Wózek tylni
Moderator: flapjck1
Wózek tylni
Witam.
Po użyciu opcji szukaj zauważyłem, że temat wózków pojawia się co jakiś czas jednak nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie (może ze względu na porę i myśli o poniedziałku)
Otóż mój Łobuz jest już praktycznie rozebrany na części i dzisiaj zabrałem się za ocenę wózka tylnego zawieszenia.
Niestety, najważniejsze jego elementy czyli miejsca gdzie dokręcane są mocowania do karoserii są dosłownie "zgniłe". Korozja tak mocno zniszczyła materiał, że jeden z uchwytów odpadł po próbie wybicia z ramy. Wózek ma jeszcze parę innych mniejszych i większych problemów i w efekcie nie zdecyduje się na jego reanimację.
Jestem zdecydowany na zakup nowego wózka i moje pytanie brzmi.
Czy przez prawie pół wieku produkcji Mini pojawiały się różne typy wózków zawieszenia?
Jeśli tak to jakie były różnice?
Po użyciu opcji szukaj zauważyłem, że temat wózków pojawia się co jakiś czas jednak nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie (może ze względu na porę i myśli o poniedziałku)
Otóż mój Łobuz jest już praktycznie rozebrany na części i dzisiaj zabrałem się za ocenę wózka tylnego zawieszenia.
Niestety, najważniejsze jego elementy czyli miejsca gdzie dokręcane są mocowania do karoserii są dosłownie "zgniłe". Korozja tak mocno zniszczyła materiał, że jeden z uchwytów odpadł po próbie wybicia z ramy. Wózek ma jeszcze parę innych mniejszych i większych problemów i w efekcie nie zdecyduje się na jego reanimację.
Jestem zdecydowany na zakup nowego wózka i moje pytanie brzmi.
Czy przez prawie pół wieku produkcji Mini pojawiały się różne typy wózków zawieszenia?
Jeśli tak to jakie były różnice?
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Re: Wózek tylni
sa tylko dwa rodzaje wozkow
tzw suchy i mokry
czyli do konwencjonalnego zawieszenia na gruszkach i do hydrolastikow
tzw suchy i mokry
czyli do konwencjonalnego zawieszenia na gruszkach i do hydrolastikow
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
no to ja mam gumowe gruszki.
a co to są hydrolastiki?
i pytanie dodatkowe. Czy ktoś kupował nowy wózek w ostatnim czasie ( http://www.minicentrum.pl/index.php?pro ... rod_id=461) ? Jak jest z jego jakością i zabezpieczeniem antykorozyjnym?
a co to są hydrolastiki?
i pytanie dodatkowe. Czy ktoś kupował nowy wózek w ostatnim czasie ( http://www.minicentrum.pl/index.php?pro ... rod_id=461) ? Jak jest z jego jakością i zabezpieczeniem antykorozyjnym?
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
jakosc jest rozna - grubsza lub ciensza blacha
ostatnio macalem wozek ktory byl kupiony w minicentrum - byl ok ale nie pamietam kto byl producentem
zabezpieczenie antykorozyjne?? hahahahah nie istnieje
pomalowane jakims lichym ( nitrocelulozowym? ) lakierem ktory schodzi pod pazurem
najlepiej od razu wypiaskowac i pomalowac proszkowo
ostatnio macalem wozek ktory byl kupiony w minicentrum - byl ok ale nie pamietam kto byl producentem
zabezpieczenie antykorozyjne?? hahahahah nie istnieje
pomalowane jakims lichym ( nitrocelulozowym? ) lakierem ktory schodzi pod pazurem
najlepiej od razu wypiaskowac i pomalowac proszkowo
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- Gibki Staruszek
- Maniak
- Posiadane auto: mini 1000 ooooolala !!!
Poszukaj używanego ...
- rogal
- Super użytkownik
- Posiadane auto: 6 x MINI
- Kontakt:
jak chcesz miniaka na dłużej zostawić, to odżałuj i kup nowy i tak jak flap pisze zainwestuj w zabezpieczenie.
Kupując używany masz już korozję z którą nic nie zrobisz:(
Kupując używany masz już korozję z którą nic nie zrobisz:(
pozdrawiam
Rogal
tel. 695 455 231
---------------------------
Wszystko dla Mini .
http://www.englishcars.pl
Rogal
tel. 695 455 231
Wszystko dla Mini .
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
i jeszcze w kwestii wózków...
są dwie opcje, oryginalna i nieoryginalna, różnica w cenach jest spora, wynika z grubości blach i właśnie i zabezpieczenia...
te z których złazi lakier są od Hadriana, osobiście też nie montowałbym go od razu, tylko najpierw do piaskowania a potem porządny podkład i farby...
oryginalne są zdecydowanie lepsiejsze, ale niestety droższe, tym bardziej, że BMH niestety ceny tylko podnosi
Pozdrawiam,
Adam
są dwie opcje, oryginalna i nieoryginalna, różnica w cenach jest spora, wynika z grubości blach i właśnie i zabezpieczenia...
te z których złazi lakier są od Hadriana, osobiście też nie montowałbym go od razu, tylko najpierw do piaskowania a potem porządny podkład i farby...
oryginalne są zdecydowanie lepsiejsze, ale niestety droższe, tym bardziej, że BMH niestety ceny tylko podnosi
Pozdrawiam,
Adam
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
Mini nie pojawił się u mnie ze względu na jakąś modę czy coś w tym stylu a więc nie jest też zabawką na rok czy dwa. Remontuje go dla siebie a nie z myślą o przyszłym zarobku.
Z tych też względów wydaje mi się że nie stać mnie na oszczędzanie na częściach i wolałbym zrobić coś raz co starczy na dłużej.
Nowy wózek będzie dużą inwestycją ale innej sensownej opcji nie widzę.
Na szczęście mam zaprzyjaźnionego piaskarza, oraz od niedawna dostęp do lakierni piecowej która przed proszkiem wykonuje między innymi fosforyzowanie.
Na koniec pokryje to barankiem do zabezpieczania podwozia i powinno być dobrze.
Z tych też względów wydaje mi się że nie stać mnie na oszczędzanie na częściach i wolałbym zrobić coś raz co starczy na dłużej.
Nowy wózek będzie dużą inwestycją ale innej sensownej opcji nie widzę.
Na szczęście mam zaprzyjaźnionego piaskarza, oraz od niedawna dostęp do lakierni piecowej która przed proszkiem wykonuje między innymi fosforyzowanie.
Na koniec pokryje to barankiem do zabezpieczania podwozia i powinno być dobrze.
- rogal
- Super użytkownik
- Posiadane auto: 6 x MINI
- Kontakt:
no to nie zginiesz
pozdrawiam
Rogal
tel. 695 455 231
Wszystko dla Mini .