Co po MINI?

Zgodnie z nazwą, wszystko co tylko wpadnie Wam do głowy, niekoniecznie związane z MINI.

Moderator: flapjck1

hrynek

Co po MINI?

Post autor: hrynek »

Panie i Panowie,

potrzebuję Waszych sugestii, gdyż przymierzam się powoli do zamiany R53 na coś innego, tylko nie bardzo mam pomysł na co. Chciałbym napęd 4x4 lub ewentualnie na tył, a w MINI rodzinie jest tylko Countryman, który zupełnie do mnie nie przemawia. Cena też nie.

Od samochodu oczekuję przede wszystkim tego, aby radził sobie w zakrętach, miał charakter i dobrą stylistykę - w tej kolejności. Raczej nie mniej niż 200 KM, najchętniej 250 lub więcej. Jeżeli da się zejść ze spalaniem w mieście poniżej 15l/100km, to byłoby fantastycznie. Budżet najchętniej do 40-45 tys., ale nie jest sztywny i nie musi być cały wykorzystany. I jeszcze jedno - im auto mniejsze (krótsze) tym lepsze :-)

W tej chwili najchętniej wziąłbym Audi S2 - ostatnio bardzo podobają mi się samochody z lat '90, tylko boję się problemów z dostępnością części zamiennych, narastającej liczby awarii i ilości rdzy, dlatego rozum sugeruje raczej S3, chociaż to już nie to samo...

Podpowiedzcie, proszę, jacy inni godni następcy MINI przychodzą Wam do głowy? Co sami kupilibyście następnego?
MiniaczONE

Re: Co po MINI?

Post autor: MiniaczONE »

Ja miałem przed mini KIJANKĘ SORENTO. Samochód świetny- wykonanie, wygoda, właściwości trakcyjne baja. Mimo swoich gabarytów łatwo wszędzie zaparkować, jednak wymieniłem się na Mini z jednej prostej przyczyny....ekonomika :D Silnik 2.5 CRDI w kijance spalał jakieś 7-8 litrów przy normalnej jeździe, jednak powyżej 140 ew. w mieście na zimno 3xtyle. Mnie jako młodego kierowcę (na utrzymaniu rodziców) takie spalanie nie rajcowało. Wracając do tematu, jeśli szukasz dobrego suva to polecam kijankę- jest ona na ramie, przez co jest strasznie stabilna i ma dobrze rozłożony środek ciężkości. Moja była z 2003r, ale z 40000k swobodnie znajdziesz coś w okolicach 07-09
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

ale nie bedzie mial tej dynamiki :) no i silnik klekle robi :)
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
t_scarf
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: t_scarf »

E81 130i - napęd na tył, 265KM. Tylko problem ze stylistyką i ceną :razz:
MiniaczONE

Post autor: MiniaczONE »

właśnie dynamikę moim zdaniem miał niezłą (przynajmniej wg. mnie- 4ty samochód w życiu którym troszkę się poruszałem :E), tylko jak ma się ciężką nogę to dużo pali. Mimo wszystko zawsze można wybrać wersję benzynową V6, a samochód troszkę tańszy w utrzymaniu będzie od bmw...
Brennt
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Post autor: Brennt »

czlowiek szuka chyba malego szybkiego auta a nie suva :)
There's two muffins sitting side by side in a muffin tin in the oven. One muffin says to the other, "Boy, it's hot in here!", and the other one says, "Holy Crap! A talking muffin!".
vonfloyd
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: vonfloyd »

Subaru Impreza WRX? Co prawda bardzo krótki to nie jest... ale i długi też nie ;)
Ostatnio zmieniony 05 lut 2013, 15:42 przez vonfloyd, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
t_scarf
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

W Imprezie trzeba się chyba pilnować, żeby nie przekroczyć 15l w mieście :wink:
Ostatnio zmieniony 05 lut 2013, 16:47 przez t_scarf, łącznie zmieniany 1 raz.
Din
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: Din »

Na przyszłość honda CR-V(III generacji) to już postanowione, raczej benzyna.
Brennt
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

ponad 200km w CRVce?
There's two muffins sitting side by side in a muffin tin in the oven. One muffin says to the other, "Boy, it's hot in here!", and the other one says, "Holy Crap! A talking muffin!".
Din
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: Din »

hrynek pisze:... Co sami kupilibyście następnego?

To raczej odpowiedź na te część pytania :wink:
Brennt
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

aaa :P no to ja mierze w S3, od biedy a3 tez moze byc i alfe 159 bo jest najladniejsza :D
Awatar użytkownika
t_scarf
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

hrynek pisze:Co sami kupilibyście następnego?
Clubman Cooper S :wink:
hrynek

Post autor: hrynek »

Dzięki za dotychczasowe typy, śmiało kontynuujcie :-)

Z mojego punktu widzenia wygląda to tak:

MINI Clubman S - przez długi czas myślałem, że będzie to moje następne auto, ale potem przyjrzałem się i stwierdziłem, że jednak jest paszczurny :-) No i ciągnie mnie w stronę AWD.

Subaru Impreza WRX - od dawna kusi, chociaż boję się spalania. Byłoby fajne jako drugie auto, żeby polatać dla przyjemności (jakby było gdzie), ale na codzienne dojazdy do pracy, nawet mocno dynamiczne, słabo się nadaje.

BMW - za dużo ich jest, nie ogarniam tematu :-) chociaż mało które jakoś bardziej chwyta za serce.

Kia, SUV-y i terenówki - na razie podziękuję, może kiedyś. Wranglera rozważałem, ale wygrało MINI.

Alfy - ładne, ale bez przesady :-) Wiele wygląda super z konkretnych kątów, a poza tym tak sobie. No i ich designerom wciąż gubi się karteczka z napisem "dodać miejsce na przednią rejestrację".

Audi S3 - będę szukał, jak weekendowe oględziny S2 nie będą owocne.
gh0ly

Post autor: gh0ly »

Ja przesiadlem sie na e92 335i :D ale tak naprawde to bym dolozyl jeszcze kasy bo w tym budzecie to nie bedzie jakas wielka przesiadka z miniaka...
Moze Cupra R ? ale to tak zmieniac siekierke na kijek :)
ODPOWIEDZ