jeśli mi się kierunki nie pop... to et 45 będzie Ci głębiej w auto wchodziło - czyli trzeba będzie dać dystans
Im mniejsze ET tym felga jest bardziej wysunięta na zewnątrz auta.
icemac pisze:jeśli mi się kierunki nie pop... to et 45 będzie Ci głębiej w auto wchodziło - czyli trzeba będzie dać dystans
Im mniejsze ET tym felga jest bardziej wysunięta na zewnątrz auta.
Niekoniecznie - jeżeli docelowa felga będzie odpowiednio szersza to rozstaw kół może nie ulec zmianie. Poza tym różnica to tylko 10mm więc chyba tyle to nie ma większego znaczenia?
rambo_3m pisze:Niekoniecznie - jeżeli docelowa felga będzie odpowiednio szersza to rozstaw kół może nie ulec zmianie. Poza tym różnica to tylko 10mm więc chyba tyle to nie ma większego znaczenia?
to tak, ale pytanie tyczyło tyko ET
10mm to sporo jak felgi mają taką samą szerokość - już nie ten lans, koła nie są równo z obrysem auta
Generalnie to 10mm przy 17" feldze, ktora ma pewnie 7" szerokosci ma bardzo duze znaczenie. Po prostu bedzie ocierac o nadkola od wewnatrz a osiagniecie pelnego skretu bedzie niemozliwe - przy takiej roznicy trzeba zakladac dystans.
Seria Mini ma ET w przedziale 45-48 zależenie od modelu felgi.
Czym niższa wartość ET tym więsze odsadzenie felgi na zewnątrz = kłopot z ocieraniem felgi o nadkola.
ET35 - ET37 to bardzo duże odsadzenie i w przypadku miniaka = murowane problemy z otarciami o nadkola. Jeszcze przy seryjnym zawiasie i zastosowaniu niższej względem serii opony np. 205 x 40 lub 215 x 40 może rozwiazać problem ale ... przy tak niskiej oponie łatwo pogiąć felgę na naszych murzyńskich drogach.
Gdybyś miał wieksze ET (50 -55) to łatwo zniwelować to dystansem. W Przypadku ET35 / 37 nic nie zwojujesz.
...Jeśli nie podoba ci się mój styl jazdy to zejdź z chodnika...
Nie krzywdziłbyś miniaka takimi felgami
Pomijając co sądzę o zestawieniu Mini Cooper S z takim tajwanem
to powinno być OK ale
Radziłbym zastosować niższą oponę 195 x 50 (średnica koła 601 mm) od sugerowanej przez BMW (195 x 55 R16 średnica 621 mm) bo będa obcierać o nadkola (felga ma ET35 i bedzie bardzo odsadzona od piasty)
...Jeśli nie podoba ci się mój styl jazdy to zejdź z chodnika...
Za oceanem pakują felgę 17x7,5" ET ≤35 na standardową 205/45 oponę i jest "no rubbing"
To wszystko jednak bez obniżenia, Twoje Mini też jest na standardowym zawiasie?
PS. Kup inne felgi
pzdr, pdd
pididi pisze:Za oceanem pakują felgę 17x7,5" ET ≤35 na standardową 205/45 oponę i jest "no rubbing"
To wszystko jednak bez obniżenia, Twoje Mini też jest na standardowym zawiasie?
PS. Kup inne felgi
pzdr, pdd