Skrzynia biegów
Skrzynia biegów
Witajcie.
Mam problem. Dzisiaj z rana, chciałem wyjechać moim Mini One. Byłem nie przytomny, bo wyjeżdżałem o 5:00. Nie dałem mu wystarczająco "w rure" i mi zgasł. Załączyłem ponownie i zaczął rzęcholić. Uruchomiłem go ponownie, wpiąłem R i wyjechałem do tyłu. 1 i do przodu. Gdy chciałem włączyć 2, 3, 4 i 5 już nie szło. Działały tylko R i 1. Poczekałem do 8:00 i zadzwoniłem do stacji obsługi u mnie w mieście, żeby mnie scholowali. Facet na miejscu powiedział, że to jakaś pierdoła, że coś się wypieło. Dojechaliśmy na 1 do centrum obsługi, mechanik wziął go na podnośnik i stwierdził, że to nie jakaś pierdoła tylko coś w skrzyni.
Z tego względu moje pytanie: co to może być, coś poważnego czy błahostka ? Ile mnie ta naprawa wyniesie ??
Pozdrawiam.
Mam problem. Dzisiaj z rana, chciałem wyjechać moim Mini One. Byłem nie przytomny, bo wyjeżdżałem o 5:00. Nie dałem mu wystarczająco "w rure" i mi zgasł. Załączyłem ponownie i zaczął rzęcholić. Uruchomiłem go ponownie, wpiąłem R i wyjechałem do tyłu. 1 i do przodu. Gdy chciałem włączyć 2, 3, 4 i 5 już nie szło. Działały tylko R i 1. Poczekałem do 8:00 i zadzwoniłem do stacji obsługi u mnie w mieście, żeby mnie scholowali. Facet na miejscu powiedział, że to jakaś pierdoła, że coś się wypieło. Dojechaliśmy na 1 do centrum obsługi, mechanik wziął go na podnośnik i stwierdził, że to nie jakaś pierdoła tylko coś w skrzyni.
Z tego względu moje pytanie: co to może być, coś poważnego czy błahostka ? Ile mnie ta naprawa wyniesie ??
Pozdrawiam.
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Re: Skrzynia biegów
piorun wie
opcje sa dwie
linka zmiany biegow albo poleciala skrzynia
w skrzyni mogly poleciec wybieraki albo lozyska
jak lozyska to mogly poleciec kola zebate i synchra
generalnie jak to bedzie skrzynia i placisz za naprawe to szukaj uzywki raczej
opcje sa dwie
linka zmiany biegow albo poleciala skrzynia
w skrzyni mogly poleciec wybieraki albo lozyska
jak lozyska to mogly poleciec kola zebate i synchra
generalnie jak to bedzie skrzynia i placisz za naprawe to szukaj uzywki raczej
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Ile mnie wyniesie naprawa ?? Mam nadzieje, że nie jakieś 5 tysięcy ...
No ale to nie mój problem. Dobrze wiedzieć, że do Mini One pasują te same co do Coopera.
- dawid
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
to ja sie podepne z pytaniem, na dole skrzyni jest takie cos dopiete, co latwo mozna urąbać np na koleinie, co to jest ? na o ile dobrze pamietam dwoch zaczepach zintegrowane ze skrzynia
właśnie wróciłam z garazu, do którego zaczelam wjezdzac jakies 30 min temu przy cofaniu na miejsce parkingowe uslyszalam dziwny obgłos brzęczenia i na dodatek smród. Zaparkowałam auto otworzyłam maskę... i nic nie było słychać. Jednak przy dociskaniu sprzęgła słychać odgłos brzęczenia jak puszczam sprzęgło jest juz ok. Biegi wszystkie wczodzą bez problemu. Czy ktoś miał podobny przypadek? Czy odpowiedz na moje pytanie juz znajduje sie powyżej??? mam nadzieje ze nie ;( POMÓZCIE PROSZE
Klaudia pisze:właśnie wróciłam z garazu, do którego zaczelam wjezdzac jakies 30 min temu przy cofaniu na miejsce parkingowe uslyszalam dziwny obgłos brzęczenia i na dodatek smród. Zaparkowałam auto otworzyłam maskę... i nic nie było słychać. Jednak przy dociskaniu sprzęgła słychać odgłos brzęczenia jak puszczam sprzęgło jest juz ok. Biegi wszystkie wczodzą bez problemu. Czy ktoś miał podobny przypadek? Czy odpowiedz na moje pytanie juz znajduje sie powyżej??? mam nadzieje ze nie ;( POMÓZCIE PROSZE
Ojjj pewnie rozlatuje ci się tarcza sprzęgłowa albo docisk sprzęgła w skrzyni ;/
Może okazać się tak ze sprzęgło wciśniesz i już tak zostanie i ci nie odbije wtedy będzie oznaka ze poleciał docisk sprzęgła. A jeśli będziesz dalej jeździć i będziesz odczuwać ze auto coraz dziwniej i mozolniej rusza i po wyjściu z auta będziesz czuć specyficzny zapach to znaczy ze przypala się tarcza sprzęgłowa.... a od czego??
No najwidoczniej przypuszczam od trzymania nogi na sprzęgle w trakcie jazdy;p a kobiety to do siebie mają ze tak robią;p
P.S Bardziej obstawiam tą drugą opcje. Koszta wydają mi się być podobne bo w tych dwóch przypadkach chcąc nie chcąc trzeba wyjmować skrzynie biegów. Bo wymiana docisku a tarczy sprzęgła wiąże się z odkręceniem tej samej części w skrzyni. Różnicą jest tylko cena tarczy a cena docisku której nie znam. Możesz tez kupić w sklepie cały zestaw docisku i sprzęgła a to byłoby najrozsądniejszym rozwiązaniem z tego względu ze jeśli wymienisz jedną z tych rzeczy to po miesiącu (odpukać) może się okazać ze rozlatuje się druga. Cena zestawu mogę jedynie strzelić ze kosztuje ok 600-1000zł + robocizna
- dawid
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
a robocizna to dzien/dwa pracy czyli 500zl to minimum
speedfight dziekuje Ci bardzo za dosyc obszerna informacje, dzis zamierzam podjechac do mechanika i wszystko powinno byc jasne mam nadzieje, ze ta naprawa nie opróżni całej mojej kieszeni
- pididi
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Clubman JCW LCI
gdyby diagnoza się potwierdziła, to szukaj tańszych zamienników, np. w InterCars.
static
Nie ma za co:)
InterCars bądź w jakimś innym renomowanym sklepie w Twoim mieście. IC nie ma aż tak wesołych cen:) bo to sklep ogólnopolski i trzyma się trochę cen. Najlepiej kupić w dużym znanym prywatnym sklepie w twoim mieście i będzie git. Choć z drugiej strony ta kwestia należy już do ciebie pewnie mechanik który będzie się za to brał też ci podpowie gdzie najlepiej kupić.
Kolega wcześniej napisał o InterCars bo to jest pewny sklep bez względu na cene który posiada części do Mini.
InterCars bądź w jakimś innym renomowanym sklepie w Twoim mieście. IC nie ma aż tak wesołych cen:) bo to sklep ogólnopolski i trzyma się trochę cen. Najlepiej kupić w dużym znanym prywatnym sklepie w twoim mieście i będzie git. Choć z drugiej strony ta kwestia należy już do ciebie pewnie mechanik który będzie się za to brał też ci podpowie gdzie najlepiej kupić.
Kolega wcześniej napisał o InterCars bo to jest pewny sklep bez względu na cene który posiada części do Mini.
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
dobry mechanik powinien miec w Inter Carsie upusty spore...
zgadza się 15% ale przykładowo kupując czesc za 100zł powie klientowi za (po upuscie 15%) 85zł? czy ze kosztowała normalnie 100zł?:) też każdy by chciał mieć te 15zł dla siebie:)
rozumiem, ze chodzi o cos tkiego: http://www.allegro.pl/item619514891_spr ... _2004.html
u mnie w miesie z takich wiekszych sklepów jest Inter cars i fota, wiec zorientuje sie co do ceny a jutro o 9 jade na rozbiorke dziekuje za porade
u mnie w miesie z takich wiekszych sklepów jest Inter cars i fota, wiec zorientuje sie co do ceny a jutro o 9 jade na rozbiorke dziekuje za porade