Cześć, jestem nowy na forum więc od razu chciałbym się przywitać.
Posiadam Mini One r50 które długo jeździło bezawaryjnie ale ostatnio pokazują się różne usterki.
Niedawno zatarła się pompa wspomagania i została wymieniona.
Dzisiaj zaobserwowałem, że po zgaszeniu silnika spod maski dobiega dziwny dźwięk, jakby wciąż pracującego silniczka elektrycznego.
Dźwięk dobiega z tylnej ściany silnika z okolic kolektora. Pomimo, że się przemieszczałem jeszcze 2 lub 3 razy to dźwięk po wyłączaniu silnika wciąż nie ustawał.
Po przyjeździe do domu zostawiłem auto i liczyłem że jak nieco ostygnie (dzisiaj było bardzo gorąco) to to co pracuje się wyłączy.
Niestety po 2 godzinach auto wciąż wyło więc zdjąłem z akumulatora klemę plusową.
Wydaje mi się, że problem może być z wentylatorem pompy wspomagania który się nie wyłącza.
Jaki może być powód i czy to popularna usterka? Czy da się to łatwo naprawić?
Z góry dzięki za odpowiedzi!
Wentylator pompy wspomagania zepsuty? Pracuje po zgaszeniu silnika
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto: Mini R50
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S R53
Re: Wentylator pompy wspomagania zepsuty? Pracuje po zgaszeniu silnika
Musisz sprawdzić czy faktycznie to wentylator bo może to być dźwięk pompy wspomagania. Też może się zawiesić, gdzieś był post o takiej awarii
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
elektronika pompy prawdopodobnie do ogarniecia
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Jak płytka z elektroniką to może załączać pewnie i pompę i wentylator. Rozebrać i umyć płytkę, może będzie działać. Testował ktoś może jakiś lakier izolujący na tą elektronikę płytki, żeby pył ze szczotek nie robił zwarć? Gdzie i za ile kupiłeś używkę?