Help! Coś hałasuje przy przyspieszaniu

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Katharina71

Help! Coś hałasuje przy przyspieszaniu

Post autor: Katharina71 »

Hej koledzy i koleżanki. Mam w swoim r50 z 2003 problem trudny do nazwania/ zidentyfikowania.
Otóż przy przyspieszaniu - głównie na 2 biegu, ale też czasami na 3 - coś mi hałasuje... Dźwięk jest metaliczny, trochę jakby coś o siebie tarło. Jak wrzucam wyższe biegi do hałas ustępuje. Mam też wrażenie, że jakby spadła moc/przyspieszenie na w/w biegach. Myślałam, że to może wydech, potem tarcza sprzęgła, finalnie auto wylądowało na podnośniku i dalej nie wiadomo, ponieważ w teorii wszystko wygląda ok.

Czy ktoś z Was miał może taki problem i wie co to jest? Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Re: Help! Coś hałasuje przy przyspieszaniu

Post autor: flapjck1 »

skrzynia?
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Katharina71

flapjck1 pisze:skrzynia?
Myślałam o tym, ale biegi wchodzą gładko i mechanior wykluczył skrzynie....może błednie, może powinnam jechać do innego?
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

mozemy cie tylko probowac naprowadzic na trop :)
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Katharina71

flapjck1 pisze:mozemy cie tylko probowac naprowadzic na trop :)
Każdy trop w cenie, chociaż na myśl o skrzyni już mnie boli portfel :/
Awatar użytkownika
t_scarf
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: t_scarf »

Byłem ostatnio u mojego mechanika i mieli aż cztery miniaki u siebie, z czego w trzech do roboty było sprzęgło/skrzynia. W tym czwartym wymieniali pasek wielorowkowy i to na szczęście był ten mój :wink:
Awatar użytkownika
Alfik30
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Cooper S - R53

Post autor: Alfik30 »

t_scarf pisze:Byłem ostatnio u mojego mechanika i mieli aż cztery miniaki u siebie, z czego w trzech do roboty było sprzęgło/skrzynia. W tym czwartym wymieniali pasek wielorowkowy i to na szczęście był ten mój :wink:
Możesz podać gdzie serwisujesz?
Awatar użytkownika
t_scarf
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Mobil Klimat w Katowicach przy Warszawskiej. Zajmują się chyba tylko BMW i Mini. Jeśli dobrze pamiętam to właściciel, Pan Krystian, jest byłym pracownikiem ASO. Warsztat polecany przez fanów bawarskiej marki. Na razie nie mogę narzekać ani na jakość usługi ani na ceny, choć większych robót nie robiłem (na razie tylko wymiana tarcz, klocków i paska).

http://mobilklimat.pl/
TomSky
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: TomSky »

jak ktos potrzebuje mechanika, który nie boi sie miniaka to mój jest z Pszczyny - warsztat ma w Oświęcimiu
Katharina71

t_scarf pisze:Byłem ostatnio u mojego mechanika i mieli aż cztery miniaki u siebie, z czego w trzech do roboty było sprzęgło/skrzynia. W tym czwartym wymieniali pasek wielorowkowy i to na szczęście był ten mój :wink:
A miałeś podobne do mnie objawy do mnie?
Łudzę się trochę, że i ja jakimś cudem będę miała farta :))
Awatar użytkownika
t_scarf
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Nie, objawy raczej inne :wink: pasek już trochę popiskiwał, więc lepiej było wymienić.
Katharina71

t_scarf pisze:Nie, objawy raczej inne :wink: pasek już trochę popiskiwał, więc lepiej było wymienić.
Czyli dalej się boje...we wtorek (może) znajdzie się dla mojego szczura miejsce na podnośniku, więc może wyjdzie szydło z worka :/
sebaah

Post autor: sebaah »

Witam Wszystkich Serdeczenie!! To moj pierwszy post, Miniaka posiadam od 3 tyg i niestety mam podobne objawy jak Katharina71, halas na 2 i 3 biegu wydaje sie powiekszac.....

Pytanie do Ciebie, czy masz juz diagnoze mechanika? Jak sprawa sie zakonczyla?

Z gory dzieki za info i Oczywiscie Pozdrawiam!
Katharina71

sebaah pisze:Witam Wszystkich Serdeczenie!! To moj pierwszy post, Miniaka posiadam od 3 tyg i niestety mam podobne objawy jak Katharina71, halas na 2 i 3 biegu wydaje sie powiekszac.....

Pytanie do Ciebie, czy masz juz diagnoze mechanika? Jak sprawa sie zakonczyla?

Z gory dzieki za info i Oczywiscie Pozdrawiam!
Niestety u mnie będzie zmiana skrzyni biegów, ale na poczatek proponuje spuścić troche oleju ze skrzyni, sprawdzić jego kolor i jeśli ma metaliczną barwe i są w nim opiłki, to sprawa jest jasna - skrzynia się kończy.
sebaah

Post autor: sebaah »

Katharina71 Dziekuję Bardzo za odpowiedz, współczuje że czeka Cię wymiana, na pewno zastosuje się do rady. Pozdrawiam i Powodzenia!
ODPOWIEDZ