pytanie o OIL SERVICE
- dawid
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
pytanie o OIL SERVICE
hej, mam pytanie o informacje OIL SERVICE.
wg poprzedniego wlasciciela mini powinienem zmienic olej za 2000 km, a wg kontrolki oil service mam do przejechania 8000 km na tym oleju. jakos bardziej wole zastosowac sie do info poprzedniego wlasciciela i tutaj jest moje pytanie, czy jak zmienie olej to kontrolka sie zzeruje w sensie, ze wtedy bedzie prawidlowo wskazywala mi dystans do przejazdu na oleju, czy bedzie dalej ciagla i bedzie sie odejmowalo z tych obecnych 8000 ?
pozdrawiam
wg poprzedniego wlasciciela mini powinienem zmienic olej za 2000 km, a wg kontrolki oil service mam do przejechania 8000 km na tym oleju. jakos bardziej wole zastosowac sie do info poprzedniego wlasciciela i tutaj jest moje pytanie, czy jak zmienie olej to kontrolka sie zzeruje w sensie, ze wtedy bedzie prawidlowo wskazywala mi dystans do przejazdu na oleju, czy bedzie dalej ciagla i bedzie sie odejmowalo z tych obecnych 8000 ?
pozdrawiam
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Re: pytanie o OIL SERVICE
kontrolki oil service kasuje sie z "poziomu" komputera samochodu
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- dawid
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
czyli serwis? no a co jak dojdzie do zera? nie bedzie mi nic wylo ? fuck nawet nie wiem kiedy mam przeglad zrobic wrrrr musze poszukac tych papierow wszystkich
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
nie koniecznie serwis bo to mysle kazdy komputer warsztatowy ogarnie a co do konsekwencji dojcia do 0 ?? to nie wiem niestety, przypuszczam ze sie check engine wlaczy
pisz do tess'a priva bedzie wiedzial wiecej
pisz do tess'a priva bedzie wiedzial wiecej
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Poniżej instrukcja kasowania kontrolki oleju
You find this useful if you do your own oil changes. Keep in mind you should wait until your factory service expires, since resetting the indicator may lead the dealer to deny oil changes since the indicator does not indicate an oil change is due.
- Press and hold the trip odometer button.
- Insert car key and turn it to the first position.
- Watch for the word "RESET" to appear on the Odometer indicator.
- Release the trip odometer button, then press & hold it again.
- Wait for the "RESET" message to flash.
- Release the button, and then press & release (once only)
- The Service interval is now reset to 10,000 miles
I stronka z różnymi ciekawostkami do BMW MINI, skąd to zaczerpnąłem
http://motoringfile.com/howto/
You find this useful if you do your own oil changes. Keep in mind you should wait until your factory service expires, since resetting the indicator may lead the dealer to deny oil changes since the indicator does not indicate an oil change is due.
- Press and hold the trip odometer button.
- Insert car key and turn it to the first position.
- Watch for the word "RESET" to appear on the Odometer indicator.
- Release the trip odometer button, then press & hold it again.
- Wait for the "RESET" message to flash.
- Release the button, and then press & release (once only)
- The Service interval is now reset to 10,000 miles
I stronka z różnymi ciekawostkami do BMW MINI, skąd to zaczerpnąłem
http://motoringfile.com/howto/
- dawid
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
hej, dzieki dzieki wielkie, mimo wszystko moglby ktos mi przetlumaczyc te kroki na polski?
nie znam specjalistycznego jezyka i np nie wiem co to jest TRIP ODOMETER (pewnie to jest ten guzik do kasowania dystansu )
thanks!
nie znam specjalistycznego jezyka i np nie wiem co to jest TRIP ODOMETER (pewnie to jest ten guzik do kasowania dystansu )
thanks!
- Saint
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
-Wciskasz i przytrzymujesz guzik od kasowania dystansu dziennego
-wkładasz klucz do stacyjki i przekręcasz na pozycji pierwszej
-obserwuj wyświetlacz dystansu dziennego aż pojawi się słowo "RESET"
-wyciśnij trzymany wcześniej guzik kasowania przebiegu, a następnie wciśnij i przytrzymaj go jeszcze raz
-poczekaj aż pojawi się/zacznie mrugać hasło "RESET"
-puść przycisk kasowania przebiegu, a następnie wciśnij go jeszcze raz (i od razu puść)
-funkcja Service Oi została ustawiona spowrotem na 10,000 mil (km?)
to tak w skrócie
Pozdrawiam, Saint
-wkładasz klucz do stacyjki i przekręcasz na pozycji pierwszej
-obserwuj wyświetlacz dystansu dziennego aż pojawi się słowo "RESET"
-wyciśnij trzymany wcześniej guzik kasowania przebiegu, a następnie wciśnij i przytrzymaj go jeszcze raz
-poczekaj aż pojawi się/zacznie mrugać hasło "RESET"
-puść przycisk kasowania przebiegu, a następnie wciśnij go jeszcze raz (i od razu puść)
-funkcja Service Oi została ustawiona spowrotem na 10,000 mil (km?)
to tak w skrócie
Pozdrawiam, Saint
Zawodowy Szyderca
- dawid
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
dzieki dzieki dzieki ! moje jedno zmartwienie zwiazane z wizyta w bmw odeszlo w niepamiec
Weź pod uwagę, ze częstotliwość wymiany oleju w mini nie zależy od przebiegu xxx kilometrów lecz od tego w jaki sposób yyy kilometrów się wykonało. Przejechanie 10000 km w czasie 1 miesiąca na długich dystansach to nie to samo co przejechanie 10000 km w czasie pół roku na króciutkich dystansach. W tym drugim przypadku kontrolka wskaże dużo wcześniej konieczność wymiany oleju... New Mini to ponoć inteligent
- dawid
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
u mnie to wyglada tak, ze za jakis 1000km musze wymienic olej (wg poprzedniego wlasciciela) wg kontrolki mam jeszcze 7000km do przejechania
gdy wymienie ten olej to zamierzam zresetowac licznik, jednak jezeli wskaze mi on wtedy 10000km do przejechania to bede juz postepowal zgodnie z jego wyliczeniami
a co do mojej jazdy to tak robie okolo 300km tygodniowo, wiec nie duzo
a i mapowalem silnik - wgrane oprogramowanie new cooper, mam 120 km (poprzednio 90) wiec to tez pewnie jakis wplyw na olej ma
gdy wymienie ten olej to zamierzam zresetowac licznik, jednak jezeli wskaze mi on wtedy 10000km do przejechania to bede juz postepowal zgodnie z jego wyliczeniami
a co do mojej jazdy to tak robie okolo 300km tygodniowo, wiec nie duzo
a i mapowalem silnik - wgrane oprogramowanie new cooper, mam 120 km (poprzednio 90) wiec to tez pewnie jakis wplyw na olej ma
wiesz co ja dojechałem do zera i przekroczyłem limit o 400 km i auto zyje tak naprawde syntetyki mozna wymieniac co 20.000 a kontrolka w bmw mini oblicza indywidualnie przeglad i zużycie oleju to zależy od stylu jazdy i obciążeń silnika. Ja osobiscie w to nie wierze kiedys tego nie bylo i sie olej wymieniało co 15 -20.000 i nikt zmartwien nie miał i problemów ze spaniem wymień sobie olej dla spokojności i luz i patrz jak leci kontrolka skoro silnik w mini one nie rozni sie od coopera a masz 120 ps jak w cooperze więc wymieniaj olej jak w cooperze i bez paranoi syntetyk mozna nawet co 30 000 wymieniac (np w audi a2 podobno- ktos mi mowił do 50 000 nic sie z autem nie rob to chyba cos jest na rzeczy ??? )chociaz ja starm sie trzymac terminow przegladów ale bez popadania w paranoje pozdrawiam
Pelno swietnych porad - szczegolnie sprytnie jest nie wymieniac olej jak ci wskaze komputer - zostaje to rejestrowane i moze producent odmowic honorowanie gwarancji.
Jezdzac dobrym samochodem nie nalezy oszczedzac mu oleju. A jezdzac samochodem podkreconym nalezy jak najczesciej zmieniac olej, niezaleznie od wskazania komputera. Boze, podkrecasz silnik o 33% i nawet nie wiesz ze w zwiazku z tym musisz szczegolnie dbac o silnik?
Jezdzac dobrym samochodem nie nalezy oszczedzac mu oleju. A jezdzac samochodem podkreconym nalezy jak najczesciej zmieniac olej, niezaleznie od wskazania komputera. Boze, podkrecasz silnik o 33% i nawet nie wiesz ze w zwiazku z tym musisz szczegolnie dbac o silnik?
A jakie oleje lejecie do silnika, skrzyni biegów i wspomagania ??
- minimaniak
- Klubowicz
- Posiadane auto: Klasyki "Dziadek" 25LE, 35LE, 40LE, Cabriolet, Van,Kombi i parę innych
- Kontakt:
Niejeden z nas pisze:A jakie oleje lejecie do silnika, skrzyni biegów i wspomagania ??
Z pierwszego tłoczenia
Pozdrawiam Adam
TEL. 606-877-927
PIERWSZY W POLSCE SKLEP Z CZĘŚCIAMI DO MINI www.mini-land.pl
TEL. 606-877-927
PIERWSZY W POLSCE SKLEP Z CZĘŚCIAMI DO MINI www.mini-land.pl
z pestek dyni lub winogron
sądu nie ma... ale wyrok wydany na wieczność, z ogólnego też mnie wyrzucą;-)