Woda w bagażniku i akumulatorze [R53 2003r]
Woda w bagażniku i akumulatorze [R53 2003r]
Witam,
Dwa tygodnie temu (podczas tych ogromnych ulew które przetoczyły się przez Polskę) miałem niemiłą okoliczność zmierzyć się wodą, która stała sobie do 1/5 wys. akumulatora (do tego zawiglocona po obu stronach (<- -> ) okładzina. Usiłuję zlokalizować źródło nieszczelności. Z internetu wyczytałem info o kilku miejscach z któych woda może penetrować:
nr1: 3ci stop - nic nie wskazuje na to, żeby woda się lała z tamtych okolic.
nr2: - mechanizm wycieraczki, uszczelka przy wycieraczce (zdemontowałem cały plastikowy korpus od wewn. bagażnika i nie zdiagnozowałem śladów po wodzie wtym miejscu (tylko smar i zdrową blachę ).
nr3: listwa chromowana, tuż nad zderzakeim (razem z mechanizmem otwierania zamka) - i tutaj dzisiaj odpuściłem sobie odklejanie tego cholerstwa bo siedziało dość pewnie razem z tą gąbko-pianką. I znów tutaj nie wygląda mi to na źródło. Dodam, że padało też ostatnio, chyba przez dwa dni i wykładzina już była mokra (z lewej tylko strony, prawdopdoobnie dlatego, żę na postoju auto mam w tą stronę bardziej przechylone,a swoją drogą parkuję jeszce na spadku w dół), na tyle mokra, że mogłem wodę wyciskać z gąbki wypełniającej.
Zatem woda nie ma związku z poruszaniem się auta. Nie potrafię sobie jednak wyobrazić żeby taka ilość wody była w stanie dostać się do środka przez podane wyżej miejsca w takeij ilości (niechby to były nawet 3/4 dni itensywnego deszczu pod rząd). Sprawdziłem nawet światła po obu stronach, nothing, suchutko. Męczy mnie to, a lada moment przyjdą deszcze. Nie mam wolnego garażu żeby chronić autko, stąd moja gorąca prośba, jeżeli ktoś tego doświadczył (niektórzy też się z tym borykają) I ZNALAZŁ źródło problemów, to proszę o info gdzie go szukać.
Wersja tl;dr - woda/bagażnik/akumulator/źródło/pomoc
Dzięki i pozdrawiam!
Dwa tygodnie temu (podczas tych ogromnych ulew które przetoczyły się przez Polskę) miałem niemiłą okoliczność zmierzyć się wodą, która stała sobie do 1/5 wys. akumulatora (do tego zawiglocona po obu stronach (<- -> ) okładzina. Usiłuję zlokalizować źródło nieszczelności. Z internetu wyczytałem info o kilku miejscach z któych woda może penetrować:
nr1: 3ci stop - nic nie wskazuje na to, żeby woda się lała z tamtych okolic.
nr2: - mechanizm wycieraczki, uszczelka przy wycieraczce (zdemontowałem cały plastikowy korpus od wewn. bagażnika i nie zdiagnozowałem śladów po wodzie wtym miejscu (tylko smar i zdrową blachę ).
nr3: listwa chromowana, tuż nad zderzakeim (razem z mechanizmem otwierania zamka) - i tutaj dzisiaj odpuściłem sobie odklejanie tego cholerstwa bo siedziało dość pewnie razem z tą gąbko-pianką. I znów tutaj nie wygląda mi to na źródło. Dodam, że padało też ostatnio, chyba przez dwa dni i wykładzina już była mokra (z lewej tylko strony, prawdopdoobnie dlatego, żę na postoju auto mam w tą stronę bardziej przechylone,a swoją drogą parkuję jeszce na spadku w dół), na tyle mokra, że mogłem wodę wyciskać z gąbki wypełniającej.
Zatem woda nie ma związku z poruszaniem się auta. Nie potrafię sobie jednak wyobrazić żeby taka ilość wody była w stanie dostać się do środka przez podane wyżej miejsca w takeij ilości (niechby to były nawet 3/4 dni itensywnego deszczu pod rząd). Sprawdziłem nawet światła po obu stronach, nothing, suchutko. Męczy mnie to, a lada moment przyjdą deszcze. Nie mam wolnego garażu żeby chronić autko, stąd moja gorąca prośba, jeżeli ktoś tego doświadczył (niektórzy też się z tym borykają) I ZNALAZŁ źródło problemów, to proszę o info gdzie go szukać.
Wersja tl;dr - woda/bagażnik/akumulator/źródło/pomoc
Dzięki i pozdrawiam!
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Re: Woda w bagażniku i akumulatorze [R53 2003r]
a szyber masz?
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
mam, ale przód sie otwiera, ma swoje odprowadzenie w słupkach z przodu. Tylny nei wiem, bo nei zlokalizowałem, ale jak stoje przechylony przodem w dól to raczej nie ma szans żeby nawet woda spłyneła do klapy. I najpewniej miałym mokra podsufitke, co sie stało raz jak mi wypadł łącznik przy słupku z przodu (ale to inne miejsce inna sytuacja)flapjck1 pisze:a szyber masz?
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
rzeczowo może cos gdzies rurki odprowadzające wode pekniete i leje się po profilu?
ale zapewne jednak inna przyczyna,
ale zapewne jednak inna przyczyna,
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Chyba po prostu wezme z 4 baniaki wody, 1 wiadro i zacznę lać po klapie(może poprzednio za krótko lałem). Ewentualnie Kärcher.
Irytuje mnie, że nie mogę znaleźć przyczyny. Był tylko jeden trop, dotychczas jak otwierałem klape po deszczu, woda mi się wylewała(kapało przez chwilę) mniej więcej w połowie wysokości, spod plastiku, tylko jak starałem sie to zdiagnozować, jak wcześniej wspomniałem, było sucho i bez zacieków (a dodam, że w aku stała woda razem z paprochami, igły, jakies inne śmieci z zewnątrz).
Poczekam zatem, może ktoś się znajdzie z rozwiązaniem, a jak nie to sam tutaj opiszę... dla potomnych
Irytuje mnie, że nie mogę znaleźć przyczyny. Był tylko jeden trop, dotychczas jak otwierałem klape po deszczu, woda mi się wylewała(kapało przez chwilę) mniej więcej w połowie wysokości, spod plastiku, tylko jak starałem sie to zdiagnozować, jak wcześniej wspomniałem, było sucho i bez zacieków (a dodam, że w aku stała woda razem z paprochami, igły, jakies inne śmieci z zewnątrz).
Poczekam zatem, może ktoś się znajdzie z rozwiązaniem, a jak nie to sam tutaj opiszę... dla potomnych
A uszczelka swiatla stopu?
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
a sprawdziles czy masz spływy w klapie drożne? może napelnia się?
nie mają za bardzo jak sie zapchaćflapjck1 pisze:a sprawdziles czy masz spływy w klapie drożne? może napelnia się?
Ono nie jest klejone dodatkowo? Boje sie ze jak rozkręce to bez kupna nowej/szybkiego usczelniania się nie obejdzie i dopadnie mnie deszcz w tym tygodniu - lałem w sumie po całym tyle wodą w te miejsca potencjalnie wrażliwe i pupa.Fatandre pisze:A uszczelka swiatla stopu?
Skupię się teraz na listwie i świetle stopu po prostu i zobaczymy czy zacznie coś kapać.
ps. Nawet bym sie nie zorientował ze mam wode w akumulatorze, gdyby nie to, że otwierajac bagaznik wydało mi sie jakos podejrzanie parno/gorąco i zaglądnąlem tam . Mogło być źle gdyby tak popadało dłużej i podlało pod klemy
-
- Wiarus
- Posiadane auto: był Cooper S R53 Aero LPG
- Kontakt:
czasem lubi lecieć pod anteną ale to byś w sumie miał mokrą podsufitkę...
u mnie była źle wklejona przednia szyba i woda mi kapała po lusterku w czasie ulew, jak się podsufitka napiła
u mnie była źle wklejona przednia szyba i woda mi kapała po lusterku w czasie ulew, jak się podsufitka napiła
Musisz stuningować uszczelki, które są w koło klapy. Leje się przez zamek bagażnika.
Jak popatrzysz na uszczelki w okolicach zamka, mają one dziurki u góry. Tamtędy dostaje się do nich, do środka w jakiś sposób woda - nie wiem jak. Gdy zamykasz klapę, dociskasz uszczelkę, woda wypływa ze środka i wlewa się przez zamek, po rowku uszczelki.
U mnie też stało dużo wody pod zestawem naprawczym. Az wykładzina z gąbkopianki zaczynała pleśnieć.
Musisz wyciąć dwie małe dziurki w uszczelkach przy zamku, ale na dole uszczelek, blisko zderzaka żeby woda miała gdzie uciekać i którędy spływać. Od kiedy tak stuninigowałem uszczelki problem nie występuje
Jak popatrzysz na uszczelki w okolicach zamka, mają one dziurki u góry. Tamtędy dostaje się do nich, do środka w jakiś sposób woda - nie wiem jak. Gdy zamykasz klapę, dociskasz uszczelkę, woda wypływa ze środka i wlewa się przez zamek, po rowku uszczelki.
U mnie też stało dużo wody pod zestawem naprawczym. Az wykładzina z gąbkopianki zaczynała pleśnieć.
Musisz wyciąć dwie małe dziurki w uszczelkach przy zamku, ale na dole uszczelek, blisko zderzaka żeby woda miała gdzie uciekać i którędy spływać. Od kiedy tak stuninigowałem uszczelki problem nie występuje
ciekawa sprawa. Ja znóww uciekałęm z pracy przed deszczem, rozpadało się trochę, następnego dnia otwieram znów bagażnik i woda wylewa mi się znów z klapy bagażnika, po obu stronach plastikowego "wypełnienia". ZRobię screena jutro jak się za to wezmę. Pójdę też w Twoje ślady i zrobię mały zabieg chirurgiczny na uszczelkach, aczkolwiek mokro mam z lewej strony klapy (tak jak mi sie z niej też wylewa) więc nei jestem do konca przekonany.venomenon pisze:Musisz stuningować uszczelki, które są w koło klapy. Leje się przez zamek bagażnika.
Dzięki za podpowiedź[/list]
15 litrów wody wylane, patrzyłem gdzie się tylko da. Jedynie wiem, że jak otworzę klapę całkiem do góry to woda leci spod plastikow na łączeniu (między tą całą częśćią pod szybą na torxach, a palstikiem idącym po lewej stronie szyby. W pozycji zamkniętej nic mi się nie wlał do bagażnika.
Co do nacinania usczelki. Nie widziałem sensu, bo tyle tego wylałem na całą klapę i nic koło zamka się nie zbierało, suchutko (ani tym bardziej do niego nie wpływało).
I mam dla was radę, jak nie chcecie ogniska rdzy z lewej strony klapy ( u dołu, przy odpływie, na samej krawędzi) zajmijcie się demontażem wycieraczki, bo płynie po niej zdwojona ilość wody, spływa po dolnej lsitwie szyby i leje się po klapie wzdłuż korytka. Potem to się zbiera na dole przy zamkniętej klapie, stoi trochę i zaczyna sobie rdzewieć.
ps. mogę wykonam jeszcze jedną próbę. raz, usunę wycieraczkę na amen
dwa, zdejmę plastik od środka klapy i wtedy zacznę lać, może coś więcej zobaczę.
Będę musiał złożyć fotele/półkę i wsadzić drugą osobę od środka żeby obserwowała co się dzieje
Jak do tej chwili, 2:0 dla matki natury
Co do nacinania usczelki. Nie widziałem sensu, bo tyle tego wylałem na całą klapę i nic koło zamka się nie zbierało, suchutko (ani tym bardziej do niego nie wpływało).
I mam dla was radę, jak nie chcecie ogniska rdzy z lewej strony klapy ( u dołu, przy odpływie, na samej krawędzi) zajmijcie się demontażem wycieraczki, bo płynie po niej zdwojona ilość wody, spływa po dolnej lsitwie szyby i leje się po klapie wzdłuż korytka. Potem to się zbiera na dole przy zamkniętej klapie, stoi trochę i zaczyna sobie rdzewieć.
ps. mogę wykonam jeszcze jedną próbę. raz, usunę wycieraczkę na amen
dwa, zdejmę plastik od środka klapy i wtedy zacznę lać, może coś więcej zobaczę.
Będę musiał złożyć fotele/półkę i wsadzić drugą osobę od środka żeby obserwowała co się dzieje
Jak do tej chwili, 2:0 dla matki natury
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto: Miniak R50
u mnie leje się przez jakąś szparę między zderzakiem a blachą bagażnika przez takie jakieś plastikowe szczeliny z gumowymi elementami. Nie wiem co to w sumie więc odsyłam do linka który co prawda pokazuje co innego ale jakiś pogląd jest
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=51&fg=65
bo to co w linku jest plastikowe ale pod tym jest metalowe a jeszcze głębiej jakieś te plastikowe szczeliny i u mnie się tam leje ale nie mam czasu tego naprawić :[
Arecki
bo to co w linku jest plastikowe ale pod tym jest metalowe a jeszcze głębiej jakieś te plastikowe szczeliny i u mnie się tam leje ale nie mam czasu tego naprawić :[
Arecki
spod tego elementu nr 2? To ciekawe, warte sprawdzenia jeżeli jest to łatwo rozbieralny element. Dzisiaj dość mocno lało i nie ma śladu wody w środku.afron pisze:u mnie leje się przez jakąś szparę między zderzakiem a blachą bagażnika przez takie jakieś plastikowe szczeliny z gumowymi elementami. Nie wiem co to w sumie więc odsyłam do linka który co prawda pokazuje co innego ale jakiś pogląd jest
Arecki
Może to ma miejsce podczas jazdy gdy ulice są dość konkretnie zalane, wodę spod kół wywala do góry i jakimś sposobem zalewa przez to miejsce o którym piszesz? Does it make any sense???
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini Cooper R50
Odświeżę temat
Udało Ci się rozwiązać problem z wodą na podsufitce i w bagażniku? W moim R50 występuje taki sam problem, jak pada to woda kapie z lusterka, oczywiście rozlewa się też po podsufitce w innych miejscach, w zależności od tego jak stoi auto :/ drugi problem to woda w bagażniku, a dokładnie pod wykładziną z lewej strony, gąbkę można wyciskać...
Jeśli uporałeś się problemem u siebie to napisz jakieś wskazówki
pozdr
Udało Ci się rozwiązać problem z wodą na podsufitce i w bagażniku? W moim R50 występuje taki sam problem, jak pada to woda kapie z lusterka, oczywiście rozlewa się też po podsufitce w innych miejscach, w zależności od tego jak stoi auto :/ drugi problem to woda w bagażniku, a dokładnie pod wykładziną z lewej strony, gąbkę można wyciskać...
Jeśli uporałeś się problemem u siebie to napisz jakieś wskazówki
pozdr