Dymi i bierze olej

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

Julian

Dymi i bierze olej

Post autor: Julian »

Niedawno (1300) kilometrów temu robiłem remont silnika. Wymieniłem nowe tłoki, blok był honowany. Wszystko zostało ciasno spasowane. Od począdku mini dosyć mocno dymił i w srodku było czuć, że sierdzi. Myślałem, że jest to kwestia złej mieszanki jednak ostatnio zauważyłem, że często muszę dolewać oleju. Po 500 km dolałem litr i terez chyyba znów trzeba będzie (800) km. Olej to zwykły castrol mineralny. Co może być przyczyną? Dodam, że miniak przez pierwsze 500 km nie przekraczał 4000 obrotów i nie jeździł obciążony. Pomimo dymu i brania oleju zbiera się znakomicie, nie ztracił swojej mocy. :shock:
Mayon
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Re: Dymi i bierze olej

Post autor: Mayon »

heh znam to z autopsji straci moc za jakiś tysiąc kilometrów :):) też miałem podobny przypadek i okazało się że pierścienie które założyłem to była KICHA, (wytarły się całkowicie) zmieniłem pierścienie (dorabiane w łodzi) i narazie chodzi ok i nie dymi, dodam że po pierwszym złożeniu silnika też od samego poczatku dymił, a po nowych pierścieniach był spokój
Awatar użytkownika
dziesio
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Re: Dymi i bierze olej

Post autor: dziesio »

a u mnie tez pali olej, tez tysiaczka. pierscienie z lodzi. bral olej od samego poczatku. dolewam mu jakies srednio pol litra co 2 tankowania - czyli jakies 800km. silnik zrobil juz jakies 10-12k i jezdzi - ciekawe jak dlugo jeszcze.

ogolnie jesli nie rozbierzesz silnika to nie zobaczysz. ja planuje te operacje na zime...
ODPOWIEDZ