Przednia szyba

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

mini81

Przednia szyba

Post autor: mini81 »

Witam wszystkich.
Posiadam Mini One 1600 z 2006roku.Ostatnio miałem dużego niefarta, jadąc drogą spadała mi gałązka na przednią szybę i szyba pękła. Nie jest to duże pękniecie ale widoczne. Moja prośba polega na tym iż chciałbym się dowiedzieć od kogo można kupić szybkę, chciałbym szybę najlepiej z tego samego roku, nie znam się na oznaczeniach na tej szybie. Chciałbym też jakieś info kto najlepiej by mi ją wstawił. Najlepiej z okolic Krakowa ostatecznie Warszawa i Śląsk. Dodam, że u dilera powiedzieli mi 1500 zł z wymianą. Spłukałem się na ten samochód i 1500zł to sporo Pozdrawiam i dziękuję z góry.
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Clubman JCW LCI

Re: Przednia szyba

Post autor: pididi »

Olać dilera IMO, bo płacisz za znaczek Mini - producentem szyb jest Sekurit.
Google -> "szyby Sekurit Kraków" -> http://www.euroglas.com.pl/37.htm
Nie zaszkodzi zapytać o cenę. Nie wiem jak z szybami do Miniaka, jeśli nie będzie to trzeba poszukać trochę: Panorama Firm, Onet katalog, ogólnie Google :razz:
Można też uderzyć do Pilkingtona i firmy Jaan - z nimi mieli styczność znajomi i żadnych zastrzeżeń. Życzę powodzenia :mrgreen:

pzdr, pdd
ravestation

Post autor: ravestation »

jeśli szyba z tego roku co masz auto to chyba szukać tylko rozbitka na allegro...
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik

Wszystko zależy od ceny, bo cena szyby, nawet używanej, na Allegro może być wyższa niż nówka prosto od producenta. Handlarze części od Mini mają często ceny z kosmosu!
A skoro chodzi o przednią, to: nowa bez zarysowań > stara i porysowana :smile:
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: dawid »

pokaz zdjecie pekniecia szyby, bo moze uda sie to naprawic na szybie? bodajze firma JAAN w krakowie naprawia drobne pekniecia na szybie bez sladu ! jak cos to moge sobie poszperac i znajde konkretny namiar, ale ich siedziba jest chyba w okolicach galerii krokus

no i odradzam goscia "mini czesci" z krakowa, ceny jak za platyne, pogadac tez sie z nim nie da... a szybe na allegro jak kiedys przegladalem to w cenie oko 600 zl mozna dorwac
Awatar użytkownika
jrock7
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: R55 Cooper D

Post autor: jrock7 »

Trzeba rowniez brac poprawke na tego, kto ma wstawiac szybe - nie wiem czy lepiej nie byloby kupic szyby poza ASO a wstawic ja w ASO (nie wiem czy miales ubezpieczenie na szyby?). U mnie (Cooper 2002) szyba byla kupiona jako zamiennik (bez logo MINI) i wstawial ja jakis prywaciaz - teraz powyzej 100km/h szyba mi gwizdze...

Pozdro!
ravestation

Post autor: ravestation »

macie racje, zgadzam się z wami w 100%... ja mam lekko przerysowane to czarne matowe nadkole (nakładka)... w serwisie 72 zł bez rabatu, a gdzieś widziałem za 100 zł na allegro :shock:
Awatar użytkownika
Saint
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Saint »

Jeżeli chodzi o wstawianie szyb w Krakowie, to firma MarcoPolo. Chłopaki znają sie na rzeczy, robią to sprawnie. Cene musiałbyś się dowiedziec u nich, albo zapytam jak będa następnym razem zakładać.
Zawodowy Szyderca
mini81

Post autor: mini81 »

Witam ponownie.
Poszperałem trochę na necie i właśnie znalazłem, że taką szybę można naprawić. Zajmuje się właśnie firma JAAN jak pisał kolega dawid. W poniedziałek podjadę i się zobaczy, czy dadzą radę naprawić. Jak tak, to będzie super. Jak nie to trzeba będzie wstawić nową. Znalazłem na allegro coś takiego http://moto.allegro.pl/item469924161_szyba_przod_przednia_mini_one_inne_szyby.html zadzwoniłem i szybkę mogę mieć z dostawą do domu za 350 zł, ze znaczkiem mini,podobno oryginalna. Zastanawiam się własnie gdzie zrobić ewentualną wymianę szyby u dilera czy w jakieś firmie jak JAAN czy MarcoPolo, jeśli bym chciał kiedyś sprzedać( mało prawdopodobne :) ale... )miniaczka to kupujący powie mi że Panie bity był. Nie znam się za bardzo na oznaczeniach szyb w mini, wiem tylko ze E06 znaczy odcień szyby. Możecie mi powiedzieć gdzie tam znaleźć z którego roku jest albo jakieś inne istotne oznaczenia po których można się poznać z którego roku jest??

Zdjęcie pękniecia
Obrazek
Awatar użytkownika
minimaniak
Klubowicz
Klubowicz
Posiadane auto: Klasyki "Dziadek" 25LE, 35LE, 40LE, Cabriolet, Van,Kombi i parę innych
Kontakt:

Post autor: minimaniak »

Proponuję wymianę
Pozdrawiam Adam

TEL. 606-877-927
PIERWSZY W POLSCE SKLEP Z CZĘŚCIAMI DO MINI www.mini-land.pl
Awatar użytkownika
Saint
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Saint »

Rozmawiałem dzisiaj a chłopakami z MarcoPolo i biorą 160 pln za wstawienie szyby. Jeżeli tylko będziesz a terenie Krakowa, to nie biorą dodatkowej opłaty za dojazd. Można oczywiście w siedzibie firmy : Kraków, ulica Przewóz 2.

Pozdrawiam
Zawodowy Szyderca
pepe_b

Post autor: pepe_b »

witam,

trafiło i na mnie z szybą :(
jakiś czas temu w trasie dostałem kamykiem, szybę oglądałem i nic nie zauważyłem, aż do dziś kiedy pojawił się szlaczek pęknięcia. Znalazłem owe trafienie kamykiem, tuż pod wycieraczką - w części gdzie szyba jest czarna.
Byłem w serwisie i szyba z ogrzewaniem i czujnikiem wraz z wymianą ponad 2k zł :shock:
Popytam u innych dealerów, może będzie taniej. Mam obawy byle gdzie wstawiać, bo potem okazuje się, że per saldo to drożej wychodzi. (Miałem niedawno cyrk z używaną felgą z allegro, koniec końców felgę nową kupiłem u dealera). Chyba, że uda się coś bezpośrednio od Sekurita

Mini81 - proponuję zrobić zdjęcie miniakowi z pękniętą szybą - sam tak zrobię, żeby uniknąć sytuacji o jakiej wspomniałeś

pozdrawiam
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik

a pytałeś czy da radę naprawić w firmie Jaan?
W Warszawie jest filia, http://www.jaan.com.pl/autoglass/pl/uslugi/

pzdr, pdd
Awatar użytkownika
gawa
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini British Open
Kontakt:

Post autor: gawa »

W Warszawie szyba solar z czujnikiem deszczu z zielonym paskiem-1068 zł.
Z czujnikiem deszczu- 570 zł.
Bez czujnika- 429 zł.
Montaż - 160 zł.
pozdrawiam
Waldek

601348937
pepe_b

Post autor: pepe_b »

dzięki pididi, podjadę do nich i pogadam
pozdrawiam
ODPOWIEDZ