Dystanse R50
-
- Nowy
- Posiadane auto: MINI COOPER R50 SEVEN
Dystanse R50
Witam, czy ktoś się orientuje jakie dokładnie potrzebne są dystanse (chodzi mi o wymiary pierścienia, rozmiar śrub i typ) do mini Cooper R50 (2005)?
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Re: Dystanse R50
Chyba ze sie zaklada kola z niewiadomo czego...
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
-
- Nowy
Koła mam oryginalne mini więc nie są "niewiadomo z czego" Chce go poszerzyć dlatego są mi potrzebne, ale o to chyba nie pytałem po co to komu, dlaczego itp, oczekuję konkretnych odpowiedzi, a nie bezsensownych wywodów.
Mowa o tym zestawie?
Jakie masz opony? O jakich dystansach myślisz? Nie boisz się, że będzie obcierało o nadkola jak wysadzisz koła na zewnątrz?
Rozstaw śrub masz 4x100, średnica otworu centrującego 56,1mm... jak chcesz kupować to na Allegro albo OLX są zestawy do Mini, ale drogo to wychodzi i problemy za tym idą. Jak chcesz robić, to zawieź koło do kowala, sam sobie pomierzy.
Jakie masz opony? O jakich dystansach myślisz? Nie boisz się, że będzie obcierało o nadkola jak wysadzisz koła na zewnątrz?
Rozstaw śrub masz 4x100, średnica otworu centrującego 56,1mm... jak chcesz kupować to na Allegro albo OLX są zestawy do Mini, ale drogo to wychodzi i problemy za tym idą. Jak chcesz robić, to zawieź koło do kowala, sam sobie pomierzy.
Mini Cooper 1.6 Pure Silver Metallic
-
- Nowy
A jakie problemy masz na myśli? Siedzi troche wyżej niż nadkola a nie chce robić na styk więc wątpie, że aż tak dobije, miałem wcześniej dystanse w audi TT, które siedziało zdecydowanie niżej i żadnych problemów nie miałem z ocieraniem itp. Na opony muszę zerknąć bo nie jestem pewny.
Stalowe są tańsze, ale cięższe - rośnie masa nieresorowana, pogarsza się prowadzenie i praca zawieszenia, rośnie ryzyko uszkodzenia sworzni i tulei wahaczy, także łożysk. Aluminiowe są lżejsze, ale droższe, w zasadzie zachodzi wszystko co wyżej ale w mniejszym stopniu.
Przy tak krótkim aucie jak Mini ogólnie pogorszy się prowadzenie np. w koleinach.
No i najważniejsze - kolizja z nadkolami. Jak z ciekawości u siebie na 195/55R16 i standardowych R83 Daytona z ET bodajże 48 przyłożę listwę do koła, to wychodzi że z przodu może mógłbym dać 10mm, a z tyłu może 5-7mm... po co? MC jest nisko zawieszony, ma sztywne zawieszenie i kółka optymalnie wręcz na rogach karoserii. Nie bez powodu panuje opinia, że jeździ się nim jak gokartem. Wydać paręset złotych, żeby pogorszyć parametry i komfort użytkowania auta, a w wątpliwy sposób poprawić jego wygląd? To już bym wolał wsadzić jakieś ciekawsze felgi...
Przy tak krótkim aucie jak Mini ogólnie pogorszy się prowadzenie np. w koleinach.
No i najważniejsze - kolizja z nadkolami. Jak z ciekawości u siebie na 195/55R16 i standardowych R83 Daytona z ET bodajże 48 przyłożę listwę do koła, to wychodzi że z przodu może mógłbym dać 10mm, a z tyłu może 5-7mm... po co? MC jest nisko zawieszony, ma sztywne zawieszenie i kółka optymalnie wręcz na rogach karoserii. Nie bez powodu panuje opinia, że jeździ się nim jak gokartem. Wydać paręset złotych, żeby pogorszyć parametry i komfort użytkowania auta, a w wątpliwy sposób poprawić jego wygląd? To już bym wolał wsadzić jakieś ciekawsze felgi...
Mini Cooper 1.6 Pure Silver Metallic
-
- Nowy
No to widzisz u mnie jak przyłoże listwę do koła to zarówno z przodu jak i z tyłu brakuje po 20mm więc sporo
- Alex
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S R53 2003
Ja miałem dystanse 20mm zamontowane do ori kół na tyle w r53 mam te dystanse w garażu nawetcini pisze:No to widzisz u mnie jak przyłoże listwę do koła to zarówno z przodu jak i z tyłu brakuje po 20mm więc sporo
Mini Cooper S R53 2003
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto: 2006 Mini R53
Orientacyjne pytanie - nie chcesz sprzedać? ; ) może masz jeszcze na przód?Alex pisze:Ja miałem dystanse 20mm zamontowane do ori kół na tyle w r53 mam te dystanse w garażu nawetcini pisze:No to widzisz u mnie jak przyłoże listwę do koła to zarówno z przodu jak i z tyłu brakuje po 20mm więc sporo
Jeśli nie to spoko, jeśli tak to poproszę Cię o cenę.
Pozdrawiam!
- Alex
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S R53 2003
Mogę sprzedać ze śrubami za 100 + wysyłka. Miałem tylko na tyle bo przód ładnie siedział. Teraz przy obniżeniu dystanse nie wejdą a felgi maja lepsze et od ori.
Mini Cooper S R53 2003