Dbanie o lakier Mini
Moderator: flapjck1
Re: Dbanie o lakier Mini
Jeśli masz dobry lakier to polecam zwykła pastę TEMPO - dużo roboty przy dokładnym wypucowaniu samochodu ale za to znikają ryski (lśni idealnie) itp a powierzchnia jest wzmocniona
Zgadzam się z przedmówcą.
Pasta Tempo jest rewelacyjna, szczególnie na stare lakiery.
Jednak mimo, że po takiej polerce znikają rysy to wszystkie odpryski wychodzą na światło dzienne, szczególnie tak jak w moim przypadku gdzie mam czarny lakier ale podkład jest jasny(szary) to zaraz wszystko widać.
Jest na to sposób, kupić dobry wosk barwiący w kolorze nadwozia i problem znika.
Nie każdy wosk barwiący jednak zdaje egzamin wiec zanim sie trafi na dobry, który kryje wszystkie odpryski i głębokie rysy to troszkę tych specyfików trzeba przetestować.
Pozdrawiam
Krzysztof lub Magik jak kto woli.
Pasta Tempo jest rewelacyjna, szczególnie na stare lakiery.
Jednak mimo, że po takiej polerce znikają rysy to wszystkie odpryski wychodzą na światło dzienne, szczególnie tak jak w moim przypadku gdzie mam czarny lakier ale podkład jest jasny(szary) to zaraz wszystko widać.
Jest na to sposób, kupić dobry wosk barwiący w kolorze nadwozia i problem znika.
Nie każdy wosk barwiący jednak zdaje egzamin wiec zanim sie trafi na dobry, który kryje wszystkie odpryski i głębokie rysy to troszkę tych specyfików trzeba przetestować.
Pozdrawiam
Krzysztof lub Magik jak kto woli.
Ostatnio zafundowałem swojemu Mini kurację z palety środków czystości ...Meguiar's... jest to najlepsze co do tej pory zastosowałem do jakiego kolwiek swojego samochodu. REWELACJA!!!!! pogłębia kolor, likwiduje ryski nawet te większe, bardzo dobrze zabezpiecza. Jedyny minus jest taki, że nie można tego normalnie kupić w sklepie, cenowo wygląda dostepnie chyba zestaw wosk + szmatka kosztuje około 70 zeta, ale naprawdę warto.
Jak ktoś będzie zainteresowany to mogę coś takiego załatwić. ?aden wosk ogólnodostepny nie ma normalnie podejścia! Paleta środków czystości Meguiar's jest szeroka, manowicie do uszczelek, do karoserii to chyba są ze 3 rodzaje tak zwana KURACJA. szyby, opony i coś jeszcze... Jak ktoś bedzie chciał odmłodzić lakier w Mini to z tym się napewno uda.
Jak ktoś będzie zainteresowany to mogę coś takiego załatwić. ?aden wosk ogólnodostepny nie ma normalnie podejścia! Paleta środków czystości Meguiar's jest szeroka, manowicie do uszczelek, do karoserii to chyba są ze 3 rodzaje tak zwana KURACJA. szyby, opony i coś jeszcze... Jak ktoś bedzie chciał odmłodzić lakier w Mini to z tym się napewno uda.
- Saint
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Wiem że na pewno zajmuje się tym firma CHEMICAR , ale jak sami zobaczycie tanie to to nie jest...
Pozdrawiam, Saint
Pozdrawiam, Saint
Zawodowy Szyderca
Witku, do renowacji lakieru stosuje się system zaprawkowy a następnie typową polerkę, mechaniczną lub ręczną. Każdy szanujący się zakład lakierniczy zrobi Ci to bez problemu. Z tego co pamiętam mojemu znajomemy wypolerowali Peugeota 206 za ok 300 zł i wyglądał jak nówka sztuka a był po naklejkach i wogóle nieźle go ktoś wcześniej skatował. Co do Meguiar's - a to rzeczywiście Czarek ma to w swojej ofercie i wcale nie trzeba kupować całego worka tych środków, można kupić jeden wosk. Zadzwoć do niego on dobrze Ci wytlumaczy co i jak.
PZDR
PZDR
- Wojtello
- Wiarus
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Ja rowniez polecam paste TEMPO, ale pamietajci ze jest to pasta lekko scierna i nie nalezy jej stosowac zbyt czesto, najlepiej raz na sezon. Chodzi o to, ze ona poprostu lekko sciera lakier. A co do normalnych past to jest ich tyle na rynku ze ciezko wybrac zdecydowanie najlepsza
a co myslicie o pascie FORMULA 1?? slyszalem ze podobno dobra kumpel jak sobie zrobil CRX-a to wyglada zajebiscie.
pzodrawiam
pzodrawiam
to już jak mówimy o takich ogólno dostępnych środkach to dobrym i sprawdzonym środkiem jest i zawsze był PLASTMAL!!! likwiduje bardzo cięzkie zabrudzenia i drobne ryski a przy tym nie jest drogi.
Moj tata ma zakład konserwacji i myjnie smaochodowa Robi polerki ale to trwa około dwa dni z jednym autem .. to sie leci kilkoma pastami i tak na szmatke to nic nieda a według mnie to ta pasta Tempo to niszczy lakier bo p o kilkumyciach auto zaczyna sie robić matowe.... A te pasty koloryzujace sa tez do bre do pierwszego dobre mycia dobrymi srodkami myjacymi..... Najczesciej to sie najpierw myje całe auto nastepnie pasta B4 scierna Potem taka pasta tylko niepamietam nazwy a na koniec to niebieska Forumła jest dobra ale niezawsze zalezy od lakieru ale u nas Ostatnio robiony był Civic to koszotwało to 190zł wraz z wysprzataniem srodka. Bo auto szło na sprzedaż...
jezlie ktos ma jeszcze ladny lakier to tylko dobry szampon z woskiem, takie moje zdanie. reszta niestety dziala troche jak papier scierny