problem z szybami

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

maciejbrot

problem z szybami

Post autor: maciejbrot »

Wczoraj wsiadając do mojego miniaka zauważyłem, ze przy otwieraniu drzwi szyba nie opuszcza się. Po zajęciu miejsca za sterami kontrolnie sprawdziłem działanie szyb i mini niemiło mnie zaskoczył. Szyba od strony pasażera działa prawidłowo (otwieranie, zamykanie, domykanie przy zamknięciu), natomiast szyba po lewej stronie ani drgnie. Przy przełączaniu przełączników słychać tyknięcie w drzwiach. Czy ktoś miał podobną awarię? Czy da się to naprawić samemu, czy trza rozbić skarbonkę i jechać do ASO?
ojciec

Re: problem z szybami

Post autor: ojciec »

a czemu od razu do ASO? Nie ma innych elektryków samochodowych? To może być pierdoła za 10zł typu zaśniedziała wtyczka.
Voyth

Post autor: Voyth »

Próbuj zrobić tak: otwórz drzwi, opuść szybe całkiem na dół, podnieś max do góry i sprawdź czy będzie tak, że pójdzie centymetry do góry i opadnie tak jak to ma się przy otwartych drzwiach. Zamknij i sprawdź :wink:
bangi

Post autor: bangi »

tez ostatnio mam problem z lewa szyba

przestaje dzilac i po kilku dniach wszystko w porzadku
ale u mnie akurat pasazera
Voyth

To chyba z prawą, a nie lewą :P
maciejbrot

sterowanie lewej szyby nie działa, więc nie mam możliwości jej opuszczenia. dzisiaj wybieram się do elektryka. napiszę co zdziałał.
DZAKO

Post autor: DZAKO »

kwestia jest tego typu że jak w mini dostanie się woda do elektroniki w drzwiach nieważne czy lewa czy prawa szyba to przez kilka dni nie dziala szyba (nie opuszcza się ani nie podnosi),
u mnie tak się zrobiło w zimie przy roztopie śniegu i czasami się tak robi po myjni
pozdr
Krzysia

Post autor: Krzysia »

co z szybą macieju?
DZAKO czy klapa też po wizytach w myjni Ci się zacinała?
Voyth

Ja ostatnio miałem śmieszny przypadek po odgrzybianiu klimy - miałem bardzo naparowane we wnętrzu i coś widocznie zawilgotniało - klapa nie chciała mi się otworzyć od zewnątrz... namęczyłem się chyba z godzine, żeby najpierw odchylić siedzenia, a później zdjąć obudowę klapy od środka na zamkniętej klapie. Nic nie chciało zadziałać... odpalam - chciałem wjechać do garażu, włączam światła mijania a tu centralny się odryglował, klapa odskoczyła, a światła zgasły :roll: Byłem w lekkim szoku :mrgreen: Zamknąłem klape i znowu nic, zacięła się. Na następny dzień było wszystko okej. Wszystko przez wilgoć się w Miniakach dzieje :roll:
DZAKO

klapa po myjni na szczęcie się nie zacina,
ale raz w zimie po stopnieniu śniegu po wjechaniu do garażu (czyli woda się dostała)
sama się otwierała po wyłączeniu silnika i potem była zacięta przez 2-3 dni do chwili wyschnięcia wody
pozdr
Awatar użytkownika
gisioo
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: gisioo »

Witam!
U mnie ten sam problem byl z zacinajaca sie klapa ale okazalo sie ze nie mam zaslepki od podswietlenia tablicy! Zalozylem zaslepke na silikonie i wszystko ustapilo :grin:
maciejbrot

Problem z szybą nie pojawił się po myciu auta. Co do rozwiązania problemu, będę wiedział dopiero w sobotę. Przypadkiem kolega, który będzie to naprawiał ma cały cały mechanizm do szyb dla mini, więc będzie na co wymieniać.
Krzysia

Post autor: Krzysia »

heh..po wyschnięciu klapa działa jak nowa
:mrgreen:
Voyth

Mówiłem :mrgreen: Żadną usterką nie należy się przejmować w MINIaku - ten typ tak ma, jak wyschnie jest okej :razz:
DZAKO

to fakt też nie mam tych plastików pod rejestracją,
ostatnio kupilem w aso [po 18 zł ale znów pogubiłem,
czyli pewnie woda się dostała na rejestracją stąd problemy z klapą:)

a Krzysia szyby się nigdy nie zacieły?
ODPOWIEDZ