Rover Mini

Część forum poświęcona naszym Miniakom. Zanim założysz nowy post, zapoznaj sie z panującymi tu zasadami.

Moderator: flapjck1

Marci-n

Rover Mini

Post autor: Marci-n »

Witam wszystkich!
Jak łatwo się domyślić mam na imię Marcin i jestem z Krakowa. Wczoraj wieczorem zakupiłem jedyny słuszny samochodzik.
Rover Mini 1990 w papierach silnik 999 30kW (41KM) teoretycznie przebieg 118 tys. km pod warunkiem, że tylko raz się przekręcił zegar. Miniak przyjechał do kraju w grudniu 2004 wtedy też miał zrobiony remont (przez jakiegoś rzeźnika) potem był dognieciony z przodu i z tyłu jednak bez większych strat patrząc po stanie blach i tutaj znowu biedaczek trafił w złe ręce i znowu "spece" go poskładali...
Jak jest dzisiaj? Przednia i tylnia szyba nawet zdrowe boczne szyby mają pęcherze, ale brak dziur. Podłoga w całkiem dobrym stanie tzn. brak dziur, ale jest troche zapadnięta od spodu pojawia się na całości rdza, ale to kwestia konserwacji. Skraj podłogi i przedniej ściany ma dziure dość sporą i w środku pojawia się dość sporo wody. Jeszcze gdzieś jest nieszczelność w nadkolu, bo są kamyczki pod tapicerką, ale to chyba tak jak idzie rura od ogrzewania. Lewa strona brak jakiejkolwiek rury wlotowej do lewego nawiewu i tamtędy przez nadkole wchodzi do kabiny troche wody. Jeszcze silnik dmuchawy był delikatnie zaroszony i narazie nie wiem którędy przedostaje się woda. Silnik hmm trudno powiedzić, ale brak wycieków chociaż jak widać na zdjęciu chyba uszczelka przepuszcza minimalne ilości oleju, ale wycieków brak. Był problem z gazem, ale dałem troche oleju na linke i już działa lepiej, więc sprawa zdaje mi się być rozwiązana. Na wolnych obrotach czasami jest wskazówka poniżej 1000(czyli tak jak byc powinno) ale częściej skacze na ~1300 i tyle jest. Jeszcze nie wiem co to. Może jakieś rady? Hmm co więcej... płyny trzeba pozmieniać i dokładnie mu sie przyglądnąć narqazie się nim ciesze.
Aaa i jeszcze brak świateł wstecznych(pewnie padł czujnik, ale to sprawdze jak wjade na kanał) Nie działa lampka przy otwarciu drzwi i jak ją się całkiem włączy tez nie gdzieś nie ma prądu. Hmm elementy drewniane deski tak na prawdę kwalifikują się na wymianę podobnie sprawa się ma ze zderzakami chromy są w centki. Do wymiany przedni prawy kierunek i do znalezienia prąd w prawej lampie, bo jest tylko postój, a rzadko, bo rzadko, ale żarówka się zapali. Musze to rozebrać. Niestety nie sprawdziłem wczoraj oleju, bo poprzedni właściciel powiedział, że jeszcze sprawdzał i jest ok, a dzisiaj jak wyciągnąłem bagnet, to było go mało dolałem niewiele ponad minimum i zobacze wieczorkiem po przejażdzce. Jeszcze z rzeczy wymagających wymiany są nadkola, bo są połamane. Jak widać na foto są szersze koła z tyłu ścięty bieżnik od środka przyczyna mi nieznana koła dość stare niestety brak daty.
Jak coś sobie przypomne, albo jeszcze wyjdzie w trakcie, to dopiszę.
Fotki:
http://img514.imageshack.us/gal.php?g=m ... pie002.jpg
Załączniki
mini po zakupie 003.JPG
mini po zakupie 003.JPG (172.21 KiB) Przejrzano 2764 razy
Awatar użytkownika
Konrad K_2
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Re: Rover Mini

Post autor: Konrad K_2 »

wygląda ładnie

zastanawiaą tylko zdrowe szyby :-)
Awatar użytkownika
domino1985
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: Mini SPi & Cooper R56N
Kontakt:

Post autor: domino1985 »

Troszkę roboty będziesz z nim miał, ale najważniejsze żebyś się nie poddawał :!: :grin:
błotniki robił ktoś nie orientujący się w klasycznych autach i zalepił łączenia :roll:

Przednia i tylnia szyba nawet zdrowe boczne szyby mają pęcherze, ale brak dziur.
Szyby bez dziur to podstawa :lol:
Marci-n

Czepiasz się słówek, bo nie sądzę, żebyś nie wiedział, że chodzi o blachę wokół szyb :razz:
Błotniki rozumiem, ze miałeś na myśli te nadkola? Jeżeli tak, to da się je zdemontować bez większych problemów i ubytków w lakierze. Nie są zamalowane w całości
Szolders
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Szolders »

Nie, w błotnikach chodzilo o to, ze pomiedzy lampa a kierunkowskazem powinno byc widac laczenie i widac je ale tylko kawalek, dalej jest zaszpachlowane. Powinno dochodzic az do nadkola;)

Generalnie to jak my wszyscy tutaj, kupiles sobie skarbonke...ladna skarbonke :D
Back on the road...
Marci-n

Nie wiedziałem, że mówisz o przodzie. Niestety 2 razy jak był robiony, to 2 razy trafił do kompletnych amatorów. Szkoda gadać. To już ja widze, że spi****** robote i mimo braku doświadczenia zrobiłbym sporo rzeczy dużo lepiej.
Chris11
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Post autor: Chris11 »

No i druga wycieraczka by się przydała. ;)

Co do utrzymywania obrotów na poziomie 1300, to czy jak stukniesz w pedał, to nie spadają z powrotem na ustalone? Jeśli tak, to luz na osi przepustnicy w gaźniku.
Awatar użytkownika
Saint
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Saint »

oklej sobie chociaż taśmą puszke filtra powietrza.
Zawodowy Szyderca
Marci-n

@Chris11 dzisiaj próbowałem kupić, ale ramie było zbyt długie i niestety nie kupiłem. Chyba będę musiał coś w sklepie z częściami mini zamówić, no chyba, że od czegoś innego pasuje? Mechaniką się nigdy nie zajmowałem, ale jutro mam zamiar rozprawić się z gaźnikiem i zobaczyć czy są to luzy czy źle wyregulowany. Luzy są prawdopodobne, bo chyba zdarzyło mi się jak jechałem, że wolne były na poziomie tych ~800 rpm tylko nie wiem czy to nie było na zimnym silniku.

@Saint filter też zostawiam na jutro i chce zrobić coś bardziej stałego niż taśma i jeszcze muszę powymieniać wszystkie filtry i płyny eksploatacyjne.
lamerson1985

Post autor: lamerson1985 »

Marci-n pisze:Chyba będę musiał coś w sklepie z częściami mini zamówić

na forum jest dział Ogłoszenia/Giełda, załóż post [k] wycieraczkę, ramie wycieraczki a obiecuje że ktoś się odezwie ;-) po co masz przepłacać jak można za grosze to dostać. No chyba że chcesz odrazu walić w chrom no to minimaniak (Adam) czy rogal (Artur) mają to u siebie w sklepach ;-)
lamerson1985

Post autor: lamerson1985 »

sorki zapomniałem o sadamie i jego minicentrum.pl :P
Awatar użytkownika
Sadam
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Sadam »

:mrgreen: co by wszystkim po równo było
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas :(
Marci-n

Jak na razie bawiłem się z gaźnikiem i cholera wydawało mi się, że już obroty ustawione, a tu po przejechaniu 20 km znowu wysokie :/ Znowu zdjałem filter i odkręciłem jeszcze trochę śrubę i mam nadzieję, że już będzie dobrze.
Zdejmując filter złożyłem obudowę tak jak się należy. Sklepy oczywiście znam i pewnie będę nieraz korzystał, a teraz już wiem który czyj :)
Marci-n

Świeża porcja fotek mojej zdrowej podłogi :mrgreen: a może raczej :???:
Załączniki
mini podłoga 012.JPG
mini podłoga 012.JPG (198.64 KiB) Przejrzano 2548 razy
mini podłoga 007.JPG
mini podłoga 007.JPG (201.85 KiB) Przejrzano 2548 razy
mini podłoga 005.JPG
mini podłoga 005.JPG (171.28 KiB) Przejrzano 2549 razy
Marci-n