TEMPOMAT

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

jankes

TEMPOMAT

Post autor: jankes »

witam nie dziala mi tempomat e mini cooper s 2003r r53 byc moze nie umiem go wlaczyc jakas podpowiedz czy moze byc ze mam kierownice nie od tego modelu ale znowu jak zapalam samochod to na obrotomierzu przez chwile kontrolka od tempomatu sie zapala razem z innymi kontrolkami i gasnie
ktos by mi pomogl
seakosa

Re: TEMPOMAT

Post autor: seakosa »

A jaka masz kierownice?
Ja mam wprawdzie R56, wiec nie wiem czy mamy takie same kolka.
W mojej kierownicy na prawym ramieniu mam 4 przyciski: +, -, I/O oraz jeden z symbolem tempomatu. Zeby uruchomic tempomat nalezy wcisnac I/O. Nastepnie wcisnac +, co spowoduje, ustawienie tempomatu na predkosci, jaka w danej chwili porusza sie Twoj Miniak. Pozniej + lub - mozesz przyspieszac lub zwalniac.
Jesli natomist wcisniesz pedal hamulca chcac zwolnic, a potem powrocic do poprzednio ustawionej predkosci, musisz wcisnac ten guzik z symbolem tempomatu.
Mam nadzieje, ze moja 'proza' :roll: choc troche Ci pomoze.
SZEROKOSCI !!!
jankes

Ja mam po lewej stronie guzik reset i taki ze wlancza się jak na pilocie a po lewej mam dwa plus i minus to co to chyba od tempomatu co ?
jankes

Ja mam po lewej stronie guzik reset i taki ze wlancza się jak na pilocie a po lewej mam dwa plus i minus to co to chyba od tempomatu co ? To ja mam starsza kierownice i te goIki świeca jak zapalam światła czyli powinno działać a nie działa tak sobie mysle
seakosa

Post autor: seakosa »

Strzel fotke i przeslij ja, to moze cos poradzimy.
jankes

Tempomat

Lewa strona reset i wlanczanie i wyłączanie tylko ten guzik wyglada jak np masz na pilocie od telewizora a po lewej mam dwa plus i minus nie mogę cos fotki wrzucić
Awatar użytkownika
STi77
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: R56

Post autor: STi77 »

Jankes tu poczytaj http://forum.mini.org.pl/viewtopic.php?t=11116
W jednym z wątków jest dokładny opis kierownicy.
jankes

ale moze byc tempomat zepsuty ?
wlonczy sie on tylko podczas jazdy czy na postoju idzie go wlaczyc chodzi mi oto czy jak stoje to jakies kontrolki sie powinny zapalic jak go wlacze czy tylko pod czas jazdy
Awatar użytkownika
STi77
Wiarus
Wiarus

Tylko podczas jazdy. Zapali ci się zielona kontrolka z zegarem na obrotomierzu. Nie wiem czy przypadkiem nie jest wymagana prędkość minimalna tj 30 może 40 km/h. W moim poprzednim samochodzie tempomat działał o ile dobrze pamiętam od 40 km/h.
jankes

ok to tylko powiedz mi co mam zrobic jak pojade zeby go wogole wlaczyc dwa na raz nadusic czy co bo jak wlanczam I/O to sie nic nie dzieje mam nacisnac razem I/O i plus razem wtedy sie zalaczy pomoz :sad:
Awatar użytkownika
STi77
Wiarus
Wiarus

Akurat jestem po przejażdżce i sprawdziłem co i jak. Tempomat włączyć i wyłączyć można nawet na postoju (zielona kontrolka na obrotomierzu). Na I i II biegu nawet przy 90 km/h nie ma opcji włączyć (aktywować) przyciskami +/- po prawej stronie kierownicy. Dopiero na III biegu i przy prędkości od 40 km/h można ustwaić prędkość i regulować ją wspomnianymi wyżej przyciskami. Wyłączenie podobnie jak włączenie dolnym przyciskiem po lewej stronie kiery.
jankes

korde a mi wlasnie nie chce sie wlaczyc na postoju a jak go wlaczasz jednym gozikiem na postoju u mnie jest taka sytuacja jak odpalam auto to kontrolka sie zapali od tempomatu razem z innymi i gasnie a nie che sie wlaczyc jak jade dusze wszystko co mam na kierce i nic moze byc cos nie podlaczone gdzies albo jakis bezpiecznik przepalony
bo jak bym nie mial tempomata to by sie kontrolka nie zapalala przy odpaleniu auta co
jankes

ja mam na kierce dwa zegary ma to jakies znaczenie mam obrotomierz i predkosciomierz
Awatar użytkownika
STi77
Wiarus
Wiarus

Myślę, że masz coś nie tak. Chyba więcej nie mogę Ci pomóc. Nie miałem z tempomatem kłopotów i nie bardzo wiem gdzie w Twoim MINI leży problem.
jankes

mozliwe ze jest cos nie podlaczone np w kierownicy kierownice mam wielofynkcyjna wszystko dziala goziki swieca od tempomatu a nie moge go wlaczyc ktos cos pomoze ?
ODPOWIEDZ