Cześć,
Odszukałem wczoraj w garażu filtr powietrza ITG (o TAKI). Chciałbym go wykorzystać, zrobić coś na kształt CAI (nr. 1 lub nr. 2) i dodatkowo, oprócz satysfakcji własnej, zaoszczędzić 270 funtów
Wymontowałem górną cześć obudowy filtra (dolna, "brudna", część zostaje), pomierzyłem, zrobiłem model z 3mm kartonu i wszystko pasuje jak ulał. Budowa tegoż jest w końcu prosta jak konstrukcja cepa . Puszka będzie bardzo podobna do tej z M7, szczelnie zamknięta również od góry. Zastanawiam się jednak, czy stal nierdzewna (zostało mi jej trochę, gr. 3mm) malowana proszkowo będzie odpowiednim materiałem na obudowę takiego filtra? Z tego co widzę, to najbardziej znane konstrukcje dedykowane do Miniaka są właśnie z tego materiału, ale nie daje mi spokoju to, że stal się przecież dość szybko/mocno nagrzewa. I zamiast CAI mamy w efekcie HAI
Mógłby się ktoś mądrzejszy ode mnie w temacie wypowiedzieć? Potwierdzić/rozwiać wątpliwości?
PS.
Temat ma charakter ogólny, dolotowy. Jeśli jednak bardziej pasuje do maksymalnych o MINI, to proszę o przeniesienie.
Materiał na osłonę filtra powietrza.
- Saint
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Re: Materiał na osłonę filtra powietrza.
laminat poliestrowo szklany albo epoksydowo-węglowy (/aramidowy)
Zawodowy Szyderca
- pididi
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Clubman JCW LCI
ok, temat wstaje z martwych - spróbuję z włóknem szklanym. Forma: kartonowa, szczelnie oklejona powertape'em.
Potrzebuję maty szklane + żywicę, tak?
Jest to dostępne gdzieś w detalu? Bo bele 60kg mnie nie interesują
Jakieś porady dot. gramatury maty, ilości warstw, żywicy?
Albo jakiś poradnik w necie? To by mi najbardziej pomogło.
pzdr, pdd
Potrzebuję maty szklane + żywicę, tak?
Jest to dostępne gdzieś w detalu? Bo bele 60kg mnie nie interesują
Jakieś porady dot. gramatury maty, ilości warstw, żywicy?
Albo jakiś poradnik w necie? To by mi najbardziej pomogło.
pzdr, pdd
static
- Saint
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Potrzebujesz:
Mata szklana/tkanina szklana - bez problemu dostaniesz nawet w castoramie
Żywica poliestrowa/epoksydowa - podobnie, ale dostaniesz coś a'la Novol, z utwardzaczem w formie pasty, straszny bullshit.
Utwardzacz żywicy poliestrowej (MEKP) /epoksydowej - jw.
Rękawiczki lateksowe/chirurgiczne/gumowe na łapki
Maska/półmaska na paszczu.
Jakiś pojemniczek do mieszania,
pędzel do rozprowadzania
Osobiście jeszcze używam dużej strzykawki(100+ ml) do żywicy i małej (5-10ml) do utwardzacza, itp.
bawisz się matą czy tkaniną? gramatura w okolicach 150g/m2 w zupełności wystarczy, a bardzo fajnie się układa, położysz 2 warstwy i będzie grać. Polecam zabawę z żywicą poliestrową- jest tańsza, a do Twoich celów w zupełności wystarczająca.
Proporcje mieszania są zawsze podawane na opakowaniu utwardzacza, ok 3-5% wag i raczej należy się ich trzymać, za mało utwardzacza i będzie schło bardzo długo lub wcale, za dużo... cóż, może być spektakularnie Po dokładnym zmieszaniu masz do 10 minut zabawy zanim żywica zacznie żelować.
Na razie chyba tyle. Powodzenia
Mata szklana/tkanina szklana - bez problemu dostaniesz nawet w castoramie
Żywica poliestrowa/epoksydowa - podobnie, ale dostaniesz coś a'la Novol, z utwardzaczem w formie pasty, straszny bullshit.
Utwardzacz żywicy poliestrowej (MEKP) /epoksydowej - jw.
Rękawiczki lateksowe/chirurgiczne/gumowe na łapki
Maska/półmaska na paszczu.
Jakiś pojemniczek do mieszania,
pędzel do rozprowadzania
Osobiście jeszcze używam dużej strzykawki(100+ ml) do żywicy i małej (5-10ml) do utwardzacza, itp.
bawisz się matą czy tkaniną? gramatura w okolicach 150g/m2 w zupełności wystarczy, a bardzo fajnie się układa, położysz 2 warstwy i będzie grać. Polecam zabawę z żywicą poliestrową- jest tańsza, a do Twoich celów w zupełności wystarczająca.
Proporcje mieszania są zawsze podawane na opakowaniu utwardzacza, ok 3-5% wag i raczej należy się ich trzymać, za mało utwardzacza i będzie schło bardzo długo lub wcale, za dużo... cóż, może być spektakularnie Po dokładnym zmieszaniu masz do 10 minut zabawy zanim żywica zacznie żelować.
Na razie chyba tyle. Powodzenia
Zawodowy Szyderca
- pididi
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Clubman JCW LCI
D Z I Ę K I !
ostatnia sprawa: problemy z oddzieleniem włókna od formy. Wosk samochodowy starczy?
PS. Pewnie maty użyję, przynajmniej tak robią ludzie w tutorialach na youtube
ostatnia sprawa: problemy z oddzieleniem włókna od formy. Wosk samochodowy starczy?
PS. Pewnie maty użyję, przynajmniej tak robią ludzie w tutorialach na youtube
Ostatnio zmieniony 03 maja 2009, 22:42 przez pididi, łącznie zmieniany 1 raz.
static
- Saint
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
możesz owinąć formę chociażby folią spożywczą, stretchem, folią aluminiową, ale skoro to karton i zapewne będzie jednorazowa, to nie martwiłbym się tym szczególnie.
Zawodowy Szyderca