Włącznik świateł mijania

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

niunior

Włącznik świateł mijania

Post autor: niunior »

Witam wszystkich serdecznie się witajac...

Posiadam (właściwie moja żona) MINI Coopera 1,6 aut. '04. Mamy go niespelna miesiąc i dopiero poznajemy jego urok. Forum wiele mi już pomogło.... nie mniej jeszcze mam jedeą zagadkę. Mianowicie chodzi mi o sposób właczania i wyłączania świateł mijania... Jak wiadomo używamy ich przez 24h. Niestety, za każdym razem jak wyłączamy zapłon to światła równiez trzeba wyłączyć. Niestety analogicznie nie zawsze człowiek o nich pamięta gdy rano odpala mobila i jedzie do pracy.... Właśnie zleciłem montaż automatycznego włącznika tych świateł lecz jak się okazało sterownik świateł to moduł (komputer) i w związku z tym nie można tu zastosować powszechnego - analogowego - włącznika...

Moje pytanie zatem, jak sobie radzicie z tym "problemem" - czy ASO może przeprogramować komputer tak aby można było zostawiać włącznik świateł w pozycji lączone światła mijania i spokojnie zgasić silnik i opuszczając pojazd nie zostawiać go na wlączonych światłach.... ?

Prosze o rady.

Dziękuję i pozdrawiam,

Robert
Voyth

Re: Włącznik świateł mijania

Post autor: Voyth »

Najlepsza instrukcja przygotowania do jazdy - zamknąć drzwi, zapiąć pas, włożyć kluczyk do stacyjki - odpalić, włączyć światła :) Dziś pierwszy raz od pół roku moja pamięć zawiodła... tak to cały czas pamiętam o światłach :mrgreen:

Ciężko to zrobić z tymi światłami, ponieważ np. w razie wypadku czy np. gdy złapiesz gumę, albo zatrzymasz się na poboczu będziesz słabo widoczny... awaryjne to nie wszystko :roll: Trzeba też myśleć o bezpieczeństwie, a nie o wygodzie :roll:
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Clubman JCW LCI

Post autor: pididi »

można w ASO to załatwić, trwa to chwilę. Kosztuje... dużo (rok temu, ~400 zł, ale kwotę mogłem z czymś innym pomylić). Zaoszczędziłem, przyzwyczaiłem się do ręcznego włączania świateł (obyło się bez mandatów! :mrgreen: !)
static
TomSky
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: TomSky »

a ja myslałem, że to standard... w moim autku moge zostawić światła włączone i po wyłączeniu zapłonu same gasną
niunior

Post autor: niunior »

Voyth pisze:Ciężko to zrobić z tymi światłami, ponieważ np. w razie wypadku czy np. gdy złapiesz gumę, albo zatrzymasz się na poboczu będziesz słabo widoczny... awaryjne to nie wszystko :roll: Trzeba też myśleć o bezpieczeństwie, a nie o wygodzie :roll:

Kolego, tu nie chodzi o wygodę lecz o praktyczne ujęcie problemu w obliczu obowiązujących przepisów z zakresie jazdy na włączonych światłach całą dobę. Kwestię oznakowania unieruchomionego pojazdu na poboczu regulują stosowne przepisy oraz zdrowy rozsądek (trójkąt, awaryjne, pozycyjne i względnie zalecana kamizelka odblaskowa dla kierowcy...) ale to temat na odrębny wątek.

W moim poście poruszyłem aspekt czysto techniczny opisując go w sposób użytkowy, nie oczekiwałem zatem rozprawki na temat wygody, o którą mi nie chodziło kosztem rzekomego bagatelizowania kwestii bezpieczeństwa.

Nie mniej dziękuję za odzew...

Pozdrawiam
tricky10

Post autor: tricky10 »

A czy ktos juz myslal o mantazu ledow do mini . Swoja droga jestem ciekawe jak beda wygladaly miniacze po 2011 gdzie ledy maja byc w standardzie
ODPOWIEDZ