dodatkowy zegar - temperatura płynu chlodniczego
-
- Nowy
- Posiadane auto: MIni Cooper S R56
dodatkowy zegar - temperatura płynu chlodniczego
witam wszystkich,
Na wstepie wypadałoby się przywitac
Forum obserwuje juz od jakiegoś czasu - od niedawna posiadam MCS z 2007 roku. Generalnie na razie wszystko jest z Miniakiem ok .
W związku z tym ze ktoś przy projektowaniu zapomniał dodać wskaźnik temperatury silnika chciałbym coś takiego dołożyc.
I teraz pytanie - bo nie znalazłem na forum - ktoś dokładał u siebie coś takiego ? Jeśli tak to czy instalował dodatkowy czujnik na wężu w okolicy chłodnicy ( jaki adapter 32 czy np 34mm ) czy podpiąć się w czujnik w termostacie?
Generalnie chcę założyć taki zegar - prosty z białą tarczą ( http://allegro.pl/wskaznik-temperatury- ... 15986.html )
Na wstepie wypadałoby się przywitac
Forum obserwuje juz od jakiegoś czasu - od niedawna posiadam MCS z 2007 roku. Generalnie na razie wszystko jest z Miniakiem ok .
W związku z tym ze ktoś przy projektowaniu zapomniał dodać wskaźnik temperatury silnika chciałbym coś takiego dołożyc.
I teraz pytanie - bo nie znalazłem na forum - ktoś dokładał u siebie coś takiego ? Jeśli tak to czy instalował dodatkowy czujnik na wężu w okolicy chłodnicy ( jaki adapter 32 czy np 34mm ) czy podpiąć się w czujnik w termostacie?
Generalnie chcę założyć taki zegar - prosty z białą tarczą ( http://allegro.pl/wskaznik-temperatury- ... 15986.html )
- Inferno
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R60 S all4 AT
Re: dodatkowy zegar - temperatura płynu chlodniczego
nie wiem jak w twoim ale u mnie mogę odpalić na telefonie mini connected i mam temperaturę na ekranie. Tez mi tego wskaźnika brakuje...
-
- Nowy
zapomniałem dodać - myślałem żeby założyć coś pod obd na wifi i na smartfonie sprawdzać ale to jednak nie to - trzeba odpalać aplikację itp.
- chce coś na stałe - jak w najbliższych dniach znajdę czas i nie bedzie za zimno to się za to zabiorę.
Myślałem że ktoś już z forum sie z tym bawił
- chce coś na stałe - jak w najbliższych dniach znajdę czas i nie bedzie za zimno to się za to zabiorę.
Myślałem że ktoś już z forum sie z tym bawił
- Saguaro
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper R56 John Cooper Works
super możesz wrzucić w wolnej chwili takie skrócone step by step? głównie mi chodzi o to jak przymocowałeś sam zegar i jak puściłeś wiązkę od wskaźnika do zapłonu i którędy kabelki do samego czujnika żeby nie rozbierać pół auta z góry dzięki za wskazówki
Był Mini Clubman S R55, Mini R52 S, jest Mini R56 JCW
- treash
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S 2.0 192km (na razie:)
Podłączam się do pytania bo kiedyś temat drążyłem ale same max drogie rozwiązania zaproponowali mi tu ludzie..podziel się wiedzą kolego:)
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- Saguaro
- Swój Człowiek
gdzie kupić to ja wiem i podłączałem już w kilku autach z klasyczną stacyjką (zasilanie na zapłon podpinałem). A w Miniaczu tego nie robiłem i fajnie jakby ktoś wrzucił jakiś tutorial, skąd brał zasilanie, jak puścił przewody przez grodź do czujnika itp nie lubię dawać takich robót komuś bo potem pospinane na trytytki i zapałki, ch** wie którędy A samemu to samemu tylko zdałaby się jakaś podpowiedźflapjck1 pisze:http://www.woboteam.pl/23-wskazniki-i-obudowy
-
- Nowy
witam wszystkich
a więc pod maską :
na przewodzie idącym do chłodnicy mamy lącznik plastikowy ( pod rura dolotu powietrza ) więc nie trzeba rozcinać rury. Musimy go wymienić na łącznik z wejsciem pod czujnik temperatury ( czujnik dołączony z zegarem ) cos takiego dokupujemy http://allegro.pl/adapter-czujnika-temp ... 33255.html ja założyłem średnice 32.
Z czujnika mamy 2 kabelki - jeden prowadzimy do środka ( ja to zrobiłem na skróty - w błotnik i koło uszczelki drzwi, drugi kabelek to masa do czujnika - podpiąłem to pod śrubę mocowania lampy. ( ze względu na to ze jest zimno a żeby zdjąc plastiki podszybia trzeba zdjąc wycieraczki odpuściłem sobie szukania przejścia koło kolumny kierowniczej. Latwiej można to zrobić koło akumlatora przez filtr PP - ale uznałem ze tak jak zrobiłem jest ok.
w środku:
wykręcamy śrubki ze schowków na tunelu środkowym - tunel jest na zatrzaskach ale zanim go zaczniemy wyrywać podważamy ramkę przy ręcznym - gałka zmiany biegów pociagamy lekko do góry i zejdzie ( mieszka zmiany biegów nie wyhaczałem z tunelu bo to jakaś masakra ) Tunel wyciagamy żeby się podpiąć pod zapalniczkę z zasilaniem - zegar będzie świecił po odpaleniu silnika. ostatnia czynność żeby zrobic sobie miejsce do zabawy z kabelkami przy zasilaniu zapalniczki i wyjąć tunel - to wyczepięcie kostki z przycisków "sport", ESP - kostkę trzeba ścisnąc po bokach - to się wyczepi ( trudny dostęp - bo kostka jest jakby miedzy tymi dwoma przednimi schowkami ) Kabelki polutowałem + założyłem koszulki termokurczliwe. Przewody poprowadziłem pod konsolą środkową , pod kolumną kierownicza i za licznik ( licznik jest przykręcony na 2 śrubki od góry )
Do mocowania zegara do licznika dorobilem sobie łącznik na bazie mocowania lampek do rower i przymocowałem http://www.woboteam.pl/wskazniki-i-obud ... k-m2-.html. jak dostaniecie przesyłke z tym uchwytem pierwsza myśl - po co mi to takie długie - czasami nie skracajcie tej obudowy bo nie bedzie gdzie poźniej kabelków poupychać.
jak jutro bedzie ładna pogoda wrzuce jakieś fotki jak chcecie.
PS. mam na zbyciu przejściówkę pod czujnik temp - 34mm ( wg mnie też powinien byc ok - kupiłem 2 bo nie wiedzialem który bedzie ok )
a więc pod maską :
na przewodzie idącym do chłodnicy mamy lącznik plastikowy ( pod rura dolotu powietrza ) więc nie trzeba rozcinać rury. Musimy go wymienić na łącznik z wejsciem pod czujnik temperatury ( czujnik dołączony z zegarem ) cos takiego dokupujemy http://allegro.pl/adapter-czujnika-temp ... 33255.html ja założyłem średnice 32.
Z czujnika mamy 2 kabelki - jeden prowadzimy do środka ( ja to zrobiłem na skróty - w błotnik i koło uszczelki drzwi, drugi kabelek to masa do czujnika - podpiąłem to pod śrubę mocowania lampy. ( ze względu na to ze jest zimno a żeby zdjąc plastiki podszybia trzeba zdjąc wycieraczki odpuściłem sobie szukania przejścia koło kolumny kierowniczej. Latwiej można to zrobić koło akumlatora przez filtr PP - ale uznałem ze tak jak zrobiłem jest ok.
w środku:
wykręcamy śrubki ze schowków na tunelu środkowym - tunel jest na zatrzaskach ale zanim go zaczniemy wyrywać podważamy ramkę przy ręcznym - gałka zmiany biegów pociagamy lekko do góry i zejdzie ( mieszka zmiany biegów nie wyhaczałem z tunelu bo to jakaś masakra ) Tunel wyciagamy żeby się podpiąć pod zapalniczkę z zasilaniem - zegar będzie świecił po odpaleniu silnika. ostatnia czynność żeby zrobic sobie miejsce do zabawy z kabelkami przy zasilaniu zapalniczki i wyjąć tunel - to wyczepięcie kostki z przycisków "sport", ESP - kostkę trzeba ścisnąc po bokach - to się wyczepi ( trudny dostęp - bo kostka jest jakby miedzy tymi dwoma przednimi schowkami ) Kabelki polutowałem + założyłem koszulki termokurczliwe. Przewody poprowadziłem pod konsolą środkową , pod kolumną kierownicza i za licznik ( licznik jest przykręcony na 2 śrubki od góry )
Do mocowania zegara do licznika dorobilem sobie łącznik na bazie mocowania lampek do rower i przymocowałem http://www.woboteam.pl/wskazniki-i-obud ... k-m2-.html. jak dostaniecie przesyłke z tym uchwytem pierwsza myśl - po co mi to takie długie - czasami nie skracajcie tej obudowy bo nie bedzie gdzie poźniej kabelków poupychać.
jak jutro bedzie ładna pogoda wrzuce jakieś fotki jak chcecie.
PS. mam na zbyciu przejściówkę pod czujnik temp - 34mm ( wg mnie też powinien byc ok - kupiłem 2 bo nie wiedzialem który bedzie ok )
- Saguaro
- Swój Człowiek
Wieeelkie dzieki wlasnie o to mi chodzilo. Rzeczowo, konkretnie no to zbieram materialy i robie no i fotki oczywiscie chcemy zobacze jak ten tunel u mnie zejdzie (mam automat):) ale damy rade hehe. W r53 juz sciagalem to i tu pokombinuje. Ostatecznie jaki zegar zalozyles? Bo tez chce bialy by pasowal do reszty
- Saguaro
- Swój Człowiek
Wielkie dzieki za super dokumentacje zdjeciowa:) jak ogarne u siebie dam znac
- Saguaro
- Swój Człowiek
Właśnie kompletuje graty do tego przedsięwzięcia i mam ogromną prośbę. Mógłbyś podesłać jakiś link z allegro do takiego uchwytu od lampki rowerowej? genialnie to zamocowałeś i szukam właśnie czegoś podobnegoBILOL pisze:witam ,
obiecane zdjęcia :
czy to by nie było coś takiego?
http://allegro.pl/show_item.php?item=6404756184
albo z takiej lampki ? (po zdjęciu nie mogę się wyznać, u Ciebie to się wydaje krótsze niż w tych lampkach)
http://allegro.pl/lampa-lampka-rowerowa ... 60244.html
- Saguaro
- Swój Człowiek
Wielkie dzięki za wszelką pomoc zegar zamontowany, napięcie jest jeszcze tylko czujnik puszczę
- Kuner
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R56, R50, BMW Rally, Chrysler
- Kontakt:
Szkoda że zamontowałeś najtańszy zegar, który jest najzwyczajniej w świecie - paskudnie brzydki. Do MINIaków są ciekawsze zegary, jak znajdę chwilę to wrzuce foty swoich.
http://www.swiatMINI.pl
Niezależny serwis samochodów MINI
Serwis, modyfikacje, części do Twojego MINI.
tel. 665 885 775; 690 094 000
Niezależny serwis samochodów MINI
Serwis, modyfikacje, części do Twojego MINI.
tel. 665 885 775; 690 094 000