Trzecie światło stop. POMOCY
Trzecie światło stop. POMOCY
Witam. Szukałem szukałem ale nie znalazłem. Ale od początku...
Od tygodnia jestem posiadaczem coopera z 2002 r. tak więc jescze się go ucze. Nie świeci trzecie światło stop to na klapie. Pewnie żarówki popaliło. Chciałem je wymienić ale nie da się wciągnąć światła bo blokuje spojler. Niestety jest on nie tylko przykręcony ale i przyklejony. Czy muszę go oderwać żeby wymienić żarówki czy da się to jakoś inaczej obejść? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
Od tygodnia jestem posiadaczem coopera z 2002 r. tak więc jescze się go ucze. Nie świeci trzecie światło stop to na klapie. Pewnie żarówki popaliło. Chciałem je wymienić ale nie da się wciągnąć światła bo blokuje spojler. Niestety jest on nie tylko przykręcony ale i przyklejony. Czy muszę go oderwać żeby wymienić żarówki czy da się to jakoś inaczej obejść? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Re: Trzecie światło stop. POMOCY
Masz pewnie ten sam problem co ja.. Spojler w cooperze jest do bani.. Przykrecony na dwie śruby jak otworzysz klape bagażnika pod czarnymi zaslepkami + przyklejony, to fakt. Ja póki co jeżdżę bez tego światła bo nie widzę tego rozklejac a gdzieś na mini2.com znalazłem jak ktoś właśnie to robił ale już nie pamietam. Jak znajdziesz lepszy sposób daj znać. Pozdro
michu86 pisze:Masz pewnie ten sam problem co ja.. Spojler w cooperze jest do bani.. Przykrecony na dwie śruby jak otworzysz klape bagażnika pod czarnymi zaslepkami + przyklejony, to fakt. Ja póki co jeżdżę bez tego światła bo nie widzę tego rozklejac a gdzieś na mini2.com znalazłem jak ktoś właśnie to robił ale już nie pamietam. Jak znajdziesz lepszy sposób daj znać. Pozdro
No i temat załatwiony. Dla potrzebujących wygląda to tak. Trzecie światło stopu teoretycznie jest bezobsługowe (oparte na diodach led) dlatego producent nie pomyślał że trzeba będzie je demotować. Niezbędny jest demontaż spoilerka. Trzyma się na taśmie dwustronnej i trzech śrubach (odkręcamy je od środka po otwarciu klapy). Ja zrobiłem to tak, że po odkręceniu śrub na siłę ale z wyczuciem podważyłem PLASTIKOWĄ szpachelką jeden róg spojlera tak że taśma lekko popuścial w tym miejscu i spoilerek podniósł się o około 2 mm. Od tego miejsca delikatnie wycinałem taśmę wkładając pomiędzy klapę a spoiler ostry nożyk tapicerski. W sumie było to dość proste i zajęło jakieś 10 min. Obyło się bez strat i śladu demontażu. Stop nie działał bo dostał się do niego woda i wszystkie dioty i inne cuda skorodowały (jest to chyba ich wada). Nowy stop w ASO 329 zł. Na szrocie znalazłem używany w idealnym stanie za 80 zł. Poskładałem całość z powrotem bez użycia taśmy dwustronnej i jest idealanie. Zero śladów a stop świeci

Mam nadzieję, że komuś to pomoże bo ogólnie to forum od strony technicznej jest MASAKRYCZNIE SŁABE !!!
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Dzieki za instrukcję.. jak zrobi się cieplej to i ja wymieniekamelus_ pisze:michu86 pisze:Masz pewnie ten sam problem co ja.. Spojler w cooperze jest do bani.. Przykrecony na dwie śruby jak otworzysz klape bagażnika pod czarnymi zaslepkami + przyklejony, to fakt. Ja póki co jeżdżę bez tego światła bo nie widzę tego rozklejac a gdzieś na mini2.com znalazłem jak ktoś właśnie to robił ale już nie pamietam. Jak znajdziesz lepszy sposób daj znać. Pozdro
No i temat załatwiony. Dla potrzebujących wygląda to tak. Trzecie światło stopu teoretycznie jest bezobsługowe (oparte na diodach led) dlatego producent nie pomyślał że trzeba będzie je demotować. Niezbędny jest demontaż spoilerka. Trzyma się na taśmie dwustronnej i trzech śrubach (odkręcamy je od środka po otwarciu klapy). Ja zrobiłem to tak, że po odkręceniu śrub na siłę ale z wyczuciem podważyłem PLASTIKOWĄ szpachelką jeden róg spojlera tak że taśma lekko popuścial w tym miejscu i spoilerek podniósł się o około 2 mm. Od tego miejsca delikatnie wycinałem taśmę wkładając pomiędzy klapę a spoiler ostry nożyk tapicerski. W sumie było to dość proste i zajęło jakieś 10 min. Obyło się bez strat i śladu demontażu. Stop nie działał bo dostał się do niego woda i wszystkie dioty i inne cuda skorodowały (jest to chyba ich wada). Nowy stop w ASO 329 zł. Na szrocie znalazłem używany w idealnym stanie za 80 zł. Poskładałem całość z powrotem bez użycia taśmy dwustronnej i jest idealanie. Zero śladów a stop świeci
Mam nadzieję, że komuś to pomoże bo ogólnie to forum od strony technicznej jest MASAKRYCZNIE SŁABE !!!

- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
tasma/podkladka piankowa moze byc po to zeby plastik nie wycinal lakieru i nie bylo tam zrodla korozji - wezcie to pod uwage
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
sugerujesz by zerwać cały spoiler, oczyścić i wkleić na nowo?flapjck1 pisze:tasma/podkladka piankowa moze byc po to zeby plastik nie wycinal lakieru i nie bylo tam zrodla korozji - wezcie to pod uwage
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
sugeruje zeby plastik nie przylegal bezposrednio do blachy 

Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
hehe to zmienia postać rzeczyflapjck1 pisze:sugeruje zeby plastik nie przylegal bezposrednio do blachy

Dlatego ja nie usuwałem taśmy. Sostała taj jak była tyle że po rozcięciu się nie klei. Dystans jest zachowany a jak by co to na przysłość łatwo można zdjąć 

Żeby zrobić tak jak ma być trzeba oczyścić stary klej. Odtłuścić benzyną ekstrakcyjną i nakleić piankową taśmę dwustronną. Stosuje się taką do przyklejania listwy samochodowych i jest dostępna w różnych szerokościach.