: spooner »

Proponuję podzwonić po warsztatach specjalizujących się w skrzyniach automatycznych - można do wiedzieć się dość konkretnych informacji.
Jedna skrzynia nie równa innej. Ostatnio mój ojciec zapłacił 3500 PLNów za naprawę skrzyni automatycznej w dość leciwej Lagunie, chociaż ze świetnym motorem 3.0 V6. Podobna naprawa w skrzyni audi kosztowałaby połowę tej kwoty...
youhavemyword.pl - technical authoring and translations

Life's just one lap, why don't we make it a good one...
keeway69

Post autor: keeway69 »

mam znajomego ktory mial miniaka w automacie z 2003bodajze i cos poszlo wiem tyle ze nikt nie chciaL sie za to zabrac i cholernie ciezko dostac jakiekolwiek czesci. gosciu handlarz kupil okazyjnie ma dosc duzo znajomosci z branzy motoryzacyjnej ale auto okazalo sie wielka wtopa i z 3 miesiac sie meczy bezskutecznie. nic wiecej nie wiem pozatym ,ze ostrzegal zeby unikac automatu ,jesli jest ok to wporzo lecz jak cos pojdzie nie tak to po prostu brak mechaniki i niestety jeszcze ciezko nawet z zamiennikami czy czesciami po demontazu
Funkykoval
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

https://www.automaticchoice.com/Catalogue/zfvt1-27t.pdf

tu link do strony z rozrysowanym CVT i katalogiem czesci
pozdrav
Awatar użytkownika
bob.dsk
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: A45 AMG

Post autor: bob.dsk »

Co prawda mam R56 i automat działa super ;)
R56 239km 342nm
Funkykoval
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

a tu:
http://tis.spaghetticoder.org/s/view.pl?1/07/40/64

KOMPLETNA INSTRUKCJA (krok po kroku) WYMIANY "OLEJU" SKRZYNI AUTOMATYCZNEJ. Pokazcie ten papier swoim mechanikom - :!: zwroccie im uwage na procedure pierwszego rozruchu i kontroli poziomu oleju juz po wymianie.
Historie o nie wymienianiu mozecie wlozyc miedzy bajki. Nie wyobrazam sobie aby 10letni olej (nawet "tylko" dp skrzyni) utrzymal swoje parametry.

:!: UPEWNIJCIE SIE 3X ze zakupiliscie wlasciwy olej. Esso CVT EZL 799 jest juz podobno nie do kupienia. Ja mam zalany (wg. ASO BMW) Mobil CVT EZL 700.

Wlasnie odebralem autko z warsztatu - mam nowy olejek w skrzyni, w silniku i spokojna glowe...

To samo sie tyczy oleju "long live" do silniku i wymiana co 30tys. To oszustwo aby auta sie sprzedawaly firmom w leasing. Uwazam, ze po roku czasu lub co 10tys. nalezy olej wymienic - tym bardziej, ze nie kosztuje to fortuny - byc moze ten olej nie traci jeszcze swoich parametrow ale napewno jest brudny bo filtry nie wytrzymuja takich przebiegow.
Ale to tylko moje skromne zdanie.
pozdrav
nena

Post autor: nena »

przed mini cooperem mialam samochod w automacie a dokladnie polautomat i nic mi sie niedzialo ze skrzynią , chwaliłam sobie automat, ale teraz jak kupowalam coopera, wolalam w manualnej skrzyni bo po pierwsze mniej pali a po drugie gdyby cos sie zepsulo to chyba łatwiej naprawic i w ogole koszt tanszy niz automata.
ODPOWIEDZ