Jakie części kupić?
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini r53
Jakie części kupić?
Mam do wymiany tarcze hamulcowe, łączniki stabilizatora i sworznie lub wahacze (strzela przy skracaniu przy małych prędkościach lub na parkingu). Chciałem kupić od razu części na Allegro żeby mechanik miał gotowe do wymiany ale wybór jest na tyle duży że nie wiem jaką firmę wybrać. Znajomy który ma Mini r53 powiedział żeby wymienić tarcze i zaciski na te z Mini r56 to będzie lepiej hamował. Czy jak zmienię tarcze i zaciski Czy muszę zmienić łączniki i inne części układu jezdnego? Jesteście w stanie polecić i jakieś marki części na Allegro?
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: mini one
Re: Jakie części kupić?
Ja wymienialam dwa lata temu tylko tarczę, klocki i czujniki na TRW. Łączniki stabilizatora z FEBI.
Możesz mieć łożysko strzelone jak strzela, nie dawno wymienilam i też z FEBI.
Najlepiej podjechać do mechanika i powie co jest do wymiany...
Możesz mieć łożysko strzelone jak strzela, nie dawno wymienilam i też z FEBI.
Najlepiej podjechać do mechanika i powie co jest do wymiany...
-
- Nowy
Teraz też pytanie ad zmiany tarcz na większe, mam 2 komplety 17 calówek więc mam trochę miejsca na zmianę, kolega który ma mini zmienił na 294mm z jcw i mówi że dużo lepiej hamuje. Znalazłem takie https://allegro.pl/mini-cooper-s-f56-jc ... 53705.html
Ale nie wiem czy jest sens je kupować(koszt ostudził moje chęci zmiany tarcz) i czy ktos ma taki komplet i może coś o nim powiedzieć?
Ale nie wiem czy jest sens je kupować(koszt ostudził moje chęci zmiany tarcz) i czy ktos ma taki komplet i może coś o nim powiedzieć?
-
- Swój Człowiek
Ja nie widzę problemu przy hamowaniu, koszt jest mniejszy, inna firma, ale hamuje, co jest najważniejsze jak się chce firmę, to trzeba zapłacić... Jak jeździsz spokojnie, to po co pchac kasę?
- Lewy0
- Nowy
- Posiadane auto: Mini Cooper S R53 2006
Kolega nigdzie nie wspomniał, że spokojnie jeździGabi pisze:Ja nie widzę problemu przy hamowaniu, koszt jest mniejszy, inna firma, ale hamuje, co jest najważniejsze jak się chce firmę, to trzeba zapłacić... Jak jeździsz spokojnie, to po co pchac kasę?
Wiadomo, że większa, nacinana, wentylowana tarcza = lepsze hamowanie, tu nie ma jakiejś dużej filozofii. Sam sobie musisz odpowiedzieć, czy potrzebujesz lepszego hamowania względem tego co masz teraz. IMO MCS hamuje w miare dobrze, wcześniej miałem E46 i powiem, że teraz to żyleta w porównaniu do BMW (a tam miałem bardzo dobre tracze + klocki).
-
- Nowy
No właśnie, jeżdżę spokojnie tylko póki się olej nie rozgrzeje sprawdzę jeszcze czy czasem kupienie osobno nie wyjdzie taniej, w najgorszym wypadku zbliżają się święta...
-
- Swój Człowiek
Lewy0 pisze:Kolega nigdzie nie wspomniał, że spokojnie jeździGabi pisze:Ja nie widzę problemu przy hamowaniu, koszt jest mniejszy, inna firma, ale hamuje, co jest najważniejsze jak się chce firmę, to trzeba zapłacić... Jak jeździsz spokojnie, to po co pchac kasę?
Wiadomo, że większa, nacinana, wentylowana tarcza = lepsze hamowanie, tu nie ma jakiejś dużej filozofii. Sam sobie musisz odpowiedzieć, czy potrzebujesz lepszego hamowania względem tego co masz teraz. IMO MCS hamuje w miare dobrze, wcześniej miałem E46 i powiem, że teraz to żyleta w porównaniu do BMW (a tam miałem bardzo dobre tracze + klocki).
Hehe tak delikatnie może zapytałam hehe, ale zapomniałam o pytajniku