2003 MCS ELM327 - nie łączy się z ECU

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Rymek

2003 MCS ELM327 - nie łączy się z ECU

Post autor: Rymek »

Jak w temacie, podłączony z Torque bez problemu ale ELM327 nie łączy się z kompem R53 z 2003r ... żeby się upewnić, podpiołem sskaner inny i także się nie chce połączyć żadnym protokołem ..

Czy tam nie jest coś jakoś inaczej niż standardowo w nowszych autach?
Awatar użytkownika
mainecoon6
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Re: 2003 MCS ELM327 - nie łączy się z ECU

Post autor: mainecoon6 »

Kolego, do diagnostyki najlepsze były są i będą interfejsy na kabel. Te bezprzewodowe po pierwsze ograniczają,po drugie nie zapewniają szybkiej i stabilnej komunikacji. Jak masz MCS 2003 to wystarczy kabel OBDII na usb taki za 60 pare złotych. A kolego co chcesz zdiagnozować ?
MINI R50 R52 R56 ONE-->COOPER programowa zmiana ECU na Cooper w każdym MINI One
Remap 90--> 120 KM
DIAGNOSTYKA KODOWANIE DOPOSAŻANIE NAGŁOŚNIENIE
BMW MINI NAWIGACJE POLSKIE MENU MAPY 2015 KODY FSC

http://bmw-retrofit.pl/
TEL: 533-734-913
Rymek

nie tyle zdiagnozować co analizować zmiany live :mrgreen: .. a dlaczego to niedługo będzie oddzielny post ... :mrgreen:
czyli wygląda na to, że to bluetooth badziewie nie będzie działać w tym MINI?
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Clubman JCW LCI

Post autor: pididi »

Mi razem z Torque działa bez problemu przez Bluetooth, jest live data, jest kasowanie błędów.
static
Rymek

no wlasnie przewalilem roznymi softami takze laptopem i niby wszystko dziala tzn elm327 ale nie ma polaczenia z ecu :/ .. moze faktycznie tam jest cos namieszane lub jakis stary typ czy cos? bo juz calkiem zdurnialem ...
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Clubman JCW LCI

Post autor: pididi »

A sprawdzałeś czy w innych autach działa bez problemu?
static
Rymek

no wlasnie tego nie ale mam tester ktory dziala w innych (taki podreczny komp na kablu) i tez nie widzi nic ..
speedfight

Post autor: speedfight »

mi go podłączali do Boscha taki dość spory gabarytowo interfejs, i na nim pokazywało dosłownie wszystko czego dusza zapragnęła
dzikasz
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: e82 135i LCI, e70 3,0si

Post autor: dzikasz »

Czytając twój post pożyczyłem od kumpla elm327 i podpiołem pod miniaka. Na stałe mam Inpę i kabelek, więc chciałem sprawdzić możliwości. Wziąłem tablecik, poszukałem w sklepie kilka darmowych programów, zainstalowałem i poszedłem do samochodu. bluetooth połączył się w kilka sekund. Cztery z pięciu programów jakie zainstalowałem działały, było zczytywanie błędów (stan zero):) w innym podgląd prędkości, temperatur, obrotów cała live data. Tak więc reasumując interface działa lecz można się za jego pomoca komunikować tylko z silnikiem, taka zabawka, mozna sobie na stałe tablecik przykleić do szyby i patrzeć na parametry zmieniające się w czasie jazdy. Tak więc kolego jak ELM Ci nie działa to spróbuj w innym aucie. Jak tam nie pójdzie to jest wadliwy. Pościągaj też różne programiki i popróbuj za ich pomocą. Może te co masz nie sa obsługiwane.
ODPOWIEDZ