Wyciek plynu chlodniczego
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini Cooper 1.6 85KW 2003r
Wyciek plynu chlodniczego
Witam wszystkich forumowiczow...
Mam nastepujacy problem ,wycieka mi plyn chlodzacy ale tylko przy wysokich obrotach, jak jezdze do 2000-3000obrotow nic sie nie dzieje...Zlokalizowalem zkad cieknie a mianowicie z miejsca gdzie rury z plynem wchodza do silnika i z niego wychodza (prawa strona silnika) zeby sie tam dostac musze rozmontowac akumulator, filtr powietrza i pewnie jeszcze troche rzeczy...
I tu moje pytanie,wiecie moze albo macie jakis pomysl co to moze byc za usterka?co sie moglo w tamtym miejscu popsuc?? I czy mozna to samemu wymienic??
Mieszkam w niemczech a tu mechanicy sa drodzy wiec chcial bym sprobowac najpierw sam cos zdzialac dlatego prosze o jakoes sugestje osob znajacych sie na rzeczy. Z gory dziekuje za odpowiedzi
Mam nastepujacy problem ,wycieka mi plyn chlodzacy ale tylko przy wysokich obrotach, jak jezdze do 2000-3000obrotow nic sie nie dzieje...Zlokalizowalem zkad cieknie a mianowicie z miejsca gdzie rury z plynem wchodza do silnika i z niego wychodza (prawa strona silnika) zeby sie tam dostac musze rozmontowac akumulator, filtr powietrza i pewnie jeszcze troche rzeczy...
I tu moje pytanie,wiecie moze albo macie jakis pomysl co to moze byc za usterka?co sie moglo w tamtym miejscu popsuc?? I czy mozna to samemu wymienic??
Mieszkam w niemczech a tu mechanicy sa drodzy wiec chcial bym sprobowac najpierw sam cos zdzialac dlatego prosze o jakoes sugestje osob znajacych sie na rzeczy. Z gory dziekuje za odpowiedzi
-
- Nowy
Re: Wyciek plynu chlodniczego
Zalaczam zdjecie miejsca z ktorego cieknie:
Pod wiazka kabli
Pod wiazka kabli
- Załączniki
-
- 2016-03-20 17.51.17.jpg
- ...
- (758.65 KiB) Pobrany 776 razy
- arecky
- Nowy
- Posiadane auto: Mini Cooper 1,6 16V R50
- Kontakt:
@ Jakub32
Szkoda ze nie mieszkasz troche blizej Aachen bo bysmy to jakos ogarneli.
Mam tu fajnego polskiego Jacka
Szkoda ze nie mieszkasz troche blizej Aachen bo bysmy to jakos ogarneli.
Mam tu fajnego polskiego Jacka
-
- Nowy
No szkoda szkoda, troche by trzeba bylo jechac...
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- arecky
- Nowy
- Posiadane auto: Mini Cooper 1,6 16V R50
- Kontakt:
Zapraszam jakby cos
-
- Nowy
Ponowie temat...
Znalazlem mechanika u mnie w miescie, ktory ponoc jest specem od bmw i mini ,termin mam na 15go dopiero bo tak praca jest zawalony....
Ale z czystej ciekawosci i moze tez troche z nie ufnosci do nieznajomych mechanikow , czy mogl by mi ktos kto zna budowe tego silnika ,powiedziec co w tym miejscu (zdjecie) sie znajduje i czego mogl bym sie spodziewac (w sensie co to za awaria moze byc) ,zebym chodz troche pojecia mial jak mechanik bedzie swoja diagnoze stawial...
Z gory dzieki za odpowiedzi...
Ps: jazda mini do 3000 obrotow to katastrofa, to auto pokazuje swoja dusze od 4tys ,wiec i jazda przestala mi sprawiac przyjemnosc
Znalazlem mechanika u mnie w miescie, ktory ponoc jest specem od bmw i mini ,termin mam na 15go dopiero bo tak praca jest zawalony....
Ale z czystej ciekawosci i moze tez troche z nie ufnosci do nieznajomych mechanikow , czy mogl by mi ktos kto zna budowe tego silnika ,powiedziec co w tym miejscu (zdjecie) sie znajduje i czego mogl bym sie spodziewac (w sensie co to za awaria moze byc) ,zebym chodz troche pojecia mial jak mechanik bedzie swoja diagnoze stawial...
Z gory dzieki za odpowiedzi...
Ps: jazda mini do 3000 obrotow to katastrofa, to auto pokazuje swoja dusze od 4tys ,wiec i jazda przestala mi sprawiac przyjemnosc
- Bzyq
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MC R50
Nie bardzo widać na tym zdjęciu gdzie ten wyciek. Korek dokręcony? - bo może z pod korka sączy.
Może gdzieś na łączeniu? Może wystarczy założyć jakąś opaske zaciskową?
Sam nie wiem zobacz tutaj
Może gdzieś na łączeniu? Może wystarczy założyć jakąś opaske zaciskową?
Sam nie wiem zobacz tutaj
Bzyku
-
- Nowy
Dzieki Wielkie za link
Cieknie powyzej poz.12 ale nie z weza tylko tam gdzie sa sruby ,gdzie to wszystko laczy sie z silnikiem...jak zaobserwowalem to jak dam mu pow 4000tys obrotow to wywala mi tam gdzie sa sruby (jak by z silnika)
Cieknie powyzej poz.12 ale nie z weza tylko tam gdzie sa sruby ,gdzie to wszystko laczy sie z silnikiem...jak zaobserwowalem to jak dam mu pow 4000tys obrotow to wywala mi tam gdzie sa sruby (jak by z silnika)
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: r53
To o czym mówisz to pompa wody.Jakub32 pisze:Dzieki Wielkie za link
-
- Nowy
No i wszystko w temacie .. dzieki wielkie za pomoc
To chyba jest obudowa termostatu- tam jest uszczelka, widocznie Ci puscila.
Sama wymiana termostatu jest prosta, tak jak pisales trzeba wyjac akumulator, obudowe itp.
Mi to zjajęło ok 1 h.
Może obudowa termostatu jest gdzieś pęknięta?
Pozdrawiam
Sama wymiana termostatu jest prosta, tak jak pisales trzeba wyjac akumulator, obudowe itp.
Mi to zjajęło ok 1 h.
Może obudowa termostatu jest gdzieś pęknięta?
Pozdrawiam
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini Cooper
Witam. Miałem ten sam problem. Okazało się, że jest pękniety wężyk (5cm), który wychodził z pompy wody (koszt wężyka w ASO 99 zł).