prześwit mini one oraz wysokoprofilowe opony

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

radeq

prześwit mini one oraz wysokoprofilowe opony

Post autor: radeq »

Zastanawiam się nad kupnem mini one w wersji R50 ale muszę potwierdzić kwestie związane z prześwitem oraz możliwością montażu opon o wysokim profilu (tłumienie dziur)

codziennie zanim wyjadę na asfalt muszę przejechać 2 kilometry po wiejskich drogach które w zimę i w roztopy wyglądają tragicznie (nisko zawieszone samochody szorują podwoziem), jak do tej pory skoda fabia dawała radę - ma ona prześwit 14cm.

No i znalazłem tabelę według które mini (ale w wersji R56) ma prześwit również 14cm.

Jak jest z mini R50? czy też ma 14cm?

i druga sprawa jakie opony + felgi można wrzucić aby zwiększyć komfort wybierania dziur (nasz wspaniały dziurawy asfalt) a także aby chociażby jeszcze o 1cm podwyższyć prześwit od ziemi.

Dziwna spraw bo clubman wg tabeli ma prześwit tylko 12cm - wydawałoby się że kombi powinien mieć większy prześwit.

Rozumiem, że cooper ma twardsze zawieszenie (dzięki czemu może mniej dobijać do ziemi przy szybkiej jeździe po polnej drodze, ale czy prześwit też ma mniejszy (jak to zwykle wersje z mocniejszymi silnikami)?

a może kupić starego (youngtimera) mini classic? jaki on ma prześwit? spartańskie wnętrze i komfort mi nie przeszkadza bo już jeżdziłem hardcorowym suzuki samuraiem i klimy mi nie brakowało :)
rawi
Nowy
Nowy
Posiadane auto: one 1,4 d4d 2003

Re: prześwit mini one oraz wysokoprofilowe opony

Post autor: rawi »

mam ten sam problem co ty.
opisałem swój problem tutaj http://www.forum.mini.org.pl/viewtopic.php?t=13454
taka modyfikacja na zimę by mi się przydała jednak nie mam żadnych podpowiedzi jak do tego się zabrać.
adrianoscyganos

Re: prześwit mini one oraz wysokoprofilowe opony

Post autor: adrianoscyganos »

Załóż sobie 15 z oponami 175/65 albo zamiennie 185/60 i będziesz miał i komfort (wgl w mini to raczej nie ma komfortu ale ok... :D ) i jakiś sensowny prześwit. Ew. 16 calowe felgi, ale to już poszukałbym w oryginalnych rozmiaach przewidzianych przez producenta :) Mini raczej nie podniesiesz, ciężko jest go obniżyć a co dopiero podnieść :mrgreen: :twisted:
ODPOWIEDZ