Deska drewniana a wloty powietrza
Moderator: flapjck1
Deska drewniana a wloty powietrza
Czy wloty powietrza w desce drewnianej różnią się od wlotów bez deski?
Pytam, ponieważ mój Miniak nie miał deski, a po jej zakupie nie mogę zamocować starych wlotów - zewnętrzna obręcz nie może załapać gwintu na wlocie.
Pytam, ponieważ mój Miniak nie miał deski, a po jej zakupie nie mogę zamocować starych wlotów - zewnętrzna obręcz nie może załapać gwintu na wlocie.
Re: Deska drewniana a wloty powietrza
no to teraz szukam kogoś kto na takie na sprzedaż.
- icemac
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
zawsze możesz dołożyć kawałek "karbowanki", aby wloty "działały"Chris11 pisze:no to teraz szukam kogoś kto na takie na sprzedaż.
Się zmienia ... Clubman + MM = mają się dobrze
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
a poza tym nie są inne tylko fabrycznie prymitywnie tuningowane, obcięty kawałek wylotu i przedłużony właśnie karbowaną rurką
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
Nie potrzebuję "działających" wlotów tylko takie, które będą się trzymały w desce, ponieważ obecne wypadają.
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
a co zrobisz z dziurą za deską? i syfem który tamtędy wleci i tam zostanie?
Wloty powietrza mam zaspawane.
- icemac
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
to zostawiasz na sztukę zamontowane oryginały w desce
ja tak mam u siebie - nie wieje, ale wygląda
ja tak mam u siebie - nie wieje, ale wygląda
Się zmienia ... Clubman + MM = mają się dobrze
- markfive
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Jedną z opcji jest zamontowanie w tych miejscach głośników wysokotonowych lub małych dwudrożnych. Dotyczy to sytuacji w której górne otwory dopływu zimnego powietrza z zewnątrz sa zaspawane. Nie należy natomiast likwidować dopływu powietrza grubą rurą z prawej strony do nagrzewnicy.
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
no to jak wyżej, generalnie powinno dać się osadzić wlot w desce za ząbki który ten posiada (a deska powinna być odpowiednio do tego powycinana) i następnie zakręcić zewnętrznym pierścieniem i powinno się trzymać
No właśnie nie mam powycinanej deski, a nie chcę wyciągać i rzeźbić w niej więc albo pokombinuję z tymi wlotami, albo kupię takie pasujące do deski.
Chris11, możesz zapodać foto deski, którą masz? odnoszę wrażenie, że się nie zrozumieliście z chłopakami i Ty myślisz o jednej desce a chłopaki piszą o innej.
Jeśli dobrze zrozumiałem ich to piszą o takiej jak jak ma Pajor na handel tu http://www.forum.mini.org.pl/viewtopic.php?t=10542 i widać, że na obu końcach deski są wycięte dwa otwory na plastikową część wlotu powietrza.
Wcześniej napisałeś, że wloty nie trzymają się twojej dechy i wypadają czyli rozumiem że też masz wycięte otwory a teraz piszesz, że nie masz powycinanej deski.
Dlatego zacząłem się zastanawiać czy rozmawiacie o tym samym
Jeśli dobrze zrozumiałem ich to piszą o takiej jak jak ma Pajor na handel tu http://www.forum.mini.org.pl/viewtopic.php?t=10542 i widać, że na obu końcach deski są wycięte dwa otwory na plastikową część wlotu powietrza.
Wcześniej napisałeś, że wloty nie trzymają się twojej dechy i wypadają czyli rozumiem że też masz wycięte otwory a teraz piszesz, że nie masz powycinanej deski.
Dlatego zacząłem się zastanawiać czy rozmawiacie o tym samym
No i właśnie o tych dwóch otworach pod plastikowe wloty mówię. Wcześniej nie miałem deski, więc wloty miały taką obudowe, którą się na nie nakładało i na to nakręcało obręcz. Po zamontowaniu deski wkładam wlot od tyłu, opiera się on takimi czterema wypustkami o tył deski (bez nich luźno przechodziłby przez nią), ale już z przodu nie mogę ich zblokować obręczą, bo brakuje mi może z centymetra i obręcz nie chce chwycić gwintu.
Jak (i jeśli dobrze) zrozumiałem Sadama to chodzi mu o to, ze deska powinna mieć nacięcia po wewnętrznej stronie, żeby te wypustki ładnie się wpasowały w nią i tym samym zyskałbym więcej gwintu z przodu.
Chyba, że faktycznie źle to rozumiem. W każdym razie, na zdjęciu Pajora widzę, że wloty (przynajmniej od d..y strony) są inne niż moje.
Jak (i jeśli dobrze) zrozumiałem Sadama to chodzi mu o to, ze deska powinna mieć nacięcia po wewnętrznej stronie, żeby te wypustki ładnie się wpasowały w nią i tym samym zyskałbym więcej gwintu z przodu.
Chyba, że faktycznie źle to rozumiem. W każdym razie, na zdjęciu Pajora widzę, że wloty (przynajmniej od d..y strony) są inne niż moje.
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
czyli zrozumieliśmy się bardzo dobrze, otwory powinny być szersze i zostawionymi wypustkami, tak, że możesz wlot/wylot włożyć od przodu, przekręcić o parę stopni i wypustki nie pozwolą by wypadł, dalej kontrujesz pierścieniem i już...
ale skoro nie masz tych wycięć to spróbuj włożyć cały wlot od przodu, jeśli przypasuje to musisz już we własnym zakresie wymyślić jak je przymocować, ale skoro wloty zaspawane to bym pomyślał nad opcja wstawienia głośników
ale skoro nie masz tych wycięć to spróbuj włożyć cały wlot od przodu, jeśli przypasuje to musisz już we własnym zakresie wymyślić jak je przymocować, ale skoro wloty zaspawane to bym pomyślał nad opcja wstawienia głośników