DRL LED OEM gdzie podłączyć kabrl do foot modul.

R55, R56, R57, R58, R59, R60 & R61

Moderatorzy: flapjck1, Drail

MarioMc
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper R53S i R56S

DRL LED OEM gdzie podłączyć kabrl do foot modul.

Post autor: MarioMc »

Zainwestowałem w OEM DRL LED w miejsce przeciwmgielnych.
Wszystko zamontowane, natomiast mam problem z podłączeniem kabla sygnalowego do foot modułu.
Postojowki ok, przeciwmgielne ok, natomiast pełne ringi nie działają.

Po podłączeniu wg instrukcji do 12 pin w dolnej wtyczce -... d.... i kamieni kupa. Ringi zapalają się prze prawym kierunkowskazie, awaryjnych, i zamykaniu auta :-), czyli na pewno nie ten pin :-):-).

Po przegrzewaniu netu, podpiąłem do pin 12w górnej / szary kabel/ - i nic się nie dzieje :-(:-(.
Chyba ze nie łączy klips spinającym kable.

Gdzie powinien być podłączony ten kabeli i jaki sygnał nim steruje? 12v?

Mini 12/2008 PL dystrybucja.
Jaśnie Panicz
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Re: DRL LED OEM gdzie podłączyć kabrl do foot modul.

Post autor: Jaśnie Panicz »

MarioMc pisze:Zainwestowałem w OEM DRL LED w miejsce przeciwmgielnych.
Wszystko zamontowane, natomiast mam problem z podłączeniem kabla sygnalowego do foot modułu.
Postojowki ok, przeciwmgielne ok, natomiast pełne ringi nie działają.

Po podłączeniu wg instrukcji do 12 pin w dolnej wtyczce -... d.... i kamieni kupa. Ringi zapalają się prze prawym kierunkowskazie, awaryjnych, i zamykaniu auta :-), czyli na pewno nie ten pin :-):-).

Po przegrzewaniu netu, podpiąłem do pin 12w górnej / szary kabel/ - i nic się nie dzieje :-(:-(.
Chyba ze nie łączy klips spinającym kable.

Gdzie powinien być podłączony ten kabeli i jaki sygnał nim steruje? 12v?

Mini 12/2008 PL dystrybucja.
Z tego co pamiętam to w instrukcji były błędy właśnie z kolorami i podłączaniem kabli, nie mogę jej teraz znaleźć ale wiem, że były źle opisane i trzeba było podłączać inaczej i było ok. Druga sprawa czy masz ustawienie do świateł auto, i czujnik zmierzchu w lusterku?
MarioMc
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper R53S i R56S

Re: DRL LED OEM gdzie podłączyć kabrl do foot modul.

Post autor: MarioMc »

Rozwiązane :-):-):-)

Przekopałem pół internetu :-). Generalnie w grę wchodzą dwie wtyczki wchodzące w foot moduł (X14261 i X14260) . W zależności od modelu i roku produkcji nie wiem czemu raz X14261 jest na gorze, raz na dole. Stad w obiegu są dwie wersje instrukcji do montazu OEM DRL LED, które różnią się tylko położeniem wtyczek. W żadnej z nich natomiast nie jest podany kolor kabla podłączonego do pin 12, w który musimy się wpiąć :-). Kolor ten zawsze jest GREY /szary/. Co ciekawe w instrukcji do montazu OEM Dalekosieznych od ktorych tez 1 kabel podłączamy do PINu 12 jest dopisany kolor kabla :-)?!

Można je jednak łatwo rozszyfrować. interesująca nas wtyczka X14261 po rozebraniu ma obydwie kości z kablami czarne. X14260 ma jedna czarna druga szarą.

Tak wiec u mnie była to akurat wtyczka górna, ta na pin 12 miała kabel szary wiec musiała być ta. Ale tak jak pisałem wczoraj podłączałem tam kabel i nic. Dzisiaj ponowiłem próbę dokładnie wciskając konektor i ... EUREkA - wszystko działa. Widocznie wczoraj konektor nie dokładnie naciął kabel.

Mam czujnik i automatyczne xenony - w dzień sprawdzę czy działa wszystko w automacie.
Oczywiście wyłączyłem DRL w kompie /manetką/

M.
ODPOWIEDZ