zima nadchodzi - opony
zima nadchodzi - opony
Kochani, czeka mnie zakup kompletu zimówek run flat.
-Na czym jeździcie i co polecacie?
-Czy ktoś testował zakup zimówek w ASO? Na stronie MINI pojawiła się oferta zimowa i są komplety, ale tylko razem z felgami - ja felgi mam, więc interesują mnie same opony, ale nie wiem czy jest szansa na jakąś sensowną cenowo ofertę z tego źródła? Ktoś ma jakieś doświadczenia czy raczej celować w jakiś oponeo itp?
No, to póki co tyle
-Na czym jeździcie i co polecacie?
-Czy ktoś testował zakup zimówek w ASO? Na stronie MINI pojawiła się oferta zimowa i są komplety, ale tylko razem z felgami - ja felgi mam, więc interesują mnie same opony, ale nie wiem czy jest szansa na jakąś sensowną cenowo ofertę z tego źródła? Ktoś ma jakieś doświadczenia czy raczej celować w jakiś oponeo itp?
No, to póki co tyle
-
- Wiarus
- Posiadane auto:
Re: zima nadchodzi - opony
jestes pewna, ze chcesz runflaty?:)
There's two muffins sitting side by side in a muffin tin in the oven. One muffin says to the other, "Boy, it's hot in here!", and the other one says, "Holy Crap! A talking muffin!".
- hello
- Wiarus
- Posiadane auto: '96 Sportspack
- Kontakt:
czemu nie - bo twardo? ja mam 16" runflat na lato i na zimę - zero problemów
Wiem, wiem, że twardo i niewygodnie - latem też na tym jeżdżę, tylko na 17 . No ale święty spokój jest bezcenny - świadomość, że w razie kapcia spokojnie doturlam się do domu bez zabaw z jakimiś systemami naprawczymi lub konieczności łapania na mikry biust jelenia, który zrobi to za mnie, działa na mnie kojąco. Liczę też na to, ze dzięki wytrząsaniu na tyłku nie zalęgnie mi się cellulit . Tak więc TAK, jestem zdecydowana na run flaty - tylko nie bardzo wiem, które są dobre. Razem z Miniakiem przejęłam stare Good Yeary. Co ciekawe mają całkiem przyzwoity bieżnik, bo u poprzedniego właściciela Miniak prawie nie był jeżdżony zimą, tyle, że wiek je już raczej dyskwalifikuje (choć podobno sa tacy, co takie opony spokojnie kupują i uzytkują). Tak więc przydałyby mi się jakieś rady od tych co jeżdżą i moga cos odradzic lub pochwalić z własnego doświadczenia .
- hello
- Wiarus
- Posiadane auto: '96 Sportspack
- Kontakt:
to z którego roku masz te opony, bo raczej nie starsze niż 10 lat, czyli chyba ok do użytku?
Moje mają 8 lat. Podobno opona najlepiej zachowuje się do 3 lat, a po 6 powinna być zezłomowana, nawet jeśli jest nówką sztuką nieśmiganą.
- krzyss
- Nowy
- Posiadane auto: Accord 1980r.
Jezeli duzo jezdzisz w trasy w zimie, po gorach itp to zmien na nowe. Jesli auta uzytkujesz glownie w Wawie to ja bym sie nie przejmowal. Zreszta opony zimowe w miniaku w rozmiarze 17' zawsze zle sie spisuja. Za duza powierzchnia opony a za maly nacisk.
Biorac pod uwage koszt zakupu kompletu nowych (ok 3000-4000zl) to ja bym sie powaznie zastanowil czy potrzebujesz nowych jesli tamte maja odpowiedni bieznik.
Najlepiej by bylo przetestowac te opony co masz.. jesli beda slabo sie wgryzaly w snieg to moze byc ze guma juz stara...
Biorac pod uwage koszt zakupu kompletu nowych (ok 3000-4000zl) to ja bym sie powaznie zastanowil czy potrzebujesz nowych jesli tamte maja odpowiedni bieznik.
Najlepiej by bylo przetestowac te opony co masz.. jesli beda slabo sie wgryzaly w snieg to moze byc ze guma juz stara...
krzyss & Kasia
Na zimę mam 16 a nie 17 no i nie 205 tylko 195 . Miniakiem zimą w trasy nie ruszam - głównie bujam się po mieście. Tyle, że właśnie w zeszłym roku miałam wrażenie, że te stare zimówki już się średnio spisują. Co ciekawe nie duży śnieg jest tu problemem - w dużym śniegu to nawet na letniakach całkiem spoko można się przemieszczać . Miazga jest jak spadnie takie ni to ni owo w niedużych ilościach i jezdnia robi się mega śliska. No ta sparciała guma przyczepność miała mocno średnią. Dopóki się z nią nie oswoiłam to parę razy samochód mi w poprzek postawiło. Wolałabym nie powtarzać takich atrakcji w tym roku .
Moja droga, jak się jezdnia niekiedy zeszkli to przyczepność zapewnią Ci tylko kolce...
youhavemyword.pl - technical authoring and translations
Life's just one lap, why don't we make it a good one...
Life's just one lap, why don't we make it a good one...
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
nie, pod warunkiem ze bedziesz pilnowal zeby cisnienie mialy rowne i odpowiednie
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- krzyss
- Nowy
- Posiadane auto: Accord 1980r.
No jesli twoje odczucia co do opon sa niepewne i mialas wrazenie ze opony zle trzymaja to lepiej zmienic i nie ryzykowac. Szkoda poprostu uszkodzic auto. A i glowe bedziesz miala spokojniejsza.Rynia pisze:Na zimę mam 16 a nie 17 no i nie 205 tylko 195 . Miniakiem zimą w trasy nie ruszam - głównie bujam się po mieście. Tyle, że właśnie w zeszłym roku miałam wrażenie, że te stare zimówki już się średnio spisują. Co ciekawe nie duży śnieg jest tu problemem - w dużym śniegu to nawet na letniakach całkiem spoko można się przemieszczać . Miazga jest jak spadnie takie ni to ni owo w niedużych ilościach i jezdnia robi się mega śliska. No ta sparciała guma przyczepność miała mocno średnią. Dopóki się z nią nie oswoiłam to parę razy samochód mi w poprzek postawiło. Wolałabym nie powtarzać takich atrakcji w tym roku .
Pamietaj tylko ze opony zimowe na lodzie czy gololedzi nie pomoga... zima ma juz to do siebie ze trzeba jezdzic wolniej, ostrozniej, i zadna opona tego nie zastapi.
krzyss & Kasia