Mini one 2009R 1.6 lpg
Mini one 2009R 1.6 lpg
Witam Wszystkich, chciałbym założyć lpg w moim one z 2009r 1.6. Jak ten silnik współpracuje z lpg? Znajomy mechanik doradzał mi instalację sq 32 od brc, jakieś doświadczenia? Pozdrawiam:)
- Gibki Staruszek
- Maniak
- Posiadane auto: mini 1000 ooooolala !!!
Re: Mini one 2009R 1.6 lpg
nie ten dział Panie ...
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
tu mu bedzie lepiej
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- Kuner
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R56, R50, BMW Rally, Chrysler
- Kontakt:
W silnikach z bezpośrednim wtryskiem paliwa jest problem z LPG. Grupa VAGa była juz gazowana i działało to tak że na (o ile dobrze pamietam) 10 dawek wtrysku gazu 3 razy wtryskiwano PB więc samochód zużywał 70% gazu i 30 % PB.
Nigdy nie widziałem R56 ani tych silników w samochodach PSA z LPG więc nie wiemy jak to będzie z trwałością itd. Wg mnie - bez sensu
Nigdy nie widziałem R56 ani tych silników w samochodach PSA z LPG więc nie wiemy jak to będzie z trwałością itd. Wg mnie - bez sensu
http://www.swiatMINI.pl
Niezależny serwis samochodów MINI
Serwis, modyfikacje, części do Twojego MINI.
tel. 665 885 775; 690 094 000
Niezależny serwis samochodów MINI
Serwis, modyfikacje, części do Twojego MINI.
tel. 665 885 775; 690 094 000
Kolego dlaczego bez sensu? Patrząc na obecne ceny paliw na stacjach to każda oszczędność robi różnicę. Jeżdżę dość sporo więc instalacja powinna się szybko zwrócić:)
No ale konkretnie, jak to wygląda, po jakim czasie instalacja zaczyna zarabiać? IMO warto kupić auto z instalacją, ale zakładać nie warto bo zanim to zacznie przynosić profity, to zwykle auto idzie na sprzedaż...
Mini Cooper 1.6 Pure Silver Metallic
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Przecietnie instalka zwraca sie po okolo 20 tys km przy spalaniu circa 10/100, wiec dla niektorych to tylko kilka miesiecy
Inna kwestia ze MINI malo praktyczne sie robimpo takim zabiegu ( bagaznik ) a przyznam sie ze mialem kiedys zagazowanego klasyka i nie bylo to jednak najlepsze rozwiazanie
Inna kwestia ze MINI malo praktyczne sie robimpo takim zabiegu ( bagaznik ) a przyznam sie ze mialem kiedys zagazowanego klasyka i nie bylo to jednak najlepsze rozwiazanie
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Ja oceniam przez pryzmat własnego modelu użytkowania... reguła to ~10km do pracy i tyle samo z powrotem, no jakiś market albo plac handlowy po drodze. Czyli zanim się auto dobrze rozgrzeje to już docieram. Rocznie robię 10-12 tysięcy, to pewnie gdzieś na trzeci rok by zaczęło "oszczędzać"?
Tak że raczej podziękuję, nie będę robił prezentu kolejnemu właścicielowi.
Akurat co do miejsca, to butla ładnie wchodzi pod podłogę, w tę wnękę "na koło", widziałem to w dwóch autach jak szukałem swojego.
Tak że raczej podziękuję, nie będę robił prezentu kolejnemu właścicielowi.
Akurat co do miejsca, to butla ładnie wchodzi pod podłogę, w tę wnękę "na koło", widziałem to w dwóch autach jak szukałem swojego.
No to zależy od podejścia. Ja akurat robię sporo km więc mi się prędzej zwróci, co do butli to właśnie myślałem żeby w koło wrzucić. Ja zamierzam swoim pojeździć jeszcze trochę więc jest sens, tym bardziej że teraz już są lepsze instalacje niż kiedyś, bardziej żywotne:)
-
- Nowy
- Posiadane auto: Cooper D 2011
Miałem swego czasu R50 112km na gazie. Chodziło to całkiem przyzwoicie. Koszt isztalacji okolo 2300 w 2013roku.
Jedyny minus to częste tankowanie gazu bo butla, która była pod podłogą miała ok 32litrow czyli wchodziło ~27.
Spalanie ok 10/100.
Wlew podobno mozna zrobić pod klapką od wlewu paliwa. Mój gazownik tego nie potrafił i wlew LPG był w plastikowym progu.
Myślę, że w R56 też mozna butle dać pod podłogę. Silnik też da sobie darę.
Jednak kupując młodsze R56 bym kupił diesla 112 albo 140km i koszt jazdy będzie podobny jak na benzynie+gas.
Jedyny minus to częste tankowanie gazu bo butla, która była pod podłogą miała ok 32litrow czyli wchodziło ~27.
Spalanie ok 10/100.
Wlew podobno mozna zrobić pod klapką od wlewu paliwa. Mój gazownik tego nie potrafił i wlew LPG był w plastikowym progu.
Myślę, że w R56 też mozna butle dać pod podłogę. Silnik też da sobie darę.
Jednak kupując młodsze R56 bym kupił diesla 112 albo 140km i koszt jazdy będzie podobny jak na benzynie+gas.
A jaką instalację kolego miałeś zamontowaną?? No bo tak się przymierzam i przymierzyć nie mogę:P Czytałem trochę o tym sq 32 i podobno to chwalą. Ma ktoś to?:)
-
- Nowy
Była to instalacja montowana w trybie ekonomicznym czyli po taniości ale chodziło to dobrze Marka - Lovato
Moim zdaniem większy wpływ na pracę silnika na gazie ma prawidłowy montaż, bo wszystkie instalacje są dość dobre.
Znam faceta co bardzo się do tego przykłada i miałem kilka aut w gazie, zawsze wszystko chodziło.
Minusem Lovato była głośna praca. Przy otwartym oknie na postoju słychać cykanie świerszczy pod maską
Moim zdaniem większy wpływ na pracę silnika na gazie ma prawidłowy montaż, bo wszystkie instalacje są dość dobre.
Znam faceta co bardzo się do tego przykłada i miałem kilka aut w gazie, zawsze wszystko chodziło.
Minusem Lovato była głośna praca. Przy otwartym oknie na postoju słychać cykanie świerszczy pod maską
Dzięki za podpowiedź kolego, na lovato kiedyś jeździłem Corsą B 1.2 i radziło sobie całkiem nieźle. Mój braciak ma Coopera 1.6 z 2005r. z sq 32, niedawno gazował. Wrzucam kilka fotek do oceny??:P Ja w poniedziałek ruszam na lpg:DD
http://zapodaj.net/images/602c38ca95a03.jpg
http://zapodaj.net/images/602c38ca95a03.jpg
-
- Nowy
Wygląda rozsanie , ale osobiście wole nie oglądać zbiornika w bagażniku.
Jaka jest jego wielkość i na ile km starcza?
Jaka jest jego wielkość i na ile km starcza?
W tym aucie zbiornik pod spód, w miejsce na koło zapasowe to jedyna sensowna opcja. Nie wiem jak można tak sobie zrobić na złość, montując to w bagażniku?