Oil service inspection
Oil service inspection
Cześć.
Przy uruchamianiu silnika na wyświetla się dystans w kilometrach i napis oil service inspection (na tym wyświetlaczu co potem jest przebieg i zegar). Aktualnie wyświetla mi sie tam już tylko 50 km. Co powinienem zrobić jak to spadnie do zera? Wymienić olej?
Czy z czymś takim warto iść do autoryzowanego serwisu Mini czy można u zwykłego mechanika?
Przy uruchamianiu silnika na wyświetla się dystans w kilometrach i napis oil service inspection (na tym wyświetlaczu co potem jest przebieg i zegar). Aktualnie wyświetla mi sie tam już tylko 50 km. Co powinienem zrobić jak to spadnie do zera? Wymienić olej?
Czy z czymś takim warto iść do autoryzowanego serwisu Mini czy można u zwykłego mechanika?
- Bzyq
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MC R50
Re: Oil service inspection
Nie powinieneś tylko musisz to zrobić. Najlepiej nie czekaj z tym do 0 tylko już jedź. Można to zrobić w obojętnie jakim serwisie wymiany oleju. Nie jest to skomplikowana czynność. Na wymianie możesz poprosić żeby Ci ustawili komputer na ponowne odmierzanie tego "Oil service inspection". Jeśli nie będą chcieli lub będą sobie życzyć więcej kasy za to (nie powinni) to możesz zrobić to sam.
P.S. Pamiętaj, aby przynajmniej raz na 2 tygodnie sprawdzać poziom oleju bagnetem.
P.S. Pamiętaj, aby przynajmniej raz na 2 tygodnie sprawdzać poziom oleju bagnetem.
Bzyku
Samemu sie zeruje inspekcje servisowa na forum nawet jest link do youtuba. Jak nie to poszukaj mini cooper oil incpection
A jak uruchamiam samochód i się na chwile pojawia ten oil service to jak nacisnę przycisk którym potem się ustawia zegar i przełącza pomiędzy zegarem a licznikiem kilometrów (tym który można zerować) to pojawia mi się napis -344 beż żadnych tekstowych objaśnień typu "oil service". Co ta liczba oznacza?
- iad
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MCS R53
ta druga liczba -344 pokazuje kiedy należy wymienić płyn hamulcowy
Czyli powinienem to zrobić 344 kilometry temu?
- iad
- Swój Człowiek
to jest wyświetlane w dniach pozostałych do wymiany
Czyli ze tyle mi pozostalo, czy że tyle dni temu powinienem to zrobić. I jeszcze jedno: na ile km/dni należy ustawić obydwa te liczniki po wymianie odpowiednich płynów?
Komputer swoje a czlowiek swoje. Ja plyn hamulcowy wymieniam co roku, a oleje i filtry co 7-8tys km oraz swiece.
Im czesciej wymieniasz tym lepiej. Plyn hamulcowy minimalnie lej dot 5.1 nie baw sie w jakies dot 4
Im czesciej wymieniasz tym lepiej. Plyn hamulcowy minimalnie lej dot 5.1 nie baw sie w jakies dot 4
- iad
- Swój Człowiek
-344 oznacza że tyle dni temu powinieneś to zrobić, możliwe że ktoś wymieniał tylko nie skasował licznika, ale dla własnego dobra lepiej wymień.
dokladnie a wymiana to nie kosmos. Kup dot 5.1 z ate za 1 litr zaplacisz jakies 3x pare zlotych wchodzi 1litr z groszem wiec 2 litry mozna kupic bedzie na zas
Spokojnie wystarczy jedna puszka litrowa do r50 - jeszcze zostanieOlo pisze:dokladnie a wymiana to nie kosmos. Kup dot 5.1 z ate za 1 litr zaplacisz jakies 3x pare zlotych wchodzi 1litr z groszem wiec 2 litry mozna kupic bedzie na zas

Wymieniłem wczoraj olej, wlałem Castrola Edge 5W-30. Ale za przeprogramowanie komputera chcieli dodatkowe 30 zł więc poszukam jak to zrobić sam, tylko pytanie, na ile km ustawić? Co ile się powinno olej wymieniać?Olo pisze:Samemu sie zeruje inspekcje servisowa na forum nawet jest link do youtuba. Jak nie to poszukaj mini cooper oil incpection
- Kocyk
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MINI Cooper Green Arrow
A jest możliwość wyzerowania tego licznika w R50??? (chodzi mi o samodzielne wyzerowanie)
- Bzyq
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MC R50
Tak czułem, że będą chcieli kase.. Z tego co wiem to tam można ustawić tylko stałą liczbę to jest 25 000.kamilkp pisze:Wymieniłem wczoraj olej, wlałem Castrola Edge 5W-30. Ale za przeprogramowanie komputera chcieli dodatkowe 30 zł więc poszukam jak to zrobić sam, tylko pytanie, na ile km ustawić? Co ile się powinno olej wymieniać?Olo pisze:Samemu sie zeruje inspekcje servisowa na forum nawet jest link do youtuba. Jak nie to poszukaj mini cooper oil incpection
Tak --> tutajKocyk pisze:A jest możliwość wyzerowania tego licznika w R50??? (chodzi mi o samodzielne wyzerowanie)
Bzyku