Pióra wycieraczek

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

alicjag3
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Pióra wycieraczek

Post autor: alicjag3 »

Witam,

posiadam Coopera S z 2003. Wycieraczki słabo już zbierają, rozmazują. Jakie wycieraczki (w sensie gumy bo to chyba wystarczy) polecacie. Są np jakieś dobre zamienniki? Na Allegro nawet za 35zł komplet ale nie wiem czy to jest coś warte.
alicjag3
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Re: Pióra wycieraczek

Awatar użytkownika
satyr88
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MCS R53
Kontakt:

Post autor: satyr88 »

Wczoraj był założony identyczny temat - 4 linijki niżej..:

http://forum.mini.org.pl/viewtopic.php? ... aeaadc0d63
Awatar użytkownika
satyr88
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Kontakt:

ps. oryginalna guma wycieraczki bmw kosztuje 27zł

http://sklep.auto-voll.pl/gumka-wyciera ... bmw-4.html
alicjag3
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Kurcze, a nawet wpisałam w wyszukiwarkę "wycieraczki".

To polecasz takie? Bo te z allegro to 2 sztuki kosztują 27. Oczywiście jeśli oryginał jest lepszy to nie są duże pieniądze ale proszę o poradę.
tumich
Nowy
Nowy
Posiadane auto: R56 JCW /F56 Cooper D

Post autor: tumich »

Awatar użytkownika
satyr88
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Kontakt:

alicjag3 pisze:Kurcze, a nawet wpisałam w wyszukiwarkę "wycieraczki".

To polecasz takie? Bo te z allegro to 2 sztuki kosztują 27. Oczywiście jeśli oryginał jest lepszy to nie są duże pieniądze ale proszę o poradę.
Te z allegro powinny być ok :)
alicjag3
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Awatar użytkownika
satyr88
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Kontakt:

z tych wymienionych wybrałbym BOSCHA - to bardzo dobra firma, Valeo też jest godna polecenia. Inne mogą działać dobrze, ale nie muszą.. kiedyś w starym samochodzie kupiłem pióra z firmy krzak za 30zł - piszczały, słabo zbierały wodę ,a po pewnym czasie porysowały mi całą szybę. Czasem nie warto oszczędzać :)
Pery
Nowy
Nowy
Posiadane auto: MINI R50

Post autor: Pery »

Z tych co wskazałeś - jakbym miał już kupować - to wybrałbym też Boscha. Osobiście wyleczyłem się z wycieraczek typu aero zwłaszcza tych tańszych niemarkowych a 50-70 zł za komplet wycieraczek mi się też nie uśmiecha wydawać (bo przecież i je trzeba co jakiś czas wymieniać, Valeo musiałem wymienić po 2 sezonach). Także teraz kupuję zwykłe wycieraczki - polecam firmy Alca (można nawet dostać je w tesco), za ok 30 zł komplet i wymieniam je profilaktycznie co sezon (choć w samochodzie ojca wytrzymują po 2 sezony, także ogólnie nie są złe). Dzięki temu mieszcząc się w cenie wycieraczek aero (przy założeniu żywotności 2 sezony) mam co sezon świeże/nowe wycieraczki i gwarancję pełnej skuteczności podczas deszczu. Ot taka moja mała fanaberia :mrgreen:
alicjag3
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

A tu chyba nie było Valeo?

A czym się różnią w zasadzie wycieraczki typu aero od normalnych?
mateo
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Clubman

Post autor: mateo »

Wycieraczka aero przez niektorych zwana jest potocznie "bananem" jest to wycieraczka taka jak np w golfie v. Przypomina skorke wlasnie od banana, przez to nie ma metalowego szkieletu.

Wg mnie przez brak szkieletu lepiej zbiera wode (jest bardziej miekka), spotkalem sie jednak z opiniami, ze aero przy predkoscia powyzej 120 km/h lub przy mrozie posiada duzo gorsze wlasciwosci niz standardowa wycieraczka.
Japan Motors Bielsko - Biała [Mitsubishi, Suzuki, Nissan] - 667 071 387
tumich
Nowy
Nowy
Posiadane auto: R56 JCW /F56 Cooper D

Post autor: tumich »

Pery pisze:Z tych co wskazałeś - jakbym miał już kupować - to wybrałbym też Boscha. Osobiście wyleczyłem się z wycieraczek typu aero zwłaszcza tych tańszych niemarkowych a 50-70 zł za komplet wycieraczek mi się też nie uśmiecha wydawać (bo przecież i je trzeba co jakiś czas wymieniać, Valeo musiałem wymienić po 2 sezonach). Także teraz kupuję zwykłe wycieraczki - polecam firmy Alca (można nawet dostać je w tesco), za ok 30 zł komplet i wymieniam je profilaktycznie co sezon (choć w samochodzie ojca wytrzymują po 2 sezony, także ogólnie nie są złe). Dzięki temu mieszcząc się w cenie wycieraczek aero (przy założeniu żywotności 2 sezony) mam co sezon świeże/nowe wycieraczki i gwarancję pełnej skuteczności podczas deszczu. Ot taka moja mała fanaberia :mrgreen:
Też tak sądzę, tu na allegro te Alca firma po 11zł za sztukę wystawia http://allegro.pl/wycieraczka-bezprzegu ... 43469.html , na ceneo ten model po 16zl najtaniej także chyba się opłaca.
alicjag3
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Tych Valeo nie znalazłam. Pewnie są tańsze od Bosha a do niego o tyle nie jestem przekonana, że czytałam wiele opinii, że niszczą się tak samo jak takie 3 razy tańsze.
Awatar użytkownika
satyr88
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Kontakt:

Tak jak wspominałem ja mam złe doświadczenia z tanimi wycieraczkami bo miałem po nich mnóstwo rys na szybie. Wycieraczki nie są ogromnym wydatkiem więc można spróbować tanich za 15zł a jeśli nie będą spełniać swoich funkcji zainwestować w oryginał - który nie jest kosmicznie drogi. 27zł za sztukę.. (oczywiście pod warunkiem że mamy fabryczne pióra - bo to są same gumki bez piór). Kompletne oryginalne pióra kosztują 130zł.
ODPOWIEDZ