Prośba o opinie na temat aut...

Zgodnie z nazwą, wszystko co tylko wpadnie Wam do głowy, niekoniecznie związane z MINI.

Moderator: flapjck1

speedfight

Prośba o opinie na temat aut...

Post autor: speedfight »

Po niedawnym sprzedaniu mojego R53, jestem w trakcie szukania czegoś...większego...komfortowego... i 4ro drzwiowego..

Mam na celowniku takie auta...:

Audi a6 c6 (sedan) 3.0 TDI
BMW e60 (sedan) 3.0d
Lexus IS 250
Opel Insignia (hatchback)

biorę pod uwagę jeszcze te poniżej lecz mają trochę wyższy próg cenowy.
VW Passat CC
Mercedes C w204 (sedan)
Audi a4 b8 (sedan)
BMW e92 - tylko to 2 drzwi ;/

Zwracam się do Was z prośbą bo być może mieliście styczność z powyższymi autami.
O ile o BMW e60 wiem sporo bo brat ma tak o reszcie za bardzo nie wiem co sądzić...
speedfight

Re: Prośba o opinie na temat aut...

Ok. Dziękuje za opinie i sugestie których nie było.

Kupiłem Lexusa IS250
Olo

Post autor: Olo »

speedfight pisze:Po niedawnym sprzedaniu mojego R53, jestem w trakcie szukania czegoś...większego...komfortowego... i 4ro drzwiowego..

Mam na celowniku takie auta...:

Audi a6 c6 (sedan) 3.0 TDI
BMW e60 (sedan) 3.0d
Lexus IS 250
Opel Insignia (hatchback)

biorę pod uwagę jeszcze te poniżej lecz mają trochę wyższy próg cenowy.
VW Passat CC
Mercedes C w204 (sedan)
Audi a4 b8 (sedan)
BMW e92 - tylko to 2 drzwi ;/

Zwracam się do Was z prośbą bo być może mieliście styczność z powyższymi autami.
O ile o BMW e60 wiem sporo bo brat ma tak o reszcie za bardzo nie wiem co sądzić...
A4,A6,A8 jezdzilem roznymi genracjami z 3litrowym TDI oraz na warsztacie u znajomego tego jest pelno ale w budzie Q7 i WV Tuarega i ceny czesci jak padnie pompa albo wtryski a padaja niestety to koszty w dziesiatkach tysiecy. Pompa do Q7 3.0 TDI to skromne 46tys zloty... do A6 wyjdzie pewnie taniej :)

BMW e60 - mialem w E65 3 litry 218km i jezdzilo bez problemu i jezdzi pewnie do dzisiaj :)

Lexus IS - sam chcialem IS-F ale jak ustawilem fotel kierowcy pod Siebie to raz ze odsuniety byl na maxa do tylu juz i dwa ze nikt z tylu nie mogl siasc normalnie :( i to przewazylo - moim zdaniem auto robione dla krasnali przez kraznali skosnookich :). Drogie czesci i kiespsie automaty w nich siedza

Opel Isnignia = tego bym unikal jak ognia elektronika awaryjna, u znajomego w salonie opla tego przyjezdza pelno, problemy z odpalaniem w zime, ciulate skrynie automatyczne i wykonczenei jak w Chevroletach albo Sabbie 95 ostatnim - czyli strasznie srednie

VW Passat CC - jezdzilem 1.8 FSI. Fajne auto ale za ta kase spodziewalbym sie chociaz zmienionego wnetrza w szcegolnosci po nwy mWV CC bo juz nie ma paska CC a tu nadal tak samo w srodku jak w zwyklym Passacie. Ale auto ogolnie bardzo ladne i z najlepsza gama silnikow 2.0 TDI o 2.0 TSI oraaz 3.6 FSI

Mercedes C w204 (sedan) - niestety mam antyfaze na te samochody, awaryjnosc mercedesow przeszla ich samych. Kuzyn na serwisie robi w Sosnowcu i jak kochal mercedesa tak przestal po ostatniej ziemie bo c klass zjechalo tyle do nich ze szkoda gadac ale nie tylko, bo zjaomy kupil nowego ML za 500tys i przejechal niecale 500km i auto sie rozkraczylo, elektronika padla...

Audi a4 b8 (sedan) - tu nie ma na co narzekac :) tak jak na passka

BMW e92 coupe - nic dodac nic ujac, szukalem dal siebie 330i ale niestety nie znalazlem nic z europy w manualu i bez xdriva dlatego wybralem Mini

Mam nadzieje, ze przyda sie to innym co napisalem. Zauwazylem, ze jest coraz wieksza tendencja do tego ze coraz to drozszes samochody sa coraz to bardziej awaryjne.
speedfight

skrzynia automatyczna z łopatkami przy kierownicy w Lexusie jest genialna! Powiem więcej... jak w beemce e60 delikatnie czuć zmianę biegów tak w eLce kompletnie nic nie czuć. Co do miejsca... hmm... może nie jest jakoś dużo ale jestem średniego wzrostu osobą (180cm) i jak dla mnie jest w sam raz i osoba siedząca za mną nie narzeka. O komforcie jazdy nie wspomnę jak i o osiągach bo czuć prawdziwe japońskie 208KM.
Szolders
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Szolders »

Olo pisze:Pompa do Q7 3.0 TDI to skromne 46tys zloty... do A6 wyjdzie pewnie taniej :)
Chyba 4.6tys i to na dodatek w ASO
Back on the road...
speedfight

nie dużo się pomylił :mrgreen:
Olo

Szolders pisze:
Olo pisze:Pompa do Q7 3.0 TDI to skromne 46tys zloty... do A6 wyjdzie pewnie taniej :)
Chyba 4.6tys i to na dodatek w ASO
Tyle kosztuje do passka B6 2.0 tdi na PD 140km. Ja mowie o ASO nie o IC czy innych sklepach.

Zle myslalem i zle napisalem 46tys kosztuje caly uklad do BMW 7 nowej 740d.

Ale pompa paliwa do tuarega nie nalezy do najtanszych :)

Tak samo jak w ASO kosztuje bo R56 sprzeglo i dwu mas 5500 plus jeszcze srubki trzeba dokupic a normalnie kosztuje 2400 to samo z Sachsa czyli ZF.

Podjedz do ASO i spytaj ile kosztuje zrobienie rozrzadu w Q7 :) albo wymiana tarcz i klockow na przod.

Wiadomo ASO to ASO i ceny maja z kosmosu a ktos im to przeciez klepie i pewnie bosch
Olo

speedfight pisze:skrzynia automatyczna z łopatkami przy kierownicy w Lexusie jest genialna! Powiem więcej... jak w beemce e60 delikatnie czuć zmianę biegów tak w eLce kompletnie nic nie czuć. Co do miejsca... hmm... może nie jest jakoś dużo ale jestem średniego wzrostu osobą (180cm) i jak dla mnie jest w sam raz i osoba siedząca za mną nie narzeka. O komforcie jazdy nie wspomnę jak i o osiągach bo czuć prawdziwe japońskie 208KM.
Mam lopatki w superbie nowym i powiem ze fajna spraawa ale glownie uzywam na opcji D jak chce silnikiem hamowac. Ja mom powyzej 180cm i troszke ciasno bylo w porownaniu do E39 bo wtedy nia jezdzilem wiem ze e39 to bardziej konkurecja GS :)

Ale fakt japonskie silniki cos w sobie maja jak dla mnie to Vtki z hondy. Honda S2000 i skromen 2.2 litra co potrafi zrobic to juz inna bajka
speedfight

w Lexusie masz silnik VVT-i z bezpośrednim wtryskiem paliwa i zmienna fazą rozrządu:)
To jest moje pierwsze w życiu japońskie auto, i naprawdę jestem pod wielkim wrażeniem.
Z opinia internetowych is 250 czy tam 220d jest konkurencją dla bmw e90 i audi a4, o ile audi a4 ma naprawdę ładny środek, tak lexus wyglądem zewnętrznym bije a4 ,nie będę wspominał o e90...
Szolders
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Olo pisze: Tyle kosztuje do passka B6 2.0 tdi na PD 140km.
Chwila, chwila, była mowa o pompie wysokiego ciśnienia do Common Raila, a teraz piszesz o silniku z pompowtryskiwaczami...

Generalnie ceny są "normalne", jak się kupuje używane auto to raczej nie potrzeba kupować takich elementów w ASO, skoro w innych sklepach można dostać markowe części w niższych cenach (btw. pompa wysokiego ciśnienia CR, boscha do 3litrowego TDi, kosztuje w IC trochę ponad 3tys ;))
Back on the road...
Olo

Szolders pisze:
Olo pisze: Tyle kosztuje do passka B6 2.0 tdi na PD 140km.
Chwila, chwila, była mowa o pompie wysokiego ciśnienia do Common Raila, a teraz piszesz o silniku z pompowtryskiwaczami...

Generalnie ceny są "normalne", jak się kupuje używane auto to raczej nie potrzeba kupować takich elementów w ASO, skoro w innych sklepach można dostać markowe części w niższych cenach (btw. pompa wysokiego ciśnienia CR, boscha do 3litrowego TDi, kosztuje w IC trochę ponad 3tys ;))
Ja mowilem o pierwszej pompie z tylu auta paliwa 2ga masz na wtrykach w CR czyli w benzynie w TFSI,TSI. Pompa wysokiego cisnienia do CR to koszt 4tys w ASO.

A co do ASO to trzeba pamietac, ze sa czesci ktorych nie kuppimy nigdzie indziej :)
Szolders
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Nie ważne czy Common Rail, czy pompowtryski, w baku jest mała pompka która produkuje okolo 0,5atm ciśnienia, żeby tylko przeprchnąć paliwo do filtra.

Pompa ta sie bardzo żadko psuje a jak nawet to kosztuje niewielkie pieniądze

Common Rail moze być w benzynie i dieslu

Tak w ogóle to trochę nieskładnie napisałeś wcześniejszego posta i nie do końca wiem o co chodzi z "pompą na wtryskach" W common railu jest jedna pompa ktora caly czas daje stale cisnienie. W pompowtryskach kazdy wtryskiwacz ma swoja małą pompę która pompuje tylko w momencie wtrysku.
Back on the road...
Olo

Szolders pisze:Nie ważne czy Common Rail, czy pompowtryski, w baku jest mała pompka która produkuje okolo 0,5atm ciśnienia, żeby tylko przeprchnąć paliwo do filtra.

Pompa ta sie bardzo żadko psuje a jak nawet to kosztuje niewielkie pieniądze

Common Rail moze być w benzynie i dieslu

Tak w ogóle to trochę nieskładnie napisałeś wcześniejszego posta i nie do końca wiem o co chodzi z "pompą na wtryskach" W common railu jest jedna pompa ktora caly czas daje stale cisnienie. W pompowtryskach kazdy wtryskiwacz ma swoja małą pompę która pompuje tylko w momencie wtrysku.
Sorka za skladnie za duzo w glowie nawalu informacji mialem naraz.

Czasami masz 2 pompy paliwa w nowej BMW 7 sa 2 z tylu i na przodzie auta jest 2ga nie liczac wtryskiwaczy do owego CR czyli wielopunktowego wtrysku zwanego potocznie.

Ale mniejsza juz z tym :)

CR to tak jak napisalem wielopunktowy wtrysk ktory znajduje w prawie wszystkich nowych jednostkach juz. Miniacz posiada go od dawna VW relamowal go jako TFSI potem TSI i teraz juz nie wiadomo jak bo oni sa mistrzami skrotow i ich zmiany co model
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2013, 19:59 przez Olo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

ale macicie

jak nie wiecie to sie nie wypowiadac i nie klepac bzdur
CR ( common rail ) jest tylko w dieslach, oznacza wtrysk bezposredni zasilany z listwy paliwowej pod wysokim cisnieniem i nie zawsze jest pompa posrednia w baku- a jak jest to nie produkuje 0,5 bara tylko okolo 3,5 , pompa zasadnicza daje cisnienienie w okolicach 1300 barow

w benzynach jest wtrysk bezposredni roznie oznaczany, g/DI - gasoline direct injection, TSI/TFSI i inne, tam ZAWSZE jest pompa posrednia w baku, produkujaca okolo 3,5 bara,
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Szolders
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Silniki benzynowe też mają common rail, to jest wspolna nazwa systemu, gdi jest tylko typem.

Zapraszam do lektury: http://en.wikipedia.org/wiki/Common_rail
Back on the road...
ODPOWIEDZ