Witajcie. Pytanie moje brzmi następująco.
To, ze można zarejestrować samochód na "żółto" bez opinii rzeczoznawcy, a także nie musi być to auto powyżej 25 lat już wiem.
Sytuacja (hipotetyczna) wygląda tak:
Mam samochód, wpisany na stan muzeum motoryzacji, co potwierdza mi to muzeum wiążącym pismem.
Co ważne, jest to auto kolekcjonerskie, ale nie mające 25 lat. Nie potrzebuję rzeczoznawcy, to już wiem, przerabialiśmy to.
Teraz następuje kulminacja.
Czy istnieje prawna możliwość zarejestrowania na "żółto" takiego samochodu, który wymaga remontu?
Rozumiem przez to to, że nie przejdzie on tzw. przeglądu wieczystego. Przez ważny problem techniczny, niezwiązany z oryginalnością (powiedzmy, hamulce czy układ kierowniczy).
I teraz tak, samochód jest wpisany do rejestru muzealnego, oczekuje w kolejce na remont, nie ma możliwości zrobienia przeglądu wieczystego (bo auto technicznie po prostu w stanie przed remontem go nie przejdzie), a wiadomo, OC leci, a kasę z OC można by spokojnie przeznaczyć na remont.
I tu pytanie, czy da się zarejestrować pojazd na żółte tablice, omijając przegląd wieczysty? Bądź odsuwając go w czasie?
Ktoś coś słyszał? Ktoś coś wie?
Pozdrawiam!
Rejestracja na zólte - auto z muzeum
Moderator: flapjck1
Re: Rejestracja na zólte - auto z muzeum
Ja mam Jaguara XJ6 z 1978 i bez problemu był zarejestrowany na zabytek w stanie wymagającym ingerencji blacharza i lakiernika... Może sprawdź na forach cllasiccars etc ? Więcej nie jestem w stanie Ci powiedzieć, ponieważ sprawę załatwiał I właściciel tego pojazdu.
- mikiV8
- Wiarus
- Posiadane auto: Mini Morris 1973 998cc - w trakcie remontu
Z tego co słyszałem, da się wykonać taki manewr, ale najlepiej skontaktuj się z Sidim, a najlepiej z jego tatą - będziesz miał informacje z najlepszego źródła
Trzymam kciuki, aby Wartburg jak najszybciej wrócił na ulice!
Trzymam kciuki, aby Wartburg jak najszybciej wrócił na ulice!
Ostatnio zmieniony 10 lis 2012, 15:57 przez mikiV8, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak, ale podejrzewam, ze wóz był w stanie przejść przegląd techniczny...jacob pisze:Ja mam Jaguara XJ6 z 1978 i bez problemu był zarejestrowany na zabytek w stanie wymagającym ingerencji blacharza i lakiernika... Może sprawdź na forach cllasiccars etc ? Więcej nie jestem w stanie Ci powiedzieć, ponieważ sprawę załatwiał I właściciel tego pojazdu.
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
- Kontakt:
z mojej wiedzy: pojazd wpisany na stan muzeum nie ma prawa już być zarestrowany - jeśli został wyrejstrowany (wnioskuje że nie został), moge zadzwonić jeszcze w kilka miejsc i dowiedzieć się o konkretny przypadek ale tak stanowią ogólne przepisy.
również według mojej wiedzy i doświadczenia: aby pojazd "postawić na żółtych tablicach" potrzebny jest wpis do "ewidencji zabytków" odpowiedniej jednostki terytorialnej... takiego wpisu nie dokonasz bez opini certyfikowanego rzeczoznawcy...
natomiast jeśli chodzi Tobie jedynie o wyrejstrowanie polisy OC i dalsze jej zwolnienie z opłacania na czas remontu to nie ma to najmniejszego związku z przeglądem i co się w tym przypadku wiąże zarejestrowaniem pojazdu...
zgłoś się z Mikim do mojego Taty i poproś o opinie wtępną zabytku w celu wyrejstrowania z opłacania składki OC...
*wszystko co pisze jest poparte wiadomościami i doświadczeniem w rejestracji prywatnej kolekcji pojazdów zabytkowych. zaznaczyć należy że każdy przypadek to indywidualna interpretacja wielu urzędników (nie mylić z Rzeczoznawcą)
również według mojej wiedzy i doświadczenia: aby pojazd "postawić na żółtych tablicach" potrzebny jest wpis do "ewidencji zabytków" odpowiedniej jednostki terytorialnej... takiego wpisu nie dokonasz bez opini certyfikowanego rzeczoznawcy...
natomiast jeśli chodzi Tobie jedynie o wyrejstrowanie polisy OC i dalsze jej zwolnienie z opłacania na czas remontu to nie ma to najmniejszego związku z przeglądem i co się w tym przypadku wiąże zarejestrowaniem pojazdu...
zgłoś się z Mikim do mojego Taty i poproś o opinie wtępną zabytku w celu wyrejstrowania z opłacania składki OC...
*wszystko co pisze jest poparte wiadomościami i doświadczeniem w rejestracji prywatnej kolekcji pojazdów zabytkowych. zaznaczyć należy że każdy przypadek to indywidualna interpretacja wielu urzędników (nie mylić z Rzeczoznawcą)
Ostatnio zmieniony 12 lis 2012, 00:15 przez sidi, łącznie zmieniany 1 raz.
nikt nie mówił że będzie łatwo