Instrukcje serwisowe MINI?

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

ninsei
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Instrukcje serwisowe MINI?

Post autor: ninsei »

Dzień dobry.

Jest jakaś szansa zdobycia instrukcji serwisowych MINI R50?
Samochód mojej Połowicy przejawia ostatnio kilka drażniących narowów (opisanych poniżej), a z ostatnich doświadczeń nas obydwojga wynika, że wizyta w serwisie z problemami które nie są absolutnie typowe przynosi jeszcze więcej problemów niż rozwiązań.
Mam następujące sprawy do rozwiązania:
- wymiana siłowników bagażnika,
- rozkręcenie drzwi pasażera, aby dostać się do mechanizmu zamka centralnego, który zamyka się bez problemu, ale nie otwiera po stronie pasażera,
- z mechanizmu schowka wypadł drobny element (nie wygląda na odłamany), i teraz nie można do tegoż schowka się dostać,
... i kilka innych spraw, których nie chce mi się nawet opisywać.
Na pewno nie są to rzeczy nie do rozwiązania dla domorosłego majsterkowicza, a schematy typowych napraw na pewno by pomogły.
Miałem kiedyś coś podobnego do mojego auta - elektroniczną dokumentacje do montażu/demontażu wielu typowych elementów samochodu. Chciałbym coś podobnego do MINI. Rysunki na http://www.realoem.com/bmw/ są pomocne, ale mało dokładne.

Dzięki z góry.
Awatar użytkownika
satyr88
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MCS R53
Kontakt:

Re: Instrukcje serwisowe MINI?

Post autor: satyr88 »

tutaj masz film jak zdjąć panel drzwi:

http://www.youtube.com/watch?v=wC0ciLIp6YY
Awatar użytkownika
satyr88
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MCS R53
Kontakt:

Post autor: satyr88 »

a co do siłowników w bagażniku - ich wymiana jest jeszcze łatwiejsza, na obu końcach siłownika masz takie metalowe czarne "klipsy, obejmy" podważasz je śrubokrętem i zdejmujesz - po tym możesz zdjąć cały siłownik z mocowania.

zakładasz nowy i zatrzaskujesz ponownie klipsem. 3 minuty roboty :)
bartoszm

Post autor: bartoszm »

Witam ,ja mam ten sam problem z drzwiami od pasażera,jak się uporasz z tematem podpowiesz gdzie i co?
ninsei pisze:Dzień dobry.

Jest jakaś szansa zdobycia instrukcji serwisowych MINI R50?
Samochód mojej Połowicy przejawia ostatnio kilka drażniących narowów (opisanych poniżej), a z ostatnich doświadczeń nas obydwojga wynika, że wizyta w serwisie z problemami które nie są absolutnie typowe przynosi jeszcze więcej problemów niż rozwiązań.
Mam następujące sprawy do rozwiązania:
- wymiana siłowników bagażnika,
- rozkręcenie drzwi pasażera, aby dostać się do mechanizmu zamka centralnego, który zamyka się bez problemu, ale nie otwiera po stronie pasażera,
- z mechanizmu schowka wypadł drobny element (nie wygląda na odłamany), i teraz nie można do tegoż schowka się dostać,
... i kilka innych spraw, których nie chce mi się nawet opisywać.
Na pewno nie są to rzeczy nie do rozwiązania dla domorosłego majsterkowicza, a schematy typowych napraw na pewno by pomogły.
Miałem kiedyś coś podobnego do mojego auta - elektroniczną dokumentacje do montażu/demontażu wielu typowych elementów samochodu. Chciałbym coś podobnego do MINI. Rysunki na http://www.realoem.com/bmw/ są pomocne, ale mało dokładne.

Dzięki z góry.
Awatar użytkownika
BlueAntubis
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: BlueAntubis »

Ja też prosiłabym o podpowiedź jak się z drzwiami uporasz.
Ja znowu mam taki problem z drzwiami kierowcy( z klucza sie otwieraja i zamykaja, z pilota zamkna ale nie otworza, a z blokady w aucie ani nie zamkna ani nie otworza )
bartoszm

Post autor: bartoszm »

Hej, z tego co czytałem to zamek(kaseta) nie jest do naprawienia, nawet nie polecają rozbierania bo są tam dwa siłowniki do otwierania i zamykania i któryś pada . Jedynie co zostaje to kupno nowego ale uwaga można kupić uszkodzony bo to przypadłość mini. Prawdopodobnie pasuje z jakiegoś Rovera?
ninsei
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

satyr88 pisze:a co do siłowników w bagażniku - ich wymiana jest jeszcze łatwiejsza, na obu końcach siłownika masz takie metalowe czarne "klipsy, obejmy" podważasz je śrubokrętem i zdejmujesz - po tym możesz zdjąć cały siłownik z mocowania.

zakładasz nowy i zatrzaskujesz ponownie klipsem. 3 minuty roboty :)
Znalazłem na Allegro kilka różnych 'pasujących' siłowników - wiem, ze musi mieć siłę 310N, ale różnią się cenami. Masz może jakieś wypróbowane?

Dzięki za odpowiedzi.
ninsei
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

bartoszm pisze:Hej, z tego co czytałem to zamek(kaseta) nie jest do naprawienia, nawet nie polecają rozbierania bo są tam dwa siłowniki do otwierania i zamykania i któryś pada . Jedynie co zostaje to kupno nowego ale uwaga można kupić uszkodzony bo to przypadłość mini. Prawdopodobnie pasuje z jakiegoś Rovera?
Czytałem gdzieś na forum - z Rovera 75 pasuje? Poszukam dokładniej...
ODPOWIEDZ