zainteresowana kupnem - koszty użytkowania

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

owieczka

zainteresowana kupnem - koszty użytkowania

Post autor: owieczka »

Witam
Jestem nową użytkowniczką Waszego forum, no i oczywiście entuzjastką wszelkich Mini (nie tylko BMW). Jestem zainteresowana kupnem takiego samochodu, i chciałabym się dowiedzieć o koszty ekspoatacji - orientacyjne spalanie, koszty napraw, czy są zamienniki części, czy nie ma problemu z naprawą w nieautoryzowanych serwisach?? Nie jest to zbyt popularny samochód, a chciałabym się dowiedzieć :)

Z góry dziękuje za wszelkie wskazówki, odpowiedzi, rady, sugestie itd.

Pozdrawiam
TomSky
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Re: zainteresowana kupnem - koszty użytkowania

Post autor: TomSky »

po 1 - ONE, Cooper czy S ?? a może Diesel?? - różnice w spalaniu beda spore... od 5 litrów w Dieslu do 10 - 12 w S

po 2 - jeśli nie kupisz "miny" powypadkowej to koszty utrzymania nie beda zbytnio odbiegać od innych samochodów - z podstawowa obsługa samochodu poradzi sobie każdy dobry mechanik - często lepiej niż serwis

po 3 - nie zastanawiaj sie tylko kupuj

pzdr
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Clubman JCW LCI

Post autor: pididi »

Zbytnio Ci nie pomogę, bo od ponad roku nic mi się nie zepsuło :razz:
Części eksploatacyjne nie są szczególnie drogie, przeglądy możesz robić u zaufanego mechanika. Zobacz na Allegro, części jest coraz więcej. Nie jest to Golf czy Fabia, gdzie kupisz każdą śrubkę ale jakieś części blacharskie i inne pierdoły są do dostania. Zamienniki istnieją, nie jesteś skazana na ASO w przypadku sprzęgła, amortyzatorów, hamulców, filtrów, zawieszenia silnika, elementów gumowych etc. Oczywiście i tutaj trzeba pamiętać, że nie jest to aż tak popularne auto i trzeba czasem zgłosić się do autoryzowanego salonu. Spalanie - TU i TU.
static
Voyth

Post autor: Voyth »

Owieczka stuknij do mnie na GG - 8485968 ;) Jeśli będe mógł, to pomogę ;)
Awatar użytkownika
gisioo
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: gisioo »

"Owieczka" kupuj mini i ciesz sie z chwil spedzonych za kolkiem, a jesli bedziesz miala jakis problem to napewno znajdziemy rozwiazanie i pomozemy :!:
Pozdro :razz:
ODPOWIEDZ