Co ile zmienia się koła? Jaki koszt?
Co ile zmienia się koła? Jaki koszt?
Zastanawiam się co jaki czas zmienia się koła w MINI. Jaki jest ich koszt? Czy opłaca się kupować używane czy lepiej nowe?
- BeMoL
- Super użytkownik
- Posiadane auto: MINI Cooper S Cabrio
Re: Co ile zmienia się koła? Jaki koszt?
Troszkę jaśniej. Chodzi Ci o felgi czy opony?
Felg się nie zmienia, chyba że się znudza lub nie podobaja
Opony się zmienia jak się zużywają - w zależności od stylu jazdy i ilości kilometrow
Kwestia zakupu felg, opon nowych czy używanych to już temat indywidualny.
Nowe to nowe
Felg się nie zmienia, chyba że się znudza lub nie podobaja
Opony się zmienia jak się zużywają - w zależności od stylu jazdy i ilości kilometrow
Kwestia zakupu felg, opon nowych czy używanych to już temat indywidualny.
Nowe to nowe
Rzeczywiście
Przepraszam za mało precyzyjne pytanie.
Oczywiście miałam na myśli opony...

Oczywiście miałam na myśli opony...
-
- Nowy
- Posiadane auto:
Ogólnie opony należy wymienić gdy się skończą tj, dojdą do ogranicznika (oczywiście opony letnie bo zimowe muszą mieć więcej "mięsa" lub po prostu guma będzie już sparciała itp. wcześniej jeżeli nie jesteś kierowcą rajdowym nie ma po co 
Nowe czy używane, zależy jakie chcesz... Nowe 205/45/17 w runflacie dobrej firmy cenowo niestety miażdżą, chińskie można mieć za połowę ceny no ale właśnie, przeważnie tanie chińskie opony, maja słabe współczynniki hamowania, a co za tym idzie przyczepności jest dużo gorsza, są też oczywiście "lepsze" chińskie, sprzedają się całkiem dobrze, klienci nie narzekają, ale to chyba w dużej mierze zależy od stylu jazdy.
Używane, jeśli szukasz "nowych używanych" to takich nie ma.. realia są takie że w Polsce używane opony ciągnie się z zachodu, w większości maja 4-5 milimetrów co oznacza ze masz ok 3-4 milimetrów realnej jazdy, nowa ma ok 8, no ale za to może uda Ci się mieć w miarę młode (2-3-4 letnie) no i lepszej firmy, koszt opony w zależności od rozmiaru no ale załuszmy ten wspomniany rozmiar 205/45/17RF ok 120-150 zł sztuka :}
Mam nadzieje że wyczerpałem temat ;D

Nowe czy używane, zależy jakie chcesz... Nowe 205/45/17 w runflacie dobrej firmy cenowo niestety miażdżą, chińskie można mieć za połowę ceny no ale właśnie, przeważnie tanie chińskie opony, maja słabe współczynniki hamowania, a co za tym idzie przyczepności jest dużo gorsza, są też oczywiście "lepsze" chińskie, sprzedają się całkiem dobrze, klienci nie narzekają, ale to chyba w dużej mierze zależy od stylu jazdy.
Używane, jeśli szukasz "nowych używanych" to takich nie ma.. realia są takie że w Polsce używane opony ciągnie się z zachodu, w większości maja 4-5 milimetrów co oznacza ze masz ok 3-4 milimetrów realnej jazdy, nowa ma ok 8, no ale za to może uda Ci się mieć w miarę młode (2-3-4 letnie) no i lepszej firmy, koszt opony w zależności od rozmiaru no ale załuszmy ten wspomniany rozmiar 205/45/17RF ok 120-150 zł sztuka :}
Mam nadzieje że wyczerpałem temat ;D
- Kocyk
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MINI Cooper Green Arrow
Koła w MINI (i każdym innym samochodzie) zmieniasz jeżeli są stare i zużyte 
Każda opona ma w bieżniku specjalne wypustki. Jeżeli bieżnik się z nimi wyrówna oznacza to ostatni gwizdek na ich zmianę! Osobiście uważam, że przy 20 000km rocznie oponę letnią powinno się zmieniać po 2-4 sezonach. Wszystko zależy od naszego stylu jazdy. Niektórym dobra opona wystarcza na sezon...
Opony nowe:
W rozmiarach 175/65/15 - czyli oponach montowanych w standardzie (w MINI) ceny wahają się w granicach 200-300zł/szt. za w miarę dobre opony.
"Lepsze" modele otrzymywały opony 205/45/17 - tu ceny wahają się w granicach 300-400zł/szt. za możliwie fajne oponki
Opony Run flat / Run on flat (nazwa zależy od producenta) to opony na których możesz jeździć nawet jak złapiesz gumę (oczywiście ma to swoje ograniczenia). Są bardzo drogie - 600-800zł/szt. Bardzo obniżają komfort jazdy, są twarde. Osobiście nie polecam - wolę wozić w bagażniku zestaw naprawczy i dodatkowo wykupić(w przypadku AXA Direct) ubezpieczenie opon za 19zł rocznie...
Nie wiem czy wiesz, ale MINI R50 nie mają w standardzie koła zapasowego
W nowszych nie mam pojęcia...
Opony używane:
Tu ceny wahają się od 100 - 200zł/szt. Używanych nie polecam. Nigdy nie wiesz na co trafisz... musisz je dwa razy częściej zmieniać przez co w dłuższym ujęciu czasowym wcale nie oszczędzisz.
Reasumując:
Wymiana opon na nowe: 800 - 1600zł + koszty wymiany u wulkanizatora 100-200zł (ok. 4 sezony)
Wymiana opon na używane: 400 - 800zł + koszty wymiany u wulkanizatora 100-200zł (ok. 2 sezony)

Każda opona ma w bieżniku specjalne wypustki. Jeżeli bieżnik się z nimi wyrówna oznacza to ostatni gwizdek na ich zmianę! Osobiście uważam, że przy 20 000km rocznie oponę letnią powinno się zmieniać po 2-4 sezonach. Wszystko zależy od naszego stylu jazdy. Niektórym dobra opona wystarcza na sezon...
Opony nowe:
W rozmiarach 175/65/15 - czyli oponach montowanych w standardzie (w MINI) ceny wahają się w granicach 200-300zł/szt. za w miarę dobre opony.
"Lepsze" modele otrzymywały opony 205/45/17 - tu ceny wahają się w granicach 300-400zł/szt. za możliwie fajne oponki

Opony Run flat / Run on flat (nazwa zależy od producenta) to opony na których możesz jeździć nawet jak złapiesz gumę (oczywiście ma to swoje ograniczenia). Są bardzo drogie - 600-800zł/szt. Bardzo obniżają komfort jazdy, są twarde. Osobiście nie polecam - wolę wozić w bagażniku zestaw naprawczy i dodatkowo wykupić(w przypadku AXA Direct) ubezpieczenie opon za 19zł rocznie...
Nie wiem czy wiesz, ale MINI R50 nie mają w standardzie koła zapasowego

Opony używane:
Tu ceny wahają się od 100 - 200zł/szt. Używanych nie polecam. Nigdy nie wiesz na co trafisz... musisz je dwa razy częściej zmieniać przez co w dłuższym ujęciu czasowym wcale nie oszczędzisz.
Reasumując:
Wymiana opon na nowe: 800 - 1600zł + koszty wymiany u wulkanizatora 100-200zł (ok. 4 sezony)
Wymiana opon na używane: 400 - 800zł + koszty wymiany u wulkanizatora 100-200zł (ok. 2 sezony)
Dziękuję za odpowiedź!
Jestem pod ogromnym wrażeniem tego forum i Ludzi, których tu spotykam. Na prawdę Wielkie Dziękuję!
Mam jeszcze jedno pytanie. Jak oceniasz nowe zimowe opony BFGoodrich?
Jestem pod ogromnym wrażeniem tego forum i Ludzi, których tu spotykam. Na prawdę Wielkie Dziękuję!

Zimowe sa na zime, i ta firma jest ok w oponach terenowych w osobowych raczej rzadko kupowane.milka89 pisze:Dziękuję za odpowiedź!
Nie wiem czy ktos wspomnial o roczniku opony, nawet jak kupujesz nowa przez internet koniecznie trzeba sie upewnic z jakiego jest rocznika. Zdarza sie ze sprzedaja opony juz 2-letnie + przecietnie 4sezony to max gdzie opona ma jakies wlasciwosci trakcyjne.
Ja polecam yokohama c-drive, continental sportcontact, srednio michelin chociaz kupilem je razem z felgami model ecocostam i sa calkiem niezle.
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini Cooper S R53 & Kuga 2.5T
To nie do końca tak, używaną przez 4 lata opona to nie to samo co nowa prawidłowo przechowywana opona u producenta czy hurtownika bo taka opona nie jest poddana czynnikom atmosferycznym prawo zezwala na sprzedaż opon jako nowe do 36 miesięcy po produkcji, jednak sam staram się nie kupować opon starszych niż 12 miesięcy .oklaski pisze: Nie wiem czy ktos wspomnial o roczniku opony, nawet jak kupujesz nowa przez internet koniecznie trzeba sie upewnic z jakiego jest rocznika. Zdarza sie ze sprzedaja opony juz 2-letnie + przecietnie 4sezony to max gdzie opona ma jakies wlasciwosci trakcyjne.