Drżenie reflektorów ksenonowych.

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Awatar użytkownika
Alfik30
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Cooper S - R53

Drżenie reflektorów ksenonowych.

Post autor: Alfik30 »

Witam
Trochę irytuje mnie drżenie reflektorów ksenonowych na krótkich poprzecznych nierównościach. Wiadomo że to wina twardego zawieszenia, jednak skoki lini świateł nie są adekwatne do wielkości nierówności. Myślę że z wiekiem układ trochę się już wytrząsł i nie działa już tak precyzyjnie jak powinien.
Czy ktoś z forumowiczów próbował może zmierzyć z tym problemem? I czy jest możliwa wymiana jakiś elementów w reflektorze aby poprawić sytuację.
wanios
Nowy
Nowy
Posiadane auto: R53 MCS British Racing Green

Re: Drżenie reflektorów ksenonowych.

Post autor: wanios »

Ciekawy wątek, ale chyba pozostanie bez odpowiedzi...
(żony MCS ma już 190tkm i jakiegoś specjalnego drżenia nie zauważyłem. Nagraj film o co chodzi :) )
maniujr
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: był Cooper S R53 Aero LPG
Kontakt:

Post autor: maniujr »

Alfik30 pisze:Witam
Trochę irytuje mnie drżenie reflektorów ksenonowych na krótkich poprzecznych nierównościach. Wiadomo że to wina twardego zawieszenia, jednak skoki lini świateł nie są adekwatne do wielkości nierówności. Myślę że z wiekiem układ trochę się już wytrząsł i nie działa już tak precyzyjnie jak powinien.
Czy ktoś z forumowiczów próbował może zmierzyć z tym problemem? I czy jest możliwa wymiana jakiś elementów w reflektorze aby poprawić sytuację.
obie lampy czy tylko jedna ?

sprawdzałeś czy dobrze siedzą ? (mocowania, śruby)

może to bardziej "mruganie" niż drżenie ? (styki, kable etc.)
Awatar użytkownika
Alfik30
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Reflektory są zamontowane prawidłowo - nie ma żadnych luzów. Mam jeszcze inny nowy samochód ze światłami xenonowymi. Tam też kiedy wpadnę w dużą noerówność snop światła zadrży ( układ samoziomowania zadziała). W mini chodzi o to że drżenie występuje przy dużo mniejszych nierównościach, najbardziej kiedy asfalt jest nie tyle dziurawy co pofałdowany. Przyczyną jest z pewnością twarde zawieszenie ( cooper s) w połączeniu z 17" runflatami. Dlatego myślę że wewnątrz reflektorów "wytrząsł" się jakiś element typu sprężyna stabilizująca ( jeśli występuje) czy jakieś zużyte cięgła, prowadnice. W mini po liftingu zostały zmienione reflektory na soczewkowe, dlatego może w autach przedliftingowych problem ten nie występować z powodu innej konstrukcji.
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

sprawdz lepiej czujnik na wahaczu czy nie ma luzow albo się np. nie zaciera
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
Alfik30
Swój Człowiek
Swój Człowiek

flapjck1 pisze:sprawdz lepiej czujnik na wahaczu czy nie ma luzow albo się np. nie zaciera
No widzisz, o tym nie pomyślałem, dzięki:)
ODPOWIEDZ