Biegi wchodzą bez sprzęgła auto nie jedzie.

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

tacim
Nowy
Nowy
Posiadane auto: R50

Biegi wchodzą bez sprzęgła auto nie jedzie.

Post autor: tacim »

Witam Was serdecznie. Nabyłem auto uszkodzone MINI za fajna kasę i wszystko w nim jest idealne poza tym, że jak wrzucam biegi (nawet bez sprzęgła) to auto stoi jak zaklęte. Zdjąłem koła półosie wyglądają ok, wysprzęglik pracuje, rozebrałem aku - obudowę filtra itd drążki sterujące skrzynią chodzą wsio wygląda dobrze. Mam pytanie czy ktoś wie czy w MINI jak padnie przegub i wrzucę bieg sprzęgło przeniesie napęd to prędkościomierz będzie chodził mimo, iż auto stoi ? Pytam zanim się zabiorę za rozebranie sprzęgła . Nie wiem jak do końca sprawdzić przeguby osłony suche, ruszane ręką dość sztywne są.
maniujr
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: był Cooper S R53 Aero LPG
Kontakt:

Re: Biegi wchodzą bez sprzęgła auto nie jedzie.

Post autor: maniujr »

Sprzęgło albo skrzynia. Bez zwalania sprzęgła/skrzyni się nie dowiesz.

Sprzęgło przenosi moment na skrzynię, a mechanizm różnicowy decyduje który kołem zakręci. Jak by padł przegub to by się półoś chociaż kręciła.
tacim
Nowy
Nowy

Dzięki- obstawiam, że coś poważniejszego się dzieje- takie mam szczęście. Zobaczę co i jak i dam znać.
Awatar użytkownika
Peter
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini Cooper S Cabrio

Post autor: Peter »

Jestem nowicjuszem w branży Mini, ale z ogólnego doświadczenia mechanicznego nie stawiałbym na sprzęgło. Każda awaria sprzęgła daje jakieś słyszalne objawy. Nie znam konstrukcji skrzyni biegów Mini (i mam nadzieję prędko nie poznać ;) ), ale np. w Renówkach taki objaw jest przy rozpięciu się mechanizmu różnicowego (często się zdarza), a np. w Suzuki zrywa się zębatka zdawcza na wałku głównym.
Nie musi to być jakaś wielka tragedia kosztowa ... tylko roboty kupa :P
tacim
Nowy
Nowy

No dokładnie - większość osób obstawia wiele rzeczy ale nie sprzęgło. Choć w nocy czytałem anglojęzyczne fora i w Mini to wymieniają sprzęgła co 10.000 mil hehe. Sądzą się z BMW i dostają po tyłku w sądach bo BMW twierdzi, że to mechanika i ma prawo się zużywać. Tu było moje pytanie odnośnie prędkościomierza bo jak różnicowy puści napęd na oś wypiętą to własnie może być taki objaw choć nie musi.
tacim
Nowy
Nowy

No dzisiaj po dwóch dniach walki rozebrałem auto do golasa - tarcza sprzęgła się rozleciała a dokładnie okładzina choc nie mam do końca pewności, że to ona jest sprawcą.
tacim
Nowy
Nowy

Wiecie moze jakiej firmy BMW zakłada tarcze sprzęgła do MINI
ODPOWIEDZ