Co zrobić z silnikiem w czasie remontu?

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

benedykt

Post autor: benedykt »

No remont miniaka trwa...ale zacząłem sie zastanawiać czy samemu silnikowi nic sie nie stanie jak będzie w garażu stał tak przez (myślę całą zimę). Gdzieś tam przeczytałem, że warto go zalać olejem...

Dlatego moje kolejne pytanie (wybaczcie, ostatnio zasypuje was nimi).

Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Re: Co zrobić z silnikiem w czasie remontu?

Post autor: flapjck1 »

jak stoi w suchym miejscu to wystarczy ze bedzie zalany olejem, na tloki mozesz wlac odrobine oleju i pozatykaj otwory zeby myszy ci sie nie zalegly :)
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
benedykt

tia... ale czy jest to wymagane....? a jednej strony to kilka miesięcy tylko z drugiej kilka miesięcy.

niestety, ale mój stary olej który stoi obok jest już niezdatny do wlania do silnika. (nie pytajcie co z nim robiłem). Kurde... gdybym wiedział o tym od początku, ehhh..jeszcze gługa droga przede mną.
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Kontakt:

to zalej go czymkolwiek, jakism nedznym selektolem byle cos bylo :)
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
benedykt

A te dwie dziury do których wchodzą półośki (jak to się nazywa?) będzie wylewał się olej? Jak tak to jakie masz patenty na zaklejenie ich?
Awatar użytkownika
Sadam
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Sadam »

zależy, zostawiłeś gniazdo przegubu wewnętrznego w silniku czy nie? jak zostawiłeś to nie będzie, jak nie zostawiłeś to włóż na miejsce i tyle :D
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas :(
Awatar użytkownika
gawa
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini British Open
Kontakt:

Post autor: gawa »

pompę układu chłodzenia zalać wodą lub borygo.
pozdrawiam
Waldek

601348937
benedykt

Sadam pisze:zależy, zostawiłeś gniazdo przegubu wewnętrznego w silniku czy nie? jak zostawiłeś to nie będzie, jak nie zostawiłeś to włóż na miejsce i tyle :D
jeżeli masz na myśli taka masywną "rurę" wystającą z silnika, która w wewnętrznej stronie ma wyszlifowane wgłębiania pozwalające na to aby półośki mogły się poszukać w płaszczyźnie góra-dół to tak...zostawiłem je (gniazda przegubu - zapamiętam tą nazwę)

A propo oleju, myślicie, że Olej dla samobójców się nada?
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Kontakt:

wszystko sie nada byle nie byl to rzepakowy :D

malo tego jak bedziesz uruchamial silnik po remoncie to mozesz odpalic go na tym oleju i dopiero po przeplukaniu siilnika nim go spuscic
benedykt

No....to silnik zalany olejem. Tylko tak mi się przypomniało, ze w chłodnicy miałem wodę i pewnie w silniku jej trochę zostało a temperatury nadchodzą (co prawda stoi w suchym garażu i tam zawsze jest cieplej ale jednak).

Pytanie.
Jak wylac wode z silnika? Jest jakis sposob? Jak pokrece tym kolem ktore napedza pasek klinowy to pompa mi nie wypompuje tej wody? Tak sie zastanawiałem aby wlać przez otwory trochę koncentratu, który zmieszany z woda powoduje, ze nie zamarza...
ODPOWIEDZ