Sprężyny zawieszenia ONE/Cooper

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Awatar użytkownika
STi77
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: R56

Sprężyny zawieszenia ONE/Cooper

Post autor: STi77 »

Myślę o nieznacznym obniżeniu zawieszenia (-30 mm) przez wymianę samych sprężyn. Czy sprężyny do ONE'a i Cooper'a (model R50) są takie same :?: Gdzieś, kiedyś obiło mi się o uszy, że nie. Jak ewentualnie poznać różnicę :?:
Awatar użytkownika
Gutowski
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: r50

Re: Sprężyny zawieszenia ONE/Cooper

Post autor: Gutowski »

z tego co wiem to tak, tylko zależy od rocznika samochodu. Sam kupowałem sprężyny do ONE h&r -30mm.
I tam jest chyba od któregoś miesiąca 2001 do 2002 któregoś miesiąca, i później 2002 do końca produkcji r50
adrianoscyganos

Post autor: adrianoscyganos »

A tak z ciekawości, jaki jest koszt takich sprężyn oraz jak to wygląda po zamocowaniu? Można jakieś fotki i informacje?

Z tego co ja szukałem po necie to wszędzie w katalogach jak podają to do Mini od 2002 roku, a nie od 2001. Jest tam jakaś różnica? Nie wydaje mi się aby BMW wprowadzało jakieś zmiany w zawieszeniu w 2002 roku...
nzone

Post autor: nzone »

w 2001 są inne amortyzatory więc i zapewne sprężyny, mocowanie łącznika stabilizatora jest inne a czy wszystkie z tego 2001 rocznika to głowy nie dam ... ale z tego co wiem pewien pasjonat zakupił sobie takowy model chcąc doprowadzić go do stanu kolekcjonerskiego szybko okazało się że właśnie brak takich amorków na rynku części. Serwis na życzenie amorki sprowadzał a trwało to kilka tygodni ;) co ciekawe BMW nawet jak zakończyło produkcję części do danego modelu na życzenie zrobi zawsze - oczywiście za słoną przedpłatą :)
adrianoscyganos

Post autor: adrianoscyganos »

Hmm ja to i tak ominę bo będę zakładał gwint od R56 , kwestia tylko mocowań górnych od R50 i będzie git. Nie zmienia to faktu, że śmiesznie to BMW rozwiązało, po 1 roku już takie modyfikacje w zawieszeniu... :evil:
Awatar użytkownika
satyr88
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MCS R53
Kontakt:

Post autor: satyr88 »

a swoją drogą powiedzcie mi jakie są odczucia podczas jazdy przy obniżonym zawieszeniu o 30mm? Czy poza wyglądem takie sprężyny są dużo twardsze? Jak prowadzi się auto?
Awatar użytkownika
Gutowski
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: r50

Post autor: Gutowski »

normalnie się jeździ, czasem koła obcierają mi o plastikowe nadkola ale dlatego że wystają poza obrys,
ja tam jakiejś znaczącej różnicy nie odczuwam.
ODPOWIEDZ