Mini r56 vs r56 lift - różnice

R55, R56, R57, R58, R59, R60 & R61

Moderatorzy: flapjck1, Drail

ericssoun_miniO
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto:

Mini r56 vs r56 lift - różnice

Post autor: ericssoun_miniO »

Na wstępie, jako że jest to mój pierwszy post to chciałem powitać wszystkich użytkowników MKP i życzyć wszelkiej pomyślności w roku 2018.

Kieruję do Was zapytanie, na które pomimo wielu prób i poszukiwań (także w języku angielskim), ku mojemu zdziwieniu nie byłem w stanie znaleźć konkretnej odpowiedzi - a wydawało mi się, że to dość podstawowa kwestia i internet powinien się na ten temat rozpisywać.
Mianowicie chodzi mi o zmiany, jakie zaszły w ostatniej generacji Mini II, czyli o ile się nie mylę modelu r56/r57 pomiędzy wersją przedliftową (do 2010) a poliftową. Interesuje mnie czy coś się zmieniało w karoserii (zderzaki, grill, maska, klapa), reflektorach (zmiany tylnych lamp są widoczne gołym okiem), lusterkach zewnętrznych? Podobnie zastanawia mnie kwestia wnętrza - czy i co się zmieniało do 2010 i po 2010?
Nigdzie nie mogłem namierzyć takiego zestawienia ani porównania obu wersji.

Dzwoniłem też do serwisu BMW, gdzie człowiek z działu części był w stanie jedynie stwierdzić, iż np. maska r56 i r56 lift różni się numerami, ale on nie wie czy to oznacza jakaś faktyczną zmianę (czy zmianie uległ jedynie numer produkcyjny) i nie ma jak tego stwierdzić, gdyż widzi tylko rysunki/szkice i wszystko wygląda tak samo.
Czy któryś z członków forum ma jakąś lepszą wiedzę w tej kwestii i zechciałbym się nią podzielić? Myślę, że temat może zainteresować też inne osoby w przyszłości i taki wątek mógłby być pomocny dla większej ilości użytkowników tych aut.

Z góry dziękuję za pomoc oraz wszelkie posiadane przez Was informacje na temat powyższych zagadnień.

Pozdrowienia,
e.
Awatar użytkownika
Harnaś
Nowy
Nowy
Posiadane auto: JCW R56

Re: Mini r56 vs r56 lift - różnice

Post autor: Harnaś »

Cześć,
łap link do dosyć obszernego opracowania zakresu zmian. Więcej informacji znajdziesz szukając pod hasłem R56 LCI (LCI tzn poliftowe).
https://www.allmagautoparts.com/blogs/a ... nges-guide
ericssoun_miniO
Posiadane auto:

Hej,

Dzięki za odpowiedź i link. Wynika z tego, że jeśli chodzi o karoserię przemodelowaniu uległa przednia maska (z racji wymogów bezpieczeństwa dla pieszych), rzekomo też przedni grill oraz dolny "grill zderzaka" zostały zmienione.
Dalej zastanawia mnie jednak jakiego rodzaju są to zmiany - czy ktoś potrafi mi powiedzieć czym różnią się np. przedni grill lub właśnie maska r56 od r56 LCI? Czytałem różne fora i podają tam, że te zmiany są chyba jedynie kosmetyczne (czyli np. nieco inny design kratki grilla), a mnie zastanawia jak wygląda kompatybilność tych elementów - czy przykładowo maska z r56 będzie pasowała do r56 LCI (bo wiemy, że przednie reflektory pozostały bez zmian), czy wymiary/uchwyty etc. przedniego grilla i atrapa zderzaka również się nie zmieniły.
Skoro ludzie pracujący w dziale części Mini sami nie są w stanie stwierdzić ewentualnych różnic pomiędzy poszczególnymi częściami, po prostu zastanawiam się czy one istnieją :D

Pozdrowienia,
e.
Harnaś pisze:Cześć,
łap link do dosyć obszernego opracowania zakresu zmian. Więcej informacji znajdziesz szukając pod hasłem R56 LCI (LCI tzn poliftowe).
alan
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: alan »

Nie musisz już mieć dylematów o części do modelu lci ,gdyż bmw już ich nie produkuje
Awatar użytkownika
blink
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini R53, Mini F55 Cooper D

Post autor: blink »

alan pisze:Nie musisz już mieć dylematów o części do modelu lci ,gdyż bmw już ich nie produkuje
Nie rozumiem co nam chcesz przekazać swoją wypowiedzią.
alan
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:
Kontakt:

Nie kupisz elementów lci w aso
Awatar użytkownika
blink
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini R53, Mini F55 Cooper D

Post autor: blink »

Wątpię, dziś sprawdzałem - wszystko jest i to praktycznie od ręki. Czego się niby nie da dostać ? Polityka magazynowa BMW jest taka że bez większych problemów można dostać wiele części do pojazdów z lat 70'. Ba! Kiedyś sprzedawałem klientowi części do motocykla z lat 50 :) ale były to jakieś emblematy.
alan
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:
Kontakt:

wątpię ,dostaniesz części przed lc
Enemy
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: F60 SD, R55 JCW

Post autor: Enemy »

Czesc,
Rozumiem, ze planujesz odswiezyc swoj samochod zeby wygadal na poliftowy. Jezeli chcesz, zeby z zewnatrz byl 100% poliftowy to przede wszsytkim sprawdz czy kolor Twojego samochodu byl produkowany w wersjach LCi, czesc kolorow sie zmienila, a czesc zostala taka sama (np. czerowny, bialy, czarny).
Co do zmian zewnetrznych to:
- maska jest taka sama, nie musisz jej zmieniac
- grill w masce ma inny wzor
- przedni i tylny zderzak wraz z kratkami sa inne
- w Cooper S w przednim zderzaku pojawily sie kanaly wentylacyjne przednich hamulcow (musisz kupic zarowno te kanaly - skladaja sie z dwoch czesci, oraz nowe nadkola przednie z otworami na te kanaly, ewentualnie mozna probowac wyciac w nich te otwory)
- halogeny w przednim zderzaku sa bez zmian
- klosze bocznych kierunkowskazow wymagaja zmiany
- w tylnym zderzaku sa inne swiatla, w Lci powerdrowaly ta swiatla cofania dlatego trzeba przerobic wiazke, ale nie jest to trudne, mozna znalezc w sieci instrukcje
- wymiana tylnych switel na LCi, czyli ledowe spowoduje wyswietlanie komunikatu o przepalonych zarowkach, mozna probowac to oszukiwac, ale najlepiej przeprogramowac
- felgi - nie wiem jakie masz, ale byc moze tez sa dedykowane do przed LCI

To chyba wszystko. W razie czego pytaj.

Pozdrawiam,
ericssoun_miniO pisze:Hej,

Dzięki za odpowiedź i link. Wynika z tego, że jeśli chodzi o karoserię przemodelowaniu uległa przednia maska (z racji wymogów bezpieczeństwa dla pieszych), rzekomo też przedni grill oraz dolny "grill zderzaka" zostały zmienione.
Dalej zastanawia mnie jednak jakiego rodzaju są to zmiany - czy ktoś potrafi mi powiedzieć czym różnią się np. przedni grill lub właśnie maska r56 od r56 LCI? Czytałem różne fora i podają tam, że te zmiany są chyba jedynie kosmetyczne (czyli np. nieco inny design kratki grilla), a mnie zastanawia jak wygląda kompatybilność tych elementów - czy przykładowo maska z r56 będzie pasowała do r56 LCI (bo wiemy, że przednie reflektory pozostały bez zmian), czy wymiary/uchwyty etc. przedniego grilla i atrapa zderzaka również się nie zmieniły.
Skoro ludzie pracujący w dziale części Mini sami nie są w stanie stwierdzić ewentualnych różnic pomiędzy poszczególnymi częściami, po prostu zastanawiam się czy one istnieją :D

Pozdrowienia,
e.
Harnaś pisze:Cześć,
ericssoun_miniO
Posiadane auto:

Hej, dzięki za wpis oraz informacje.
Nie planuję odświeżać mojego auta - akurat mam polifta, natomiast miałem małą przygodę przodem (grill, maska) i poza tym, że chcę się upewnić "co z czego" będzie pasować to generalnie zastanawiało mnie co dokładnie uległo zmianom w LCI.

Piszesz, że maska jest taka sama - a w artykule podesłanym przez Harnasia jest wzmianka o tym, że maska zmieniła kształt ze względów wymogów bezpieczeństwa dla pieszych. Teraz już nie wiem czy są w niej jakieś faktyczne zmiany zew. (może tylko strukturalne?), czy np. dotyczy to tylko modelów S/JCW?
Jeśli chodzi o grill, nie jestem w stanie dostrzec zachodzących tam zmian, możesz mi podpowiedzieć jaki "wzór" masz na myśli i gdzie się przyjrzeć, żebym załapał o co chodzi? :)

Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie tematem i pomoc przy rozszyfrowywaniu zmian ;)

Pozdrowienia,
e.
Enemy pisze:Czesc,
Rozumiem, ze planujesz odswiezyc swoj samochod zeby wygadal na poliftowy. Jezeli chcesz, zeby z zewnatrz byl 100% poliftowy to przede wszsytkim sprawdz czy kolor Twojego samochodu byl produkowany w wersjach LCi, czesc kolorow sie zmienila, a czesc zostala taka sama (np. czerowny, bialy, czarny).
Co do zmian zewnetrznych to:
- maska jest taka sama, nie musisz jej zmieniac
- grill w masce ma inny wzor
- przedni i tylny zderzak wraz z kratkami sa inne
- w Cooper S w przednim zderzaku pojawily sie kanaly wentylacyjne przednich hamulcow (musisz kupic zarowno te kanaly - skladaja sie z dwoch czesci, oraz nowe nadkola przednie z otworami na te kanaly, ewentualnie mozna probowac wyciac w nich te otwory)
- halogeny w przednim zderzaku sa bez zmian
- klosze bocznych kierunkowskazow wymagaja zmiany
- w tylnym zderzaku sa inne swiatla, w Lci powerdrowaly ta swiatla cofania dlatego trzeba przerobic wiazke, ale nie jest to trudne, mozna znalezc w sieci instrukcje
- wymiana tylnych switel na LCi, czyli ledowe spowoduje wyswietlanie komunikatu o przepalonych zarowkach, mozna probowac to oszukiwac, ale najlepiej przeprogramowac
- felgi - nie wiem jakie masz, ale byc moze tez sa dedykowane do przed LCI

To chyba wszystko. W razie czego pytaj.

Pozdrawiam,
Enemy
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: F60 SD, R55 JCW

Post autor: Enemy »

a jaki masz model? Cooper czy S?
Awatar użytkownika
unclesam
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Cooper JCW

Post autor: unclesam »

Czy ktoś wie, jak nazywa się ten pakiet zewnętrzny ?
Obrazek
Obrazek

Ciekawy, plastiki lakierowane OK ale co to za zderzaki ? ;)
Awatar użytkownika
STi77
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: R56

Post autor: STi77 »

Najwięcej zdjęć z takim pakietem znajdziesz w wyszukiwarce pod hasłem "MINI Cooper Hypersport". Tu jakiś materiał dot. body kit'ów MINI R56 https://new.minimania.com/Mini_Cooper_F ... 007_models
Drail
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: Cooper S r56

Post autor: Drail »

A nie Aerokit I ?
ericssoun_miniO
Posiadane auto:

Enemy pisze:a jaki masz model? Cooper czy S?
Mini One carbio 2013
ODPOWIEDZ