WARSZTAT w Maksymalnych dyskusjach o Mini

Wszelkie sprawy dotyczące zlotów, spotkań i innych ustaleń istotnych dla naszej MINI społeczności.

Moderator: flapjck1

Awatar użytkownika
Mariuszo
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

WARSZTAT w Maksymalnych dyskusjach o Mini

Post autor: Mariuszo »

Od niedawna mam swojego wymarzonego Miniaka. Z racji wieku dolegają mu różne rzeczy. Jak coś wylezie to przeszukuję forum lub zadaję pytanie.
Mam propozycję do wszystkich, którzy na naprawach Mini zjedli zęby. Stwórzmy na forum dział WARSZTAT ze wszelkimi poradami co i jak zmienić/naprawić. Niewielu chwali się na forum swoimi mechanicznymi dokonaniami, a jak są to porozrzucane w "Galerii naszych Mini" i "Maksymalnych dyskusjach o Mini". Najlepiej gdyby to były relacje z prac na żywym organizmie. Z biegiem czasu można wyodrębnić działy: silnik, zawieszenie, gaźnik itp. Osobiście z dostępnej mi literatury nie znalazłem info jak naprawić podnośnik szyby. Jestem pewien, że jak zadam to pytanie na forum to nie zostawicie mnie bez odpowiedzi. Nie ma to jak doświadczenie.
Co Wy na to?
Awatar użytkownika
Beny
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Mini '76 1300, mini van, mini kombi

Re: WARSZTAT w Maksymalnych dyskusjach o Mini

Post autor: Beny »

dobry pomysł, ale chyba lepiej zrobić dział warsztat jako zakładkę na stronie internetowej, po prostu dział warszatat, w którym będziemy umieszczać opisy naprawiania poszczególnych elementów auta, oczywiście ktoś "kumaty" musiałby redagować taki dział
Mini Countryman Cooper S ALL4 R60 2011
Fiat X1/9 1974, 1300 - w trakcie remontu
Opel Manta B 1979
PROCu

Post autor: PROCu »

Relacje z prac na żywym organizmie są zazwyczaj w galeriach.
Inna sprawa, to jeszcze trzeba by kogoś namówić żeby przeszperał całe archiwum odłowił tematy które pasowałyby do działu warsztat i je tam poukładał - bardzo dużo czasochłonnej pracy.

chyba lepiej będzie pogodzić się z opcją szukaj
Awatar użytkownika
Beny
Super użytkownik
Super użytkownik

Procu, nikt nie oczekiwałby zrobienia kompletnego działu WARSZTAT odrazu, ale ktoś mógłby stopniowo umieszczać kolejne tematy, zaczynając od najprostszych np.
1. wmiana oleju i filtra oleju - jaki i jak często
2. smarowanie zawieszenia
3. wymiana klocków i tarcz hamulcowych
4. zasada działania gaźnika, regulacje, czyszczenie

itd ...
Opel Manta B 1979
Maciej

Post autor: Maciej »

Bardzo fajny pomysł, tematy mogły by powoli powstawać aż po jakimś czasie mieli byśmy łatwy dostęp do najczęstszych napraw, jeszcze fajnie było by to mieć z fotami.
Choć w sumie to wszystkie tematy jakie są w "Maksymalnych dyskusjach" maja w sobie coś z warsztatu :D.

Pozdro,
Maciek.
Awatar użytkownika
Beny
Super użytkownik
Super użytkownik

Witek, pomysł bardzo dobry, należałoby tylko wybrać moderatorów , którzy będą to obsługiwać i pilnować żeby były poprawne porady od stronych mechanicznej
Opel Manta B 1979
Wujek_sknerus

Post autor: Wujek_sknerus »

pomysł świetny, na kilku forach "klubowych" znajdują się takie działy pod nazwą FAQ, nie dość że są bardzo pomocne wszystkim mniej wprawionym "mechanikom" to dodatkowo zapobiegają powstawaniu zdublowanych tematów typu jak wymienić coś tam...
Za każdym razem gdy ktoś będzie wymieniał coś w miniaku, co nie zostało jeszcze opisane mógłby porobić fotki, opisać to i podać dalej moderatorowi takiego działu, który po przeanalizowaniu reportażu i naniesieniu ew. uwag umieszczał by to na stronce. Oczywiście najlepiej gdyby moderowała albo chociaż sprawdzała to osoba znająca dogłębnie temat np. Flap czy Monsterk :wink:
Awatar użytkownika
LUPER
Zarząd
Zarząd
Posiadane auto: mini i MINI

Post autor: LUPER »

Również uważam że to świetny pomysł! chociaż uważam że właśnie dział maksymalne dyskusje o nini spełnia taką rolę więc odrazu bym to podzielił na pod tematy:
sprawy eksplatacyjne,
silnik
zawieszenie
wnętrze
inne

I jeżeli bedzie ktoś miał czas to można stopniowo segregować tematy które już są i ewetualnie dawać linki do galerii jeśli tam był poruszany jakiś temat.
Mini Cooper 1,3 93r - czerwony
Mini Cooper 1,3 90r - granatowy
Mini Clubman estate 1,3 81r - srebrny
MIni Clubman cooper 1,6D 10r - hot chocolate
Awatar użytkownika
Lukas
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Austin Mini Flame Red 1989
Kontakt:

Post autor: Lukas »

Kiedyś proponowałem coś podobnego. Założyłem stronę www.minifan.pl i chciałem tam zbudować taki katalog napraw - warsztat, czyli zrób to sam. Pisałem na forum o tym, ale sprawa jakos upadła. Raz, że ja nie miałem za bardzo czasu ciągnąć tematu, dwa, że prawie nikt sie nie zainteresował współtworzeniem.

Sezon prawie otwarty, dlatego wróciłem do tematu strony. W tej chwili znajdziecie tam artykuł "Jak zrobić tylną półkę i zamontować w niej głośniki". W trakcie przygotowywania jest kolejny "Wymiana pompy wody".

Jeśli robiąc coś przy Mini mielibyście pod ręką aparat i zrobili kilka zdjęć, a potem przysłali je do mnie z opisem, moglibyśmy zrobić fajny podręcznik online.
aymoo.pl
iwohank

Post autor: iwohank »

Moim zdaniem super pomysł.

Jeśli chodzi o mechanikę samochodową to raczkuję (jeśli to nie za dużo powiedziane) jednak chciałbym jak najwięcej rzeczy przy miniaku zrobić sam. Instrukcje typu DIY ze zdjęciami i opisami byłyby bardzo przydatne. Heynes i inne źródła są bardzo pomocne jednak niezawsze wystarczające.

Jeśli sam będę robił coś przy samochodzie co nada się do opisania i pomoże innym, chętnie to zrobię.
Awatar użytkownika
Gibki Staruszek
Maniak
Maniak
Posiadane auto: mini 1000 ooooolala !!!

Post autor: Gibki Staruszek »

Witek pisze:Moja propozycja jest następująca

Dział Mini/MINI
- Maksymalne dyskusje o Mini
- Naprawa/serwis
- Tuning
- Wystrój zewnątrz/wewnątrz

Jakieś propozycje :?: Nie wiem czy jest sens rozdrabniać się na zawieszenie, elektrykę i inne takie szczeguły - nie widzę, aby była taka tendencja na innych bardziej rozbudowanych forach.

Proszę o jakiś odzew i jak zatwierdzimy kształt będę działał.

W.

można dodać blacharstwo/lakiernictwo
Awatar użytkownika
Kuba
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Kuba »

taaa zrobić taki szczegółowy podział, żeby w każdym dziale były 2-3 tematy :/
ODPOWIEDZ