Usługi zdalne w MINI Connected
Usługi zdalne w MINI Connected
Czy ktoś z was korzysta ze zdalnych usług w aplikacji MINI Connected w jakimś MINI?
W jaki sposób aplikacja na smartfonie łączy się z autem? Poprzez zainstalowaną fabrycznie w aucie kartę SIMM? Tę służącą do automatycznego wezwania pomocy w razie wypadku?
Czy wszystkie z poniższych funkcji działają:
zdalna lokalizacja samochodu? Czy jeśli auto porusza się (np. na lawecie), to aplikacja automatycznie aktualizuje lokalizację pojazdu?
zdalne włączanie i wyłączanie automatycznej klimatyzacji?
zdalne włączanie świateł (mijania lub drogowych)?
zdalne naciśnięcie klaksonu?
może coś jeszcze?
Szczególnie interesuje mnie czy zdalne włączanie klimatyzacji działa w Clubmanach czy tylko w elektrycznych Countrymanach? Chodzi o to, że włączenie klimatyzacji w autach innych niż elektryczne wymaga chyba załączenia silnika.
Czy funkcje zdalne (w cenniku z marca 2020 określone jako Usługi Zdalne, kod 6AP, 221 PLN) można sobie dokupić do posiadanego już Clubmana?
W jaki sposób aplikacja na smartfonie łączy się z autem? Poprzez zainstalowaną fabrycznie w aucie kartę SIMM? Tę służącą do automatycznego wezwania pomocy w razie wypadku?
Czy wszystkie z poniższych funkcji działają:
zdalna lokalizacja samochodu? Czy jeśli auto porusza się (np. na lawecie), to aplikacja automatycznie aktualizuje lokalizację pojazdu?
zdalne włączanie i wyłączanie automatycznej klimatyzacji?
zdalne włączanie świateł (mijania lub drogowych)?
zdalne naciśnięcie klaksonu?
może coś jeszcze?
Szczególnie interesuje mnie czy zdalne włączanie klimatyzacji działa w Clubmanach czy tylko w elektrycznych Countrymanach? Chodzi o to, że włączenie klimatyzacji w autach innych niż elektryczne wymaga chyba załączenia silnika.
Czy funkcje zdalne (w cenniku z marca 2020 określone jako Usługi Zdalne, kod 6AP, 221 PLN) można sobie dokupić do posiadanego już Clubmana?
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: F54, F56, R50, E91.
- Kontakt:
Re: Usługi zdalne w MINI Connected
Siema.
Ja uzywam w Clubmanie z 2019.
Wlaczanie/wylaczanie swiatel to nic innego jak mrugniecie, dwukrotne.
Podobnie jak klakson ma byc pomocne w odnalezieniu auta.
Lokalizacja dziala, podaje dokladny adres i pokazuje na mapie, nie dziala w ruchu pojazdu, z lawety nie korzystalem.
Jesli dobrze pamietam to u mnie jest opcja przewietrzania, nie klimatyzowania.
Ja uzywam w Clubmanie z 2019.
Wlaczanie/wylaczanie swiatel to nic innego jak mrugniecie, dwukrotne.
Podobnie jak klakson ma byc pomocne w odnalezieniu auta.
Lokalizacja dziala, podaje dokladny adres i pokazuje na mapie, nie dziala w ruchu pojazdu, z lawety nie korzystalem.
Jesli dobrze pamietam to u mnie jest opcja przewietrzania, nie klimatyzowania.
www.bmw-diesel.pl
Jak chodzi o lawetę to miałem na myśli sytuację, gdy ktoś kradnie twoje auto odjeżdżając z nim na lawecie.bejcman pisze:Lokalizacja dziala, podaje dokladny adres i pokazuje na mapie, nie dziala w ruchu pojazdu, z lawety nie korzystalem.

Co znaczy, że nie działa w ruchu? Gdy auto jedzie to usługi nie można włączyć?
Ktoś komu dałeś dostęp do lokalizacji auta przez MINI Connected nie może sprawdzić gdzie jesteś?
Tego się trochę obawiałem. Czyli nici z podgrzania wnętrza zimą przed zejściem do samochodu i schłodzeniem latem?Jesli dobrze pamietam to u mnie jest opcja przewietrzania, nie klimatyzowania.
Ciekawe czy jest to jakieś ograniczenie na Europę czy też jest tak również w USA, gdzie wiele samochodów ma możliwość zdalnego włączenia silnika aby schłodzić lub zagrzać auto przed zejściem do niego.
-
- Swój Człowiek
- Kontakt:
Kwestie wietrzenia/klimatyzowania musze sprawdzic.
Lokalizowanie w czasie jazdy nie dziala, pojawia sie komunikat ze lokalizowanie nie dziala gdy pojazd znajdue sie w ruchu. nie wiem czy w przypadku postoju w trasie (bez gaszenia silnika), tez bedzie to traktowanie jako ruch.
Druga sprawa, przynajmniej u mnie, 1 auto moze byc przypisane do jednego telefonu, nie da sie go powielic
Lokalizowanie w czasie jazdy nie dziala, pojawia sie komunikat ze lokalizowanie nie dziala gdy pojazd znajdue sie w ruchu. nie wiem czy w przypadku postoju w trasie (bez gaszenia silnika), tez bedzie to traktowanie jako ruch.
Druga sprawa, przynajmniej u mnie, 1 auto moze byc przypisane do jednego telefonu, nie da sie go powielic
www.bmw-diesel.pl
Byłbym wdzięczny.bejcman pisze:Kwestie wietrzenia/klimatyzowania musze sprawdzic.
W sumie ważniejsza byłoby informacja czy auto odjeżdżające na lawecie podaje swoją pozycję ściąganą z gps w momencie zapytania ze smartfona, czy też podaje zawsze ostatnią pozycję ściągniętą z gps w momencie ostatniego gaszenia silnika.Lokalizowanie w czasie jazdy nie dziala, pojawia sie komunikat ze lokalizowanie nie dziala gdy pojazd znajdue sie w ruchu. nie wiem czy w przypadku postoju w trasie (bez gaszenia silnika), tez bedzie to traktowanie jako ruch.
Znaczy się nie da się tego samego auta zarejestrować do dwóch różnych profili na dwóch różnych smartfonach?Druga sprawa, przynajmniej u mnie, 1 auto moze byc przypisane do jednego telefonu, nie da sie go powielic
Trochę dziwne, bo przecież może być kilku kierowców korzystających z tego samego samochodu, w MOJE MINI może być do 3 różnych profili ustawień..
Na oficjalnej polskiej stronie BMW MINI
https://www.mini.com.pl/pl_PL/home/rang ... ected.html
można przeczytać:
USŁUGI ZDALNE.
Dzięki usługom zdalnym nie musisz już tracić czasu na poszukiwanie swojego MINI. Samochód można łatwo zlokalizować, zdalnie włączając klakson lub mrugając światłami – albo na mapie w smartfonie. Ale to jeszcze nie wszystko. Dzięki usługom zdalnym możesz sterować różnymi funkcjami MINI poza samochodem, ponieważ wszystkie niezbędne informacje są wygodnie zgromadzone w jednym miejscu, w aplikacji MINI Connected. Można na przykład sprawdzać stan drzwi i okien, zamykać i otwierać drzwi albo włączyć klimatyzację przed wejściem do samochodu.
ale czy można im wierzyć?
A w opisie aplikacji MINI Connected na Androida znajdujemy:
Twój samochód MINI stanie ci się jeszcze bliższy dzięki najnowszej wersji aplikacji MINI Connected. Planuj trasy, sprawdzaj, gdzie ostatnio parkowałeś(-aś), udostępniaj godziny przyjazdu znajomym i sprawdzaj zdalnie, jak daleko zajedziesz na paliwie w baku. Ponadto im częściej będziesz używać tej aplikacji, tym lepsza będzie się stawała. Zwróć uwagę, że aplikacja MINI Connected została zoptymalizowana dla modeli z 2013 r. i późniejszych.
Co MINI Connected może zrobić dla Ciebie?
• Możesz zablokować i odblokować swój samochód MINI i uruchomić klimatyzację, w dowolnym czasie i w miejscu (dla właścicieli samochodów MINI, wyprodukowanych w marcu 2018 r. lub nowszych z pakietem opcji Connected Media, Connected Navigation lub Connected Navigation Plus)
• Dostosuje się do Twoich potrzeb, ucząc się wraz z upływem czasu Twojego stylu jazdy
• Zsynchronizuje się z Twoim kalendarzem i wyświetli w jednym miejscu wszystkie czekające Cię podróże
• Zaimportuje cele podróży z innych aplikacji, dzięki czemu uzyskasz do nich dostęp w drodze
• Będzie monitorować natężenie ruchu i powiadomi Cię, o której godzinie najlepiej wyruszyć
• Poda Ci poziom i zasięg paliwa, dzięki czemu będziesz wiedzieć, kiedy zatankować
• Pomoże Ci śledzić przedmioty wyposażone w breloki MINI Find Mate i poprowadzi Cię do nich
• Ma też inne funkcje (zapoznaj się z aplikacją!)
Zostań pionierem – pobierz aplikację MINI Connected i poznaj swojego nowego, osobistego towarzysza podróży. Wkrótce dodamy kolejne funkcje. Ta przygoda dopiero się zaczyna.
Uwaga:
Aplikacja MINI Connected została zoptymalizowana dla modeli samochodów z roku 2013 i późniejszych. Chociaż aplikacja będzie działać poprawnie w wielu starszych modelach, to nie wszystkie funkcje będą w pełni dostępne.
Do działania aplikacji potrzebne jest połączenie z internetem.. Może to spowodować naliczanie dodatkowych kosztów (na przykład z powodu roamingu) zgodnie z umową zawartą między klientem a operatorem sieci komórkowej.
https://www.mini.com.pl/pl_PL/home/rang ... ected.html
można przeczytać:
USŁUGI ZDALNE.
Dzięki usługom zdalnym nie musisz już tracić czasu na poszukiwanie swojego MINI. Samochód można łatwo zlokalizować, zdalnie włączając klakson lub mrugając światłami – albo na mapie w smartfonie. Ale to jeszcze nie wszystko. Dzięki usługom zdalnym możesz sterować różnymi funkcjami MINI poza samochodem, ponieważ wszystkie niezbędne informacje są wygodnie zgromadzone w jednym miejscu, w aplikacji MINI Connected. Można na przykład sprawdzać stan drzwi i okien, zamykać i otwierać drzwi albo włączyć klimatyzację przed wejściem do samochodu.
ale czy można im wierzyć?
A w opisie aplikacji MINI Connected na Androida znajdujemy:
Twój samochód MINI stanie ci się jeszcze bliższy dzięki najnowszej wersji aplikacji MINI Connected. Planuj trasy, sprawdzaj, gdzie ostatnio parkowałeś(-aś), udostępniaj godziny przyjazdu znajomym i sprawdzaj zdalnie, jak daleko zajedziesz na paliwie w baku. Ponadto im częściej będziesz używać tej aplikacji, tym lepsza będzie się stawała. Zwróć uwagę, że aplikacja MINI Connected została zoptymalizowana dla modeli z 2013 r. i późniejszych.
Co MINI Connected może zrobić dla Ciebie?
• Możesz zablokować i odblokować swój samochód MINI i uruchomić klimatyzację, w dowolnym czasie i w miejscu (dla właścicieli samochodów MINI, wyprodukowanych w marcu 2018 r. lub nowszych z pakietem opcji Connected Media, Connected Navigation lub Connected Navigation Plus)
• Dostosuje się do Twoich potrzeb, ucząc się wraz z upływem czasu Twojego stylu jazdy
• Zsynchronizuje się z Twoim kalendarzem i wyświetli w jednym miejscu wszystkie czekające Cię podróże
• Zaimportuje cele podróży z innych aplikacji, dzięki czemu uzyskasz do nich dostęp w drodze
• Będzie monitorować natężenie ruchu i powiadomi Cię, o której godzinie najlepiej wyruszyć
• Poda Ci poziom i zasięg paliwa, dzięki czemu będziesz wiedzieć, kiedy zatankować
• Pomoże Ci śledzić przedmioty wyposażone w breloki MINI Find Mate i poprowadzi Cię do nich
• Ma też inne funkcje (zapoznaj się z aplikacją!)
Zostań pionierem – pobierz aplikację MINI Connected i poznaj swojego nowego, osobistego towarzysza podróży. Wkrótce dodamy kolejne funkcje. Ta przygoda dopiero się zaczyna.
Uwaga:
Aplikacja MINI Connected została zoptymalizowana dla modeli samochodów z roku 2013 i późniejszych. Chociaż aplikacja będzie działać poprawnie w wielu starszych modelach, to nie wszystkie funkcje będą w pełni dostępne.
Do działania aplikacji potrzebne jest połączenie z internetem.. Może to spowodować naliczanie dodatkowych kosztów (na przykład z powodu roamingu) zgodnie z umową zawartą między klientem a operatorem sieci komórkowej.
-
- Swój Człowiek
- Kontakt:
W kwestii profili nie grzebalem i nie sprawdzalem.
Wlacza sie wentylacja, nie klima, to sprawdzilem.
W aplikacji odswieza dane po ostatnim zamknieciu i/lub wyslaniu komendy.
Wlacza sie wentylacja, nie klima, to sprawdzilem.
W aplikacji odswieza dane po ostatnim zamknieciu i/lub wyslaniu komendy.
www.bmw-diesel.pl
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini clubman F54
Witam
A ja mam taki kłopot ze nie mogę zsynchronizować swojego konta z moim autem.
Podejrzewam, że poprzedni właściciel się nie wykreślił.
Jak to obejść? Gdzie to zgłosić?
Pozdrawiam
Michał
Pozdrawiam
Michał
Szkoda, że nie klimę. Swoją drogą to opis ze zdjęcia "Uruchom wentylację. Obniżenie temperatury w samochodzie" jest trochę nielogiczny. Jak włączenie wiatraczka ma obniżyć temperaturę? No chyba, że zimą, ale zimą to wolałbym auto zagrzać przed wejściem do niego.bejcman pisze:Wlacza sie wentylacja, nie klima, to sprawdzilem.
No i opis "Sterowanie klimatyzacją. Uruchamia funkcję wentylacji w Twoim MINI." to jakieś poplątanie pojęć.
Jak już włączysz zdalnie tę wentylację to aplikacja umożliwia jej wyłączenie, czy musi się wentylować dopóki nie dotrzesz do auta?
-
- Swój Człowiek
- Kontakt:
Nie sprawdzałem, wylaczylem z wnetrza auta po prostu.Mac pisze:Szkoda, że nie klimę. Swoją drogą to opis ze zdjęcia "Uruchom wentylację. Obniżenie temperatury w samochodzie" jest trochę nielogiczny. Jak włączenie wiatraczka ma obniżyć temperaturę? No chyba, że zimą, ale zimą to wolałbym auto zagrzać przed wejściem do niego.bejcman pisze:Wlacza sie wentylacja, nie klima, to sprawdzilem.
No i opis "Sterowanie klimatyzacją. Uruchamia funkcję wentylacji w Twoim MINI." to jakieś poplątanie pojęć.
Jak już włączysz zdalnie tę wentylację to aplikacja umożliwia jej wyłączenie, czy musi się wentylować dopóki nie dotrzesz do auta?
A co do obnizenia temperatury to wdmuchuje powietrze z zewnatrz, wiec w nagrzanym na sloncu aucie bedzie troche chlodniej
www.bmw-diesel.pl
-
- Swój Człowiek
- Kontakt:
Jesli dobrze pamietam to jest opcja usuwania/resetowania ustawien osobistychG_I_Z_M_O pisze:Witam
Pozdrawiam
Michał
www.bmw-diesel.pl
Na stronie https://www.miniusa.com/content/dam/min ... nefits.pdf
na temat Usług Zdalnych jest taki tekst:
Remote Services: Locking, unlocking or
sending destinations to your MINI can be
operated remotely through the MINI
Connected App or a call to MINI Assist.
Also, with Stolen Vehicle Recovery, MINI
Assist can help police to find your vehicle
in the event it is stolen.
Czy ktoś wie co to takiego to "Stolen Vehicle Recovery" jakiś element montowany do auta, czy jakaś funkcja programowa?
na temat Usług Zdalnych jest taki tekst:
Remote Services: Locking, unlocking or
sending destinations to your MINI can be
operated remotely through the MINI
Connected App or a call to MINI Assist.
Also, with Stolen Vehicle Recovery, MINI
Assist can help police to find your vehicle
in the event it is stolen.
Czy ktoś wie co to takiego to "Stolen Vehicle Recovery" jakiś element montowany do auta, czy jakaś funkcja programowa?