Pierwszy serwis po zakupie, jakich firm części/gdzie kupować, na co zwrócić uwagę
Moderator: flapjck1
- John
- Nowy
- Posiadane auto: Mini 1990 998cc
Pierwszy serwis po zakupie, jakich firm części/gdzie kupować, na co zwrócić uwagę
Dzień Dobry.
A więc stało się od wczoraj trochę przez przypadek stałem się posiadaczem Mini - rocznik 90 silnik 998cc A+ 99H/D81 po remoncie kilka lat temu.
Zabieram się za pierwszy serwis na dzień dobry płyny filtry itp: mam pytanie gdzie kupować te rzeczy w jakim sklepie aby było oryginalnie i sensownie cenowo i jakich marek? Mini Part czy Unipart nic mi nie mówi jako użytkownik nowszych aut.
Do wymiany idzie:
- olej silnikowy ale ile L, jakiej firmy, jaka lepkość - silnik po remoncie
- filtr oleju
- filtr paliwa
- filtr powietrza
- świece
- kable zapłonowe
- pasek klinowy
- elementy zawieszenia
Czy coś jeszcze zrobić na pierwszy ogień?
I akcesoria: tylna półka, kierownica drewniana, lusterka, gdzie tego szukać aby nie przepłacać, słyszałem że rynek akcesoryjny do mini jest bardzo bardzo bardzo rozbudowany.
Dzięki i Witajcie!
A więc stało się od wczoraj trochę przez przypadek stałem się posiadaczem Mini - rocznik 90 silnik 998cc A+ 99H/D81 po remoncie kilka lat temu.
Zabieram się za pierwszy serwis na dzień dobry płyny filtry itp: mam pytanie gdzie kupować te rzeczy w jakim sklepie aby było oryginalnie i sensownie cenowo i jakich marek? Mini Part czy Unipart nic mi nie mówi jako użytkownik nowszych aut.
Do wymiany idzie:
- olej silnikowy ale ile L, jakiej firmy, jaka lepkość - silnik po remoncie
- filtr oleju
- filtr paliwa
- filtr powietrza
- świece
- kable zapłonowe
- pasek klinowy
- elementy zawieszenia
Czy coś jeszcze zrobić na pierwszy ogień?
I akcesoria: tylna półka, kierownica drewniana, lusterka, gdzie tego szukać aby nie przepłacać, słyszałem że rynek akcesoryjny do mini jest bardzo bardzo bardzo rozbudowany.
Dzięki i Witajcie!
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Re: Pierwszy serwis po zakupie, jakich firm części/gdzie kupować, na co zwrócić uwagę
Minispares.com
Minisport.com
Mini-land.com.pl
Englishcars.com.pl
Unipart to był kiedyś dystrybutor i producent OEM części w grupie Austin/Rover
Minisport.com
Mini-land.com.pl
Englishcars.com.pl
Unipart to był kiedyś dystrybutor i producent OEM części w grupie Austin/Rover
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- minimaniak
- Klubowicz
- Posiadane auto: Klasyki "Dziadek" 25LE, 35LE, 40LE, Cabriolet, Van,Kombi i parę innych
- Kontakt:
Re: Pierwszy serwis po zakupie, jakich firm części/gdzie kupować, na co zwrócić uwagę
Pozdrawiam Adam
TEL. 606-877-927
PIERWSZY W POLSCE SKLEP Z CZĘŚCIAMI DO MINI www.morris-land.pl
TEL. 606-877-927
- dziesio
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
Znaczna większość leje Midland 20W50. Kupisz albo z beczki albo w opakowaniach litrowych.John pisze: - olej silnikowy ale ile L, jakiej firmy, jaka lepkość - silnik po remoncie
- filtr oleju
kup k&n i masz spokój. Tylko czyścisz i zalewasz olejem. Nasze sklepy powinny mieć.John pisze: - filtr powietrza
Gates 6213John pisze: - pasek klinowy
ja mam zwykły od kredensa z motoryzacyjnego za rogiem i działa. Sprawdź czy w ogóle masz.John pisze: filtr paliwa
Dzwoń do englishcars lub miniland - doradzą i powiedzą co mają lub kiedy mogą mieć. Z anglii to różnie. Czasami z Aliexpressu szybciej przychodzą graty. Obecnie chłopaki na różne dziwne rzeczy czekają po parę miechów :/John pisze: - kable zapłonowe
- elementy zawieszenia
Przejrzyj zawias, dziury w podłodze, nasmaruj, wyreguluj i jedź. Później to i tak się zepsuje.John pisze: Czy coś jeszcze zrobić na pierwszy ogień?
- dziesio
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
Znaczna większość leje Midland 20W50. Kupisz albo z beczki albo w opakowaniach litrowych.John pisze: - olej silnikowy ale ile L, jakiej firmy, jaka lepkość - silnik po remoncie
- filtr oleju
kup k&n i masz spokój. Tylko czyścisz i zalewasz olejem. Nasze sklepy powinny mieć.John pisze: - filtr powietrza
Gates 6213John pisze: - pasek klinowy
ja mam zwykły od kredensa z motoryzacyjnego za rogiem za "pisiąt groszy" i działa. Sprawdź czy w ogóle masz.John pisze: filtr paliwa
Dzwoń do englishcars lub miniland - doradzą i powiedzą co mają lub kiedy mogą mieć. Z anglii to różnie. Czasami z Aliexpressu szybciej przychodzą graty. Obecnie chłopaki na różne dziwne rzeczy czekają po parę miechów :/John pisze: - kable zapłonowe
- elementy zawieszenia
Przejrzyj zawias, dziury w podłodze, nasmaruj, wyreguluj i jedź. Później to i tak się zepsuje.John pisze: Czy coś jeszcze zrobić na pierwszy ogień?
- John
- Nowy
Dziękuje Panowie,
Idzie zamówienie: Midland 20W50 5L, filtry Filtron, Pasek Gates, swiece NGK, bezpieczniki rurkowe 30/25/15, kilka włączników, resztę dokupię później... po tym serwisie i ogarnięciu elektryki...
Używane drzwi, czy półke pod tylną szybę gdzie polecacie szukać, olx czy tutaj na forum dać ogłoszenie?
Drewnianą akcesoryjną kierownicę widziałem nowa za 800zł w miniland - kosmos - chętnie jakąś używkę bym przygarnął czy szukać tego w UK?
Idzie zamówienie: Midland 20W50 5L, filtry Filtron, Pasek Gates, swiece NGK, bezpieczniki rurkowe 30/25/15, kilka włączników, resztę dokupię później... po tym serwisie i ogarnięciu elektryki...
Używane drzwi, czy półke pod tylną szybę gdzie polecacie szukać, olx czy tutaj na forum dać ogłoszenie?
Drewnianą akcesoryjną kierownicę widziałem nowa za 800zł w miniland - kosmos - chętnie jakąś używkę bym przygarnął czy szukać tego w UK?
- minimaniak
- Klubowicz
- Posiadane auto: Klasyki "Dziadek" 25LE, 35LE, 40LE, Cabriolet, Van,Kombi i parę innych
- Kontakt:
Ta kierownica w naszym sklepie to i tak nie najdroższa
są droższe Motolita - ta jest stylizowana
Były kiedyś tańsze ale ostatnio nie dostępne. Czasem się tutaj w zakładce części coś używanego trafi.

Pozdrawiam Adam
TEL. 606-877-927
TEL. 606-877-927
- minimaniak
- Klubowicz
- Kontakt:
A jaką Ty półkę szukasz
Co z Twoją 

Pozdrawiam Adam
TEL. 606-877-927
TEL. 606-877-927
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
co do elektryki - wymien na dzien dobry skrzynke bezpiecznikow, lepiej ci sie bedzie zylo
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- dziesio
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
jeszcze zapłon sobie w zapasie ogarnij - kopułka, palec, przerywacz i wrzuc niech jezdzi w samochodzie. Mała pierdoła a potrafi uziemić pojazd.
- John
- Nowy
@minimaniak - kierownica swoje kosztuje, ale jest równie piękna, i nie wyobrażam sobie nie mieć takiej w mini
... o półce tylnej myśle bo to jest surowa decha, ale może sobią ją wyłożę materiałem
Właśnie wywaliło mi bezpiecznik 3 od góry, wycieraczki/prędkościomierz, poprzedni właściciel ostrzegał mnie że to jest do ogarnięcia. Nie wiem co to może być... a skrzynka wygląda średnio ok/ raczej zmęczona, ale czy i tak zacząc od jej wymiany?
Z zapłonem dziwna sprawa, odpala pięknie, a jak go zgaszę to kręci, kręci, kręci nie odpala, odczekam to po jakimś czasie, 30minut i znowu odpala... od ręki... może faktycznie zapłon to też ogarnę na gotowo...
Flitra paliwa mogę nie mieć? Nie zawsze był montowany w standardzie?

Właśnie wywaliło mi bezpiecznik 3 od góry, wycieraczki/prędkościomierz, poprzedni właściciel ostrzegał mnie że to jest do ogarnięcia. Nie wiem co to może być... a skrzynka wygląda średnio ok/ raczej zmęczona, ale czy i tak zacząc od jej wymiany?
Z zapłonem dziwna sprawa, odpala pięknie, a jak go zgaszę to kręci, kręci, kręci nie odpala, odczekam to po jakimś czasie, 30minut i znowu odpala... od ręki... może faktycznie zapłon to też ogarnę na gotowo...
Flitra paliwa mogę nie mieć? Nie zawsze był montowany w standardzie?
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
filtr paliwa w gaznikowych mini nie byl montowany seryjnie nigdy, dopiero SPI go dostalo
Radziejowice koło Mszczonowa/Żyrardowa?
Radziejowice koło Mszczonowa/Żyrardowa?
- John
- Nowy
@flapjck1 - tak sąsiedzie, zgadza się 

-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Witam

Podepnę się pod to pytanie, ponieważ mój miniak ma identyczny problem. Czy mógłby ktoś doradzić jak sobie z nim poradzić?John pisze: Z zapłonem dziwna sprawa, odpala pięknie, a jak go zgaszę to kręci, kręci, kręci nie odpala, odczekam to po jakimś czasie, 30minut i znowu odpala... od ręki... może faktycznie zapłon to też ogarnę na gotowo...
-
- Nowy
- Posiadane auto: Austin mini 1000 . Austin Van 62
@John tylną półkę mogę zrobić nową jak chcesz