Materiał na osłonę filtra powietrza.

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Clubman JCW LCI

Materiał na osłonę filtra powietrza.

Post autor: pididi »

Cześć,
Odszukałem wczoraj w garażu filtr powietrza ITG (o TAKI). Chciałbym go wykorzystać, zrobić coś na kształt CAI (nr. 1 lub nr. 2) i dodatkowo, oprócz satysfakcji własnej, zaoszczędzić 270 funtów :mrgreen:
Wymontowałem górną cześć obudowy filtra (dolna, "brudna", część zostaje), pomierzyłem, zrobiłem model z 3mm kartonu i wszystko pasuje jak ulał. Budowa tegoż jest w końcu prosta jak konstrukcja cepa :razz: . Puszka będzie bardzo podobna do tej z M7, szczelnie zamknięta również od góry. Zastanawiam się jednak, czy stal nierdzewna (zostało mi jej trochę, gr. 3mm) malowana proszkowo będzie odpowiednim materiałem na obudowę takiego filtra? Z tego co widzę, to najbardziej znane konstrukcje dedykowane do Miniaka są właśnie z tego materiału, ale nie daje mi spokoju to, że stal się przecież dość szybko/mocno nagrzewa. I zamiast CAI mamy w efekcie HAI

Mógłby się ktoś mądrzejszy ode mnie w temacie wypowiedzieć? Potwierdzić/rozwiać wątpliwości?

PS.
Temat ma charakter ogólny, dolotowy. Jeśli jednak bardziej pasuje do maksymalnych o MINI, to proszę o przeniesienie.
static
Awatar użytkownika
Saint
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Re: Materiał na osłonę filtra powietrza.

Post autor: Saint »

laminat :grin: poliestrowo szklany albo epoksydowo-węglowy (/aramidowy)
Zawodowy Szyderca
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik

ok, temat wstaje z martwych - spróbuję z włóknem szklanym. Forma: kartonowa, szczelnie oklejona powertape'em.
Potrzebuję maty szklane + żywicę, tak?
Jest to dostępne gdzieś w detalu? Bo bele 60kg mnie nie interesują :grin:
Jakieś porady dot. gramatury maty, ilości warstw, żywicy?
Albo jakiś poradnik w necie? To by mi najbardziej pomogło.

pzdr, pdd
static
Awatar użytkownika
Saint
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Potrzebujesz:
Mata szklana/tkanina szklana - bez problemu dostaniesz nawet w castoramie
Żywica poliestrowa/epoksydowa - podobnie, ale dostaniesz coś a'la Novol, z utwardzaczem w formie pasty, straszny bullshit.
Utwardzacz żywicy poliestrowej (MEKP) /epoksydowej - jw.
Rękawiczki lateksowe/chirurgiczne/gumowe na łapki
Maska/półmaska na paszczu.
Jakiś pojemniczek do mieszania,
pędzel do rozprowadzania
Osobiście jeszcze używam dużej strzykawki(100+ ml) do żywicy i małej (5-10ml) do utwardzacza, itp.

bawisz się matą czy tkaniną? gramatura w okolicach 150g/m2 w zupełności wystarczy, a bardzo fajnie się układa, położysz 2 warstwy i będzie grać. Polecam zabawę z żywicą poliestrową- jest tańsza, a do Twoich celów w zupełności wystarczająca.

Proporcje mieszania są zawsze podawane na opakowaniu utwardzacza, ok 3-5% wag i raczej należy się ich trzymać, za mało utwardzacza i będzie schło bardzo długo lub wcale, za dużo... cóż, może być spektakularnie :wink: Po dokładnym zmieszaniu masz do 10 minut zabawy zanim żywica zacznie żelować.

Na razie chyba tyle. Powodzenia
Zawodowy Szyderca
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik

D Z I Ę K I ! :mrgreen:

ostatnia sprawa: problemy z oddzieleniem włókna od formy. Wosk samochodowy starczy?

PS. Pewnie maty użyję, przynajmniej tak robią ludzie w tutorialach na youtube ;)
Ostatnio zmieniony 03 maja 2009, 22:42 przez pididi, łącznie zmieniany 1 raz.
static
Awatar użytkownika
Saint
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

możesz owinąć formę chociażby folią spożywczą, stretchem, folią aluminiową, ale skoro to karton i zapewne będzie jednorazowa, to nie martwiłbym się tym szczególnie.
Zawodowy Szyderca
ODPOWIEDZ