Zestaw głośnomówiący w R56 - bluetooth
-
- Nowy
- Posiadane auto: Cooper D 2011
Zestaw głośnomówiący w R56 - bluetooth
Hej.
Mam radio Boost CD z przyciskami do telefonu. W kierownicy też jest przycisk do odbierania/wykonywania rozmów.
Jak się okazuje brakuje bluetootha do połączenia telefonu z radiem. Być może nie ma też mikrofony i instalacji.
Czy ma ktoś doświadczenie z dołożeniem modułu bluetooth? Gdzieś słyszałem, że te radia od marca 2011 miały bluetootha wystarczyło go aktywować.
Moje auto jest akurat z lutego 2011
Chciałbym unikać dokładania dodatkowych zestawów zewnętrznych... oryginał to oryginał.
Mam radio Boost CD z przyciskami do telefonu. W kierownicy też jest przycisk do odbierania/wykonywania rozmów.
Jak się okazuje brakuje bluetootha do połączenia telefonu z radiem. Być może nie ma też mikrofony i instalacji.
Czy ma ktoś doświadczenie z dołożeniem modułu bluetooth? Gdzieś słyszałem, że te radia od marca 2011 miały bluetootha wystarczyło go aktywować.
Moje auto jest akurat z lutego 2011
Chciałbym unikać dokładania dodatkowych zestawów zewnętrznych... oryginał to oryginał.
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Re: Zestaw głośnomówiący w R56 - bluetooth
A masz AUX?
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini Cooper S
koszt dołożenia takiego zestawu paroth w miejsce oryginalnego (wszystko jest podpięte na zasadzie oryginału, czyli działa jak oryginał)
to od ok1300netto w zależności od punktu, który to zakłada.
Za używaną przekładkę słyszałem cenę 1800PLN aczkolwiek jest bardzo trudno dostępna
Ceny z kosmosu więc na razie przynajmniej ja odpuściłem temat
to od ok1300netto w zależności od punktu, który to zakłada.
Za używaną przekładkę słyszałem cenę 1800PLN aczkolwiek jest bardzo trudno dostępna
Ceny z kosmosu więc na razie przynajmniej ja odpuściłem temat
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Najlepsze co może być to KINIVO BTC455 kosztuje to ok. 40$ na amazonie.
Mam to w aucie i działa fenomenalnie. Wpina się kabel do AUX-a kabel chowa się za plastikami i kolumną kierownicy, że nic nie widać i wpina do wejścia na ładowarkę, w tym jest usb i ładujemy swój telefon.
Po wejściu do auta telefon jest sparowany automatycznie wszystkie rozmowy, yanosik, komunikaty navi pięknie działają, do tego można pusczać muzykę strumieniowo czego nie ma oryginalny bluetooth także polecam.
I nie kupujcie belkinów, griffinów, kensingtonów, które mają podobne rozwiązania ma być dokładnie ten model. Na innych są problemy z basem, buczeniem, zakłóceniami i innymi rzeczami. Mi z Harman Kardon działa to bardzo dobrze od 2 lat i jestem bardzo zadowolony.
Mam to w aucie i działa fenomenalnie. Wpina się kabel do AUX-a kabel chowa się za plastikami i kolumną kierownicy, że nic nie widać i wpina do wejścia na ładowarkę, w tym jest usb i ładujemy swój telefon.
Po wejściu do auta telefon jest sparowany automatycznie wszystkie rozmowy, yanosik, komunikaty navi pięknie działają, do tego można pusczać muzykę strumieniowo czego nie ma oryginalny bluetooth także polecam.
I nie kupujcie belkinów, griffinów, kensingtonów, które mają podobne rozwiązania ma być dokładnie ten model. Na innych są problemy z basem, buczeniem, zakłóceniami i innymi rzeczami. Mi z Harman Kardon działa to bardzo dobrze od 2 lat i jestem bardzo zadowolony.
-
- Nowy
Tak tak, wejsśie AUX jest w aucie.
W fabrycznych instalacjach po sparowaniu radia i telefonu na wyświetlaczu pojawia się lista numerów z pamięci telefonu.
Można wygodnie do kogoś zadzwonić, odbierać i kończyć z przycisków w kierownicy.
Czy te zestawy parotha czy kinivo dają takie same możliwości?
Czy jeśli słucham radia w aucie, i ktoś do mnie dzwoni radio automatycznie się wyciszy i będę słyszał w głośnikach, że ktoś dzwoni?
To ważne dodatki, dzięki którym łatwiej skoncentrować się na drodze.
Najtańszym i najlepszym wyjściem jest zakup oryginalnego radia z wbudowanych blootothem - są takie w mini 2 po lifcie od połowy 2011 roku.
Tylko zdaje się jest kłopot z kodami aby radio odpalić w innym aucie niż fabrycznie.
Następnie stare radio sprzedajemy i cena wychodzi rozsądna.
Nie udało mi się tego ogarnąć, ale wciąż chcę to zrobić.
W fabrycznych instalacjach po sparowaniu radia i telefonu na wyświetlaczu pojawia się lista numerów z pamięci telefonu.
Można wygodnie do kogoś zadzwonić, odbierać i kończyć z przycisków w kierownicy.
Czy jeśli słucham radia w aucie, i ktoś do mnie dzwoni radio automatycznie się wyciszy i będę słyszał w głośnikach, że ktoś dzwoni?
Najtańszym i najlepszym wyjściem jest zakup oryginalnego radia z wbudowanych blootothem - są takie w mini 2 po lifcie od połowy 2011 roku.
Tylko zdaje się jest kłopot z kodami aby radio odpalić w innym aucie niż fabrycznie.
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
trempek pisze:Tak tak, wejsśie AUX jest w aucie.
Fabryczna instalacja to lipa, nie przesyła muzyki po bluetooth co dyskwalifikuje to na kilometr, jakość połączenia też jest słaba. Ja mam we wlocie uchwyt kenu na Iphone'a więc widzę kto do mnie dzwoni odbieram przez bluetooth.
Powodzenia z przekładaniem radia.
-
- Nowy
Wymieniłem radio. Dołączyłem mikrofon, którego brakowało w instalacji, pasuje od innych aut.
Wszystko śmiga wzorowo. Spodziewałem się większej dłubaniny.
Polecam!
Wszystko śmiga wzorowo. Spodziewałem się większej dłubaniny.
Polecam!
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Jakie dokładnie radio? jaki łączny koszt zabawy?
-
- Nowy
Trzeba kupić radio MINI BOOST CD z blootothem (bez licznika bo stary zostaje).
Zwykłe to koszt ok 150-200zł
Z blootothem ok 500zł
Ale jak dobrze poszukasz to znajdziesz z blootothem za mniejsze pieniądze. Zależy czy sprzedawca jest świadomy co sprzedaje
Mnie całość wyniosła 250zł i mam jeszcze poprzednie radio, które "opchne". Wszystko robiłem sam, nie ma żadnych problemów.
Mikrofon powinien być z mini czy bmw - 3 przewodowy. Ja założyłem z passata b7 (2 przewody) i bardzo dobrze spełnia swoją rolę.
Pozdr
Zwykłe to koszt ok 150-200zł
Z blootothem ok 500zł
Ale jak dobrze poszukasz to znajdziesz z blootothem za mniejsze pieniądze. Zależy czy sprzedawca jest świadomy co sprzedaje
Mnie całość wyniosła 250zł i mam jeszcze poprzednie radio, które "opchne". Wszystko robiłem sam, nie ma żadnych problemów.
Mikrofon powinien być z mini czy bmw - 3 przewodowy. Ja założyłem z passata b7 (2 przewody) i bardzo dobrze spełnia swoją rolę.
Pozdr
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Posiadasz instrukcje montażu? Co i jak trzeba zrobić? co z kodowaniem radia itd?
-
- Nowy
Dla osoby, która potrafi więcej zrobić przy aucie niż tylko je tankować to banał.
Odkręcasz w kolejności
osłonę dolną deski od strony kierowcy
boczki panelu centralnego sa na wciski
ramkę nawiewów i licznika (to całość)
konsolę centralną (tam gdzie nawiewy)
radio razem prędkościomierzem
Przepinasz radio na "nowe", podpinasz mikrofon 17+ , 22- (patrz schemat)
Wyciągasz go do góry przy lampce lub montujesz gdzie dusza zapragnie.
Składasz w odwrotnej kolejności i..... co mnie zdziwiło... działa bez kodowania.
Parowanie telefonu i jazda
Można też pobawić się w podłączenie wyjścia USB jeśli tego wcześniej nie było....
Odkręcasz w kolejności
osłonę dolną deski od strony kierowcy
boczki panelu centralnego sa na wciski
ramkę nawiewów i licznika (to całość)
konsolę centralną (tam gdzie nawiewy)
radio razem prędkościomierzem
Przepinasz radio na "nowe", podpinasz mikrofon 17+ , 22- (patrz schemat)
Wyciągasz go do góry przy lampce lub montujesz gdzie dusza zapragnie.
Składasz w odwrotnej kolejności i..... co mnie zdziwiło... działa bez kodowania.
Parowanie telefonu i jazda
Można też pobawić się w podłączenie wyjścia USB jeśli tego wcześniej nie było....
- Załączniki
-
- mic.JPG
- (29.36 KiB) Pobrany 721 razy
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini Cooper R56 2008 Pepper White
- Kontakt:
Hey, mam podobny problem.
Czy o takie radio z BT wam chodzilo?
http://allegro.pl/showItem2.php?item=6052610847
Czy o takie radio z BT wam chodzilo?
http://allegro.pl/showItem2.php?item=6052610847
-
- Nowy
Tak, radio na fotce ma BT i takie zakładałem
- lookee94
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R55 Clubman S
A takie pytanie z trochę innej beczki, da się do r55 -r56 założyć inne radio niż oryginalne? Do tej pory myślałem, że nie (kierując się zdjęciami wnętrza) ale patrząc na zdjęcie wyjetego radia trochę mnie to zaczęło zastanawiać.. Co prawda póki co jeżdżę r50 ale mam dosyć fajne radio z usb, bluetoothem i zestawem głośnomówiącym z którego jestem mega zadowolony i chętnie bym je przerzucił do nowego miniaka, zwłaszcza, że celuje w początkowe lata produkcji i z tego co właśnie przeczytałem, nie zawsze jest w oryginale bluetooth.. Człowiek jednak szybko się do wygody przyzwyczaja
-
- Nowy
Jak się uprzesz to można, ale moim zdaniem auto straci na estetyce.
Ja za radio z BT zapłaciłem mniej niż 200zł i tez mam USB
W przypadku typowego radia 1din, wysietlacz pod licznikiem będzie martwy...ble..
Ja za radio z BT zapłaciłem mniej niż 200zł i tez mam USB
W przypadku typowego radia 1din, wysietlacz pod licznikiem będzie martwy...ble..