Fotel - nie zatrzymuje się oparcie

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Airborne

Fotel - nie zatrzymuje się oparcie

Post autor: Airborne »

Mam problem z fotelem pasażera. Po opuszczeniu oparcia fotela nie zatrzymuje się z powrotem w pozycji pionowej. Można składać oparcie w każdą stronę (przód - tył) jednak nie zatrzymuje się w żadnej pozycji.

Próbowałem manipulować regulatorami z lewej i prawej strony fotela - bez rezultatu. Nie można się oprzeć i mam leżankę zamiast fotela :/

Jakieś pomysły co to może być?
tomek-poznan

Re: Fotel - nie zatrzymuje się oparcie

Post autor: tomek-poznan »

Airborne pisze:Mam problem z fotelem pasażera. Po opuszczeniu oparcia fotela nie zatrzymuje się z powrotem w pozycji pionowej. Można składać oparcie w każdą stronę (przód - tył) jednak nie zatrzymuje się w żadnej pozycji.

Próbowałem manipulować regulatorami z lewej i prawej strony fotela - bez rezultatu. Nie można się oprzeć i mam leżankę zamiast fotela :/

Jakieś pomysły co to może być?
Zdemontuj fotel, po wewnętrznej stronie obu foteli ida linki stalowe zobacz czy któraś z nich nie jest uszkodzona,
Awatar użytkownika
lena
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: lena »

Sprawdź czy śruby przy regulatorach nie poluzowały się.Miałam kiedyś podobny problem i wystarczyło dokręcić śrubę po zewnętrznej stronie fotela.
Airborne

Nie to..

Post autor: Airborne »

Nie, to nie śruby w regulatorach. Dokręciłem śrubki w obu wajchach i nie widzę poprawy

Zauważyłem jednak, że gdy ustawię wajchę w pozycji "do góry" i na chama uderzam w oparcie tak, że rozkłada się na płasko to zatrybia i wtedy przez jakiś czas działa jak trzeba.

Jakieś pomysły???
maniujr
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: był Cooper S R53 Aero LPG
Kontakt:

Post autor: maniujr »

u mnie fotel pasażera nie jedzie do przodu po złożeniu oparcia, aby można było wsiąść do tyłu... muszę nacisnąć (albo podnieść, nie pamiętam ;) ) tą wajchę z przodu fotela i wtedy jedzie. any ideas ?
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

a powinien jechac? bo nie zawsze taki system jest , a zupelnie nie kojarze jak to w BINI wyglada
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
maniujr
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: był Cooper S R53 Aero LPG
Kontakt:

Post autor: maniujr »

powinien, kiedyś jeździł.
marexi

Post autor: marexi »

maniujr pisze:u mnie fotel pasażera nie jedzie do przodu po złożeniu oparcia, aby można było wsiąść do tyłu... muszę nacisnąć (albo podnieść, nie pamiętam ;) ) tą wajchę z przodu fotela i wtedy jedzie. any ideas ?
podlaczam sie, u mnie tez nie jedzie do przodu. jakis mechanizm?
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

prawdopodobnie jest linka ktora zwalnia blokade przesuwania, wiec szukalbym co sie z nia stalo :)
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Ajo_00
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Ajo_00 »

Ja miałem tak ze kierowcy miałem całkowicie zblokowany musiałem szukać nowy stelaż oparcia. Już na 100% nie pamiętam ale było to tak jak na rysunku.
OPARCIE
i po przez pociągniecie wajchy w duł (w górę tylko skała/reguluje się oparcie) ciągnie tą linkę w szynie.

SZYNA SIEDZISKA
Ajo_00
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Ajo_00 »

Chciałem szybko napisać i poszedł ort. duł/dół :oops:
ODPOWIEDZ