Pierwszy serwis po zakupie, jakich firm części/gdzie kupować, na co zwrócić uwagę

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

Awatar użytkownika
John
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini 1990 998cc

Pierwszy serwis po zakupie, jakich firm części/gdzie kupować, na co zwrócić uwagę

Post autor: John »

Dzień Dobry.

A więc stało się od wczoraj trochę przez przypadek stałem się posiadaczem Mini - rocznik 90 silnik 998cc A+ 99H/D81 po remoncie kilka lat temu.

Zabieram się za pierwszy serwis na dzień dobry płyny filtry itp: mam pytanie gdzie kupować te rzeczy w jakim sklepie aby było oryginalnie i sensownie cenowo i jakich marek? Mini Part czy Unipart nic mi nie mówi jako użytkownik nowszych aut.

Do wymiany idzie:
- olej silnikowy ale ile L, jakiej firmy, jaka lepkość - silnik po remoncie
- filtr oleju
- filtr paliwa
- filtr powietrza
- świece
- kable zapłonowe
- pasek klinowy
- elementy zawieszenia

Czy coś jeszcze zrobić na pierwszy ogień?

I akcesoria: tylna półka, kierownica drewniana, lusterka, gdzie tego szukać aby nie przepłacać, słyszałem że rynek akcesoryjny do mini jest bardzo bardzo bardzo rozbudowany.

Dzięki i Witajcie!
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Re: Pierwszy serwis po zakupie, jakich firm części/gdzie kupować, na co zwrócić uwagę

Post autor: flapjck1 »

Minispares.com
Minisport.com
Mini-land.com.pl
Englishcars.com.pl

Unipart to był kiedyś dystrybutor i producent OEM części w grupie Austin/Rover
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
minimaniak
Klubowicz
Klubowicz
Posiadane auto: Klasyki "Dziadek" 25LE, 35LE, 40LE, Cabriolet, Van,Kombi i parę innych
Kontakt:

Re: Pierwszy serwis po zakupie, jakich firm części/gdzie kupować, na co zwrócić uwagę

Post autor: minimaniak »

Pozdrawiam Adam

TEL. 606-877-927
PIERWSZY W POLSCE SKLEP Z CZĘŚCIAMI DO MINI www.morris-land.pl
Awatar użytkownika
dziesio
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: dziesio »

John pisze: - olej silnikowy ale ile L, jakiej firmy, jaka lepkość - silnik po remoncie
- filtr oleju
Znaczna większość leje Midland 20W50. Kupisz albo z beczki albo w opakowaniach litrowych.
John pisze: - filtr powietrza
kup k&n i masz spokój. Tylko czyścisz i zalewasz olejem. Nasze sklepy powinny mieć.
John pisze: - pasek klinowy
Gates 6213
John pisze: filtr paliwa
ja mam zwykły od kredensa z motoryzacyjnego za rogiem i działa. Sprawdź czy w ogóle masz.
John pisze: - kable zapłonowe
- elementy zawieszenia
Dzwoń do englishcars lub miniland - doradzą i powiedzą co mają lub kiedy mogą mieć. Z anglii to różnie. Czasami z Aliexpressu szybciej przychodzą graty. Obecnie chłopaki na różne dziwne rzeczy czekają po parę miechów :/
John pisze: Czy coś jeszcze zrobić na pierwszy ogień?
Przejrzyj zawias, dziury w podłodze, nasmaruj, wyreguluj i jedź. Później to i tak się zepsuje.
Awatar użytkownika
dziesio
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

John pisze: - olej silnikowy ale ile L, jakiej firmy, jaka lepkość - silnik po remoncie
- filtr oleju
Znaczna większość leje Midland 20W50. Kupisz albo z beczki albo w opakowaniach litrowych.
John pisze: - filtr powietrza
kup k&n i masz spokój. Tylko czyścisz i zalewasz olejem. Nasze sklepy powinny mieć.
John pisze: - pasek klinowy
Gates 6213
John pisze: filtr paliwa
ja mam zwykły od kredensa z motoryzacyjnego za rogiem za "pisiąt groszy" i działa. Sprawdź czy w ogóle masz.
John pisze: - kable zapłonowe
- elementy zawieszenia
Dzwoń do englishcars lub miniland - doradzą i powiedzą co mają lub kiedy mogą mieć. Z anglii to różnie. Czasami z Aliexpressu szybciej przychodzą graty. Obecnie chłopaki na różne dziwne rzeczy czekają po parę miechów :/
John pisze: Czy coś jeszcze zrobić na pierwszy ogień?
Przejrzyj zawias, dziury w podłodze, nasmaruj, wyreguluj i jedź. Później to i tak się zepsuje.
Awatar użytkownika
John
Nowy
Nowy

Dziękuje Panowie,

Idzie zamówienie: Midland 20W50 5L, filtry Filtron, Pasek Gates, swiece NGK, bezpieczniki rurkowe 30/25/15, kilka włączników, resztę dokupię później... po tym serwisie i ogarnięciu elektryki...

Używane drzwi, czy półke pod tylną szybę gdzie polecacie szukać, olx czy tutaj na forum dać ogłoszenie?

Drewnianą akcesoryjną kierownicę widziałem nowa za 800zł w miniland - kosmos - chętnie jakąś używkę bym przygarnął czy szukać tego w UK?
Awatar użytkownika
minimaniak
Klubowicz
Klubowicz
Posiadane auto: Klasyki "Dziadek" 25LE, 35LE, 40LE, Cabriolet, Van,Kombi i parę innych
Kontakt:

Ta kierownica w naszym sklepie to i tak nie najdroższa :roll: są droższe Motolita - ta jest stylizowana :wink: Były kiedyś tańsze ale ostatnio nie dostępne. Czasem się tutaj w zakładce części coś używanego trafi.
Pozdrawiam Adam

TEL. 606-877-927
Awatar użytkownika
minimaniak
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

A jaką Ty półkę szukasz :?: Co z Twoją :?:
Pozdrawiam Adam

TEL. 606-877-927
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Kontakt:

co do elektryki - wymien na dzien dobry skrzynke bezpiecznikow, lepiej ci sie bedzie zylo
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
dziesio
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

jeszcze zapłon sobie w zapasie ogarnij - kopułka, palec, przerywacz i wrzuc niech jezdzi w samochodzie. Mała pierdoła a potrafi uziemić pojazd.
Awatar użytkownika
John
Nowy
Nowy

@minimaniak - kierownica swoje kosztuje, ale jest równie piękna, i nie wyobrażam sobie nie mieć takiej w mini :)... o półce tylnej myśle bo to jest surowa decha, ale może sobią ją wyłożę materiałem

Właśnie wywaliło mi bezpiecznik 3 od góry, wycieraczki/prędkościomierz, poprzedni właściciel ostrzegał mnie że to jest do ogarnięcia. Nie wiem co to może być... a skrzynka wygląda średnio ok/ raczej zmęczona, ale czy i tak zacząc od jej wymiany?

Z zapłonem dziwna sprawa, odpala pięknie, a jak go zgaszę to kręci, kręci, kręci nie odpala, odczekam to po jakimś czasie, 30minut i znowu odpala... od ręki... może faktycznie zapłon to też ogarnę na gotowo...

Flitra paliwa mogę nie mieć? Nie zawsze był montowany w standardzie?
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Kontakt:

filtr paliwa w gaznikowych mini nie byl montowany seryjnie nigdy, dopiero SPI go dostalo

Radziejowice koło Mszczonowa/Żyrardowa?
Awatar użytkownika
John
Nowy
Nowy

@flapjck1 - tak sąsiedzie, zgadza się :D
jacter4
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi

Post autor: jacter4 »

Witam :)
John pisze: Z zapłonem dziwna sprawa, odpala pięknie, a jak go zgaszę to kręci, kręci, kręci nie odpala, odczekam to po jakimś czasie, 30minut i znowu odpala... od ręki... może faktycznie zapłon to też ogarnę na gotowo...
Podepnę się pod to pytanie, ponieważ mój miniak ma identyczny problem. Czy mógłby ktoś doradzić jak sobie z nim poradzić?
garazowiec
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Austin mini 1000 . Austin Van 62

Post autor: garazowiec »

@John tylną półkę mogę zrobić nową jak chcesz
ODPOWIEDZ