... w garażu po zimie ...

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

moondee

... w garażu po zimie ...

Post autor: moondee »

Witam
Minęła zima a w MC żony trzeba zrobić kilka rzeczy. Mam zatem kilka pytań do zorientowanych bardziej niż ja:
1. Nie działa spryskiwacz tylnej szyby. Pompka teoretycznie pompuje, ale płyn nie leci. Od czego zacząć???
2. Po włączeniu klimatyzacji przez 2, 3 minuty z nawiewów wydobywa się nieprzyjemny zapach. Kupiłem preparat do czyszczenia klimatyzacji (firmy WURTH). Instrukcja mówi o zapuszczeniu połowy pojemnika na kanale wylotowym skraplacza. Gdzie go znajdę???
3. Tarcze hamulcowe z przodu zaczynają dawać o sobie znać przy hamowaniu. Czy przy wymianie kompletu klocki+tarcze muszę o czymś dodatkowym wiedzieć?? Czy wymiana to czynność jak w każdym innym wozie??
bartek

Re: ... w garażu po zimie ...

Post autor: bartek »

1. zapchana koncówka spryskiwacza? (igielka moze pomoze ale delikatnie)
2. czyszczenie klimy w serwisie (takim od klimy) to okolo 100-250 pln (z wymianą filtra)
3. wymiana klocków i tarcz wystarczy (tak czy inaczej to tylko samochód) chyba ze cos z zawieszeniem. (po zimie na polskich drogach prawdopodobne ale nie koniecznie)
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: dawid »

moondee pisze:1. Nie działa spryskiwacz tylnej szyby. Pompka teoretycznie pompuje, ale płyn nie leci. Od czego zacząć???
2. Po włączeniu klimatyzacji przez 2, 3 minuty z nawiewów wydobywa się nieprzyjemny zapach. Kupiłem preparat do czyszczenia klimatyzacji (firmy WURTH). Instrukcja mówi o zapuszczeniu połowy pojemnika na kanale wylotowym skraplacza. Gdzie go znajdę???

ad 1. na 90% koncowka wycieraczki. mialem to samo. dmuchalem kompresorem itd i nic nie dalo. jedynie wymiana weszla w gre, przechodzilem przez kazdy etap spryskiwacza.
to musi byc jakis slay punkt, pewnie od byle czego to sie zapycha i wkurza, pol roku nie dzialalo mi az sie za to wzialem i naprawilem i az sie fajnie pryska - nawet gdzies w archiwum jest moj temat dot tego problemu : )

2. ponoc w okolicach polki/schowka jest filtr klimatyzacji, odgrzybic go i po klopocie powinno byc

ad 3 - jakis czujnik abs? czujnik zuzycia tarcz? mini ma te wynalazki ale nie wnikalem (klocki hamulcowe wymienialem i wymienia sie je jak w zwyklym aucie)

pozdrawiam
PawcioCooper

Post autor: PawcioCooper »

co do klocków to wymieni każdy mechanik który miał do czynienia z BMW. Trzeba kupić klocki do danego egzemplarza podobno jest parę rozmiarów.
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

filtra sie nie odgrzybia tylko wymienia
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
jrock7
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: R55 Cooper D

Post autor: jrock7 »

flapjck1 pisze:filtra sie nie odgrzybia tylko wymienia

zgadza się, nowy filtr to tylko 30 zeta.
moondee

Post autor: moondee »

Dzięki za wszystkie informacje. Jutro wybiorę się do sklepu celem zamówienia części. Pozdrawiam
ps. wycieraczkę będę próbował naprawić
PawcioCooper

Post autor: PawcioCooper »

podłącze się do pytania dotyczącego klimatyzacji. Jak wymienić ten filtr można zrobić to samemu czy to skomplikowana czynność i lepiej żeby wymienił specjalista? Czy taki normalny mechanik da sobie radę?
Awatar użytkownika
jrock7
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: R55 Cooper D

Post autor: jrock7 »

Z tego co obserwowałem, mechanik "wlazł" na plecach pod deske rozdzielczą od strony schowkai po małej gimnastyce wyjął filterek - mysle,ze nie jest to skomplikowana czynnosc - pewnie nawet samemu mozna to zrobic;-)

Pozdro!
Awatar użytkownika
Dejwid
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Dejwid »

coprawda nie wiem jak dokladnie jest w mini ale z reguly filtr klimy mozna wymienic samemu bez wiekszej gimnastyki, tylko trzeba wiedziec gdzie go szukac ;)
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

to ja rzuce inny temat... filtr kabinowy. co to po co to i gdzie to ?
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

gdzie toto to nie wiem, strzele ze za schowkiem
a po co? aby filtrowac powietrze pobierane przez uklad wentylacji z pylkow, jak sie zapaskudzi to smierdzi strasznie

wieszasz perfumki w gablocie?
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
maciekk

Post autor: maciekk »

Zgadza się, jest za schowkiem, trzeba uważać na mocowania (jak to w mini), jak znajdę zdjęcie tego ustrojstwa to wkleję.
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

perfumkow nie wieszam, ogolnie auto mam bezwonne wiec chyba jest ok.
raz kupilem kiedys drzewko zapachowe egzotyczne to smierdzialo ze dramat, chcialem byc fajny jak banan chiquita ale sie nie udalo ;)

maciekk jak znajdziesz co i jak to wklej foto, pozdrawiam
hasan

spryskiwacz

Post autor: hasan »

Cześć,
jeżeli nie udało Ci się naprawić niedziałającego spryskiwacza to moja rada jest następująca. Udaj się do ASO i zgłoś taką usterkę - jeżeli będzie to zatkana końcówka dyszy spryskiwacza to wystarczy ją przeczyścić/przedmuchać, jeżeli nie to do wymiany jest cały silniczek wycieraczki, w który jest wbudowana dysza. Miałem ten sam problem tyle tylko że od nowości, było słychać że płyn w układzie się przemieszcza, ale nie wylatywał. Usunięto mi to w ramach gwarancji więc nie wiem jaki jest koszt takiego modułu.
powodzenia i pozdrawiam
hasan
ODPOWIEDZ