PODATEK od pasji...
Moderator: flapjck1
- m.t.design
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
- Kontakt:
PODATEK od pasji...
Jest projekt nowej ustawy, auta wyprodukowane przed 99' mają zostać dodatkowo opodatkowane do 3000 rocznie
chyba zrobię blokadę swoimi autami i zablokuję coś tam...
Trzeba by coś zrobić ???
może jakieś inne kluby przyczynią się do demonstracji i wspólnej petycji do naszych władz
które nie potrafią odróżnić samochdu klasycznego od złomu
chyba zrobię blokadę swoimi autami i zablokuję coś tam...
Trzeba by coś zrobić ???
może jakieś inne kluby przyczynią się do demonstracji i wspólnej petycji do naszych władz
które nie potrafią odróżnić samochdu klasycznego od złomu
-
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
Re: PODATEK od pasji...
przed chwilą to przeczytałem na onecie i...dwa noże mi się w kieszeni otworzyły
jestem rękami i nogami za aby coś blokować czymkolwiek
- humin
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
popierdoliło ich kompletnie za przeproszeniem
podatek ekologiczny? dobre sobie... coż za dbałość o środowisko...
zamiast zaostrzyć sprawdzanie na stacjch kontroli by stare sztrucle nie kopciły na ulicach wymyslają dyrdymały
zamiana jednorazowej akcyzy na coroczny podatek buhehehehheh
słyszałem o tym wcześniej o tym ale myślałem że to prima aprilisowy żart, ale niestety nie
mam nadzieje że to nie przejdzie bo to jest paranoja
podatek ekologiczny? dobre sobie... coż za dbałość o środowisko...
zamiast zaostrzyć sprawdzanie na stacjch kontroli by stare sztrucle nie kopciły na ulicach wymyslają dyrdymały
zamiana jednorazowej akcyzy na coroczny podatek buhehehehheh
słyszałem o tym wcześniej o tym ale myślałem że to prima aprilisowy żart, ale niestety nie
mam nadzieje że to nie przejdzie bo to jest paranoja
- m.t.design
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
- Kontakt:
CHYBA wiem gdzie trzeba zrobić padę mini i zaprosić inne kluby będzie tego troszkę
AleXander pisze:przed chwilą to przeczytałem na onecie i...dwa noże mi się w kieszeni otworzyły
żeby było "ciekawiej" to złodziejstwo ekologiczne będzie wprost proporcjonalne do pojemności silnika i do wieku pojazdu.....
Kiedy blokada
- m.t.design
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
- Kontakt:
termin jeszcze nie ustalony, trzeba by skontaktować się z innymi klubami
garbusy, capri, manta, renault, citroen, merc, posche, i wiele wiele innych
trzeba by skontaktować się ze wszystkimi srodowiskami klsycznych aut, classicauto, automobilista i PZMot
w weekend majowy będzie parada MINI przez Warszawkę można by zachaczyć o jakieś kluczowe miejsce, blokady nie zrobimy bo Wawa pusta ale slad można zostawić
może ktoś ma jakąś propozycję
Może prezes Adam mógłby wystosować odpowiednie pisemko do innych klubów
Zeby coś znaczyć musi być nas więcej
WSZYSTKIE KLUBY ŁĄCZCIE SIĘ
garbusy, capri, manta, renault, citroen, merc, posche, i wiele wiele innych
trzeba by skontaktować się ze wszystkimi srodowiskami klsycznych aut, classicauto, automobilista i PZMot
w weekend majowy będzie parada MINI przez Warszawkę można by zachaczyć o jakieś kluczowe miejsce, blokady nie zrobimy bo Wawa pusta ale slad można zostawić
może ktoś ma jakąś propozycję
Może prezes Adam mógłby wystosować odpowiednie pisemko do innych klubów
Zeby coś znaczyć musi być nas więcej
WSZYSTKIE KLUBY ŁĄCZCIE SIĘ
Niech osoby zarejestrowane na innych forach (youngtimer, furiaci, garbiarnia, capri, etc) porusza sprawę podatku od pasji jak to Marcin ładnie określił
i można podać link do artykułu:
http://moto.onet.pl/1553086,1,polska-pa ... tml?node=2
edit: na yougtimerze już jest http://www.youngtimer.pl/board/viewtopic.php?id=5422
i można podać link do artykułu:
http://moto.onet.pl/1553086,1,polska-pa ... tml?node=2
Kod: Zaznacz cały
Polska paranoja
dziś o 07:00
ck / PAP
Samochody
Na biurku ministra Jacka Rostowskiego leżą już założenia do projektu ustawy o podatku ekologicznym, który ma zastąpić akcyzę.
Z informacji "Dziennika", który dotarł do tego projektu, wynika, że podatek ma być płacony co roku w urzędzie skarbowym lub magistrackim wydziale komunikacyjnym. Zacznie obowiązywać prawdopodobnie od 2010 r.
Najwięcej zapłacą kierowcy jeżdżący motoryzacyjnymi starociami: 3 tys. zł za auto sprzed 1992 r. Właściciele pojazdów, których wiek nie przekracza 9 lat, zapłacą około 500 zł. Wygrają ci, którzy kupią samochód prosto z salonu, podatek za małolitrażowe auto to zaledwie 100 złotych.
Podatek ekologiczny ma być płacony na podstawie poziomu emisji CO2 do atmosfery. Rozwiązania te zapewne przysłużą się poprawie bezpieczeństwa na polskich drogach poprzez wyeliminowanie starszych samochodów, ale jeśli chodzi o wysokość opłat to są one raczej mocno przesadzone. Biorąc pod uwagę fakt, iż przeciętny polski kierowca jeździ samochodem starszym niż 9 lat to raczej nie będzie go stać na zapłacenie tak wysokiego podatku. Na to, że zakupi on nowy samochód, który będzie tańszy (ale niekoniecznie) szanse są również małe. I jak to w naszym kraju bywa najwięcej jak zwykle zyskają najbogatsi, czyli posiadacze nowych bardzo drogich samochodów, którzy zapłacą dużo mniej niż w przypadku podatku akcyzowego.
edit: na yougtimerze już jest http://www.youngtimer.pl/board/viewtopic.php?id=5422
- m.t.design
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
- Kontakt:
już szykuję projekt naklejki na samochody i na rozdawkę dla innych kierowców
kryptonim akcji "PODATEK OD PASJI" NIE
kryptonim akcji "PODATEK OD PASJI" NIE
wiecie co coraz bardziej jestem załamany tymi wszystkimi kretyńskimi pomysłamy tych palantów z wiejskiej... przecież tu nie długo nie będzie można zyć normalnie... załamka... jestem jak najbardziej za pomysłem Marcina trzeba jakoś zostawić ślad
p.s a co z pojazdami zarejstrowanymi jako zabytkowe ??? też podatek muszą płacić czy są jakieś przywileje, musi być jakiś hak z tą ustawą jeśli wejdzie w życie (mam nadzieje że nie)
p.s a co z pojazdami zarejstrowanymi jako zabytkowe ??? też podatek muszą płacić czy są jakieś przywileje, musi być jakiś hak z tą ustawą jeśli wejdzie w życie (mam nadzieje że nie)
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
to jest kolejny glupi pomysl ktory nie przejdzie
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- domino1985
- Wiarus
- Posiadane auto: Mini SPi & Cooper R56N
- Kontakt:
Co za bzdura, myślę że to nie przejdzie bo zbyt wielu osób to dotyczy, a każda z nich jest przeciwna ... nie uśmiecha mi się płacić 3000zł od auta tylko dlatego że mają swoje lata, Miniak ma w papierach 89 więc może jeszcze więcej naliczą niech zaostrzą przeglądy na stacjach kontroli by nie puszczały złomu na drogi ...
- m.t.design
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
- Kontakt:
ja się podpisałem...
szkoda że nie można nabluzgać
szkoda że nie można nabluzgać
- m.t.design
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
- Kontakt:
domino1985 pisze:Co za bzdura, myślę że to nie przejdzie bo zbyt wielu osób to dotyczy, a każda z nich jest przeciwna ... nie uśmiecha mi się płacić 3000zł od auta tylko dlatego że mają swoje lata, Miniak ma w papierach 89 więc może jeszcze więcej naliczą niech zaostrzą przeglądy na stacjach kontroli by nie puszczały złomu na drogi ...
co ja mam powiedzieć
jak mam w kolekcji porsche 911 z 76'
mini 97'
mini 65'
i w planach mini vana 65'
to wyjdzie jakieś 12000
dobra a co z pojazdami zabytkowymi i historycznymi?
musi być jakaś osobna kategoria np tak jak z OC - pojazd historyczny, czyli większosć naszych miniaków nie musi mieć opłaconego OC przez cały rok tylko w czasie eksploatacji.
musi być jakaś osobna kategoria np tak jak z OC - pojazd historyczny, czyli większosć naszych miniaków nie musi mieć opłaconego OC przez cały rok tylko w czasie eksploatacji.