Rover Mini
Moderator: flapjck1
Rover Mini
Witam wszystkich!
Jak łatwo się domyślić mam na imię Marcin i jestem z Krakowa. Wczoraj wieczorem zakupiłem jedyny słuszny samochodzik.
Rover Mini 1990 w papierach silnik 999 30kW (41KM) teoretycznie przebieg 118 tys. km pod warunkiem, że tylko raz się przekręcił zegar. Miniak przyjechał do kraju w grudniu 2004 wtedy też miał zrobiony remont (przez jakiegoś rzeźnika) potem był dognieciony z przodu i z tyłu jednak bez większych strat patrząc po stanie blach i tutaj znowu biedaczek trafił w złe ręce i znowu "spece" go poskładali...
Jak jest dzisiaj? Przednia i tylnia szyba nawet zdrowe boczne szyby mają pęcherze, ale brak dziur. Podłoga w całkiem dobrym stanie tzn. brak dziur, ale jest troche zapadnięta od spodu pojawia się na całości rdza, ale to kwestia konserwacji. Skraj podłogi i przedniej ściany ma dziure dość sporą i w środku pojawia się dość sporo wody. Jeszcze gdzieś jest nieszczelność w nadkolu, bo są kamyczki pod tapicerką, ale to chyba tak jak idzie rura od ogrzewania. Lewa strona brak jakiejkolwiek rury wlotowej do lewego nawiewu i tamtędy przez nadkole wchodzi do kabiny troche wody. Jeszcze silnik dmuchawy był delikatnie zaroszony i narazie nie wiem którędy przedostaje się woda. Silnik hmm trudno powiedzić, ale brak wycieków chociaż jak widać na zdjęciu chyba uszczelka przepuszcza minimalne ilości oleju, ale wycieków brak. Był problem z gazem, ale dałem troche oleju na linke i już działa lepiej, więc sprawa zdaje mi się być rozwiązana. Na wolnych obrotach czasami jest wskazówka poniżej 1000(czyli tak jak byc powinno) ale częściej skacze na ~1300 i tyle jest. Jeszcze nie wiem co to. Może jakieś rady? Hmm co więcej... płyny trzeba pozmieniać i dokładnie mu sie przyglądnąć narqazie się nim ciesze.
Aaa i jeszcze brak świateł wstecznych(pewnie padł czujnik, ale to sprawdze jak wjade na kanał) Nie działa lampka przy otwarciu drzwi i jak ją się całkiem włączy tez nie gdzieś nie ma prądu. Hmm elementy drewniane deski tak na prawdę kwalifikują się na wymianę podobnie sprawa się ma ze zderzakami chromy są w centki. Do wymiany przedni prawy kierunek i do znalezienia prąd w prawej lampie, bo jest tylko postój, a rzadko, bo rzadko, ale żarówka się zapali. Musze to rozebrać. Niestety nie sprawdziłem wczoraj oleju, bo poprzedni właściciel powiedział, że jeszcze sprawdzał i jest ok, a dzisiaj jak wyciągnąłem bagnet, to było go mało dolałem niewiele ponad minimum i zobacze wieczorkiem po przejażdzce. Jeszcze z rzeczy wymagających wymiany są nadkola, bo są połamane. Jak widać na foto są szersze koła z tyłu ścięty bieżnik od środka przyczyna mi nieznana koła dość stare niestety brak daty.
Jak coś sobie przypomne, albo jeszcze wyjdzie w trakcie, to dopiszę.
Fotki:
http://img514.imageshack.us/gal.php?g=m ... pie002.jpg
Jak łatwo się domyślić mam na imię Marcin i jestem z Krakowa. Wczoraj wieczorem zakupiłem jedyny słuszny samochodzik.
Rover Mini 1990 w papierach silnik 999 30kW (41KM) teoretycznie przebieg 118 tys. km pod warunkiem, że tylko raz się przekręcił zegar. Miniak przyjechał do kraju w grudniu 2004 wtedy też miał zrobiony remont (przez jakiegoś rzeźnika) potem był dognieciony z przodu i z tyłu jednak bez większych strat patrząc po stanie blach i tutaj znowu biedaczek trafił w złe ręce i znowu "spece" go poskładali...
Jak jest dzisiaj? Przednia i tylnia szyba nawet zdrowe boczne szyby mają pęcherze, ale brak dziur. Podłoga w całkiem dobrym stanie tzn. brak dziur, ale jest troche zapadnięta od spodu pojawia się na całości rdza, ale to kwestia konserwacji. Skraj podłogi i przedniej ściany ma dziure dość sporą i w środku pojawia się dość sporo wody. Jeszcze gdzieś jest nieszczelność w nadkolu, bo są kamyczki pod tapicerką, ale to chyba tak jak idzie rura od ogrzewania. Lewa strona brak jakiejkolwiek rury wlotowej do lewego nawiewu i tamtędy przez nadkole wchodzi do kabiny troche wody. Jeszcze silnik dmuchawy był delikatnie zaroszony i narazie nie wiem którędy przedostaje się woda. Silnik hmm trudno powiedzić, ale brak wycieków chociaż jak widać na zdjęciu chyba uszczelka przepuszcza minimalne ilości oleju, ale wycieków brak. Był problem z gazem, ale dałem troche oleju na linke i już działa lepiej, więc sprawa zdaje mi się być rozwiązana. Na wolnych obrotach czasami jest wskazówka poniżej 1000(czyli tak jak byc powinno) ale częściej skacze na ~1300 i tyle jest. Jeszcze nie wiem co to. Może jakieś rady? Hmm co więcej... płyny trzeba pozmieniać i dokładnie mu sie przyglądnąć narqazie się nim ciesze.
Aaa i jeszcze brak świateł wstecznych(pewnie padł czujnik, ale to sprawdze jak wjade na kanał) Nie działa lampka przy otwarciu drzwi i jak ją się całkiem włączy tez nie gdzieś nie ma prądu. Hmm elementy drewniane deski tak na prawdę kwalifikują się na wymianę podobnie sprawa się ma ze zderzakami chromy są w centki. Do wymiany przedni prawy kierunek i do znalezienia prąd w prawej lampie, bo jest tylko postój, a rzadko, bo rzadko, ale żarówka się zapali. Musze to rozebrać. Niestety nie sprawdziłem wczoraj oleju, bo poprzedni właściciel powiedział, że jeszcze sprawdzał i jest ok, a dzisiaj jak wyciągnąłem bagnet, to było go mało dolałem niewiele ponad minimum i zobacze wieczorkiem po przejażdzce. Jeszcze z rzeczy wymagających wymiany są nadkola, bo są połamane. Jak widać na foto są szersze koła z tyłu ścięty bieżnik od środka przyczyna mi nieznana koła dość stare niestety brak daty.
Jak coś sobie przypomne, albo jeszcze wyjdzie w trakcie, to dopiszę.
Fotki:
http://img514.imageshack.us/gal.php?g=m ... pie002.jpg
- Załączniki
-
- mini po zakupie 003.JPG (172.21 KiB) Przejrzano 2764 razy
- Konrad K_2
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
- domino1985
- Wiarus
- Posiadane auto: Mini SPi & Cooper R56N
- Kontakt:
Re: Rover Mini
Troszkę roboty będziesz z nim miał, ale najważniejsze żebyś się nie poddawał
błotniki robił ktoś nie orientujący się w klasycznych autach i zalepił łączenia
błotniki robił ktoś nie orientujący się w klasycznych autach i zalepił łączenia
Szyby bez dziur to podstawaPrzednia i tylnia szyba nawet zdrowe boczne szyby mają pęcherze, ale brak dziur.
Czepiasz się słówek, bo nie sądzę, żebyś nie wiedział, że chodzi o blachę wokół szyb
Błotniki rozumiem, ze miałeś na myśli te nadkola? Jeżeli tak, to da się je zdemontować bez większych problemów i ubytków w lakierze. Nie są zamalowane w całości
Błotniki rozumiem, ze miałeś na myśli te nadkola? Jeżeli tak, to da się je zdemontować bez większych problemów i ubytków w lakierze. Nie są zamalowane w całości
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Nie, w błotnikach chodzilo o to, ze pomiedzy lampa a kierunkowskazem powinno byc widac laczenie i widac je ale tylko kawalek, dalej jest zaszpachlowane. Powinno dochodzic az do nadkola;)
Generalnie to jak my wszyscy tutaj, kupiles sobie skarbonke...ladna skarbonke
Generalnie to jak my wszyscy tutaj, kupiles sobie skarbonke...ladna skarbonke
Back on the road...
Nie wiedziałem, że mówisz o przodzie. Niestety 2 razy jak był robiony, to 2 razy trafił do kompletnych amatorów. Szkoda gadać. To już ja widze, że spi****** robote i mimo braku doświadczenia zrobiłbym sporo rzeczy dużo lepiej.
No i druga wycieraczka by się przydała.
Co do utrzymywania obrotów na poziomie 1300, to czy jak stukniesz w pedał, to nie spadają z powrotem na ustalone? Jeśli tak, to luz na osi przepustnicy w gaźniku.
Co do utrzymywania obrotów na poziomie 1300, to czy jak stukniesz w pedał, to nie spadają z powrotem na ustalone? Jeśli tak, to luz na osi przepustnicy w gaźniku.
@Chris11 dzisiaj próbowałem kupić, ale ramie było zbyt długie i niestety nie kupiłem. Chyba będę musiał coś w sklepie z częściami mini zamówić, no chyba, że od czegoś innego pasuje? Mechaniką się nigdy nie zajmowałem, ale jutro mam zamiar rozprawić się z gaźnikiem i zobaczyć czy są to luzy czy źle wyregulowany. Luzy są prawdopodobne, bo chyba zdarzyło mi się jak jechałem, że wolne były na poziomie tych ~800 rpm tylko nie wiem czy to nie było na zimnym silniku.
@Saint filter też zostawiam na jutro i chce zrobić coś bardziej stałego niż taśma i jeszcze muszę powymieniać wszystkie filtry i płyny eksploatacyjne.
@Saint filter też zostawiam na jutro i chce zrobić coś bardziej stałego niż taśma i jeszcze muszę powymieniać wszystkie filtry i płyny eksploatacyjne.
Marci-n pisze:Chyba będę musiał coś w sklepie z częściami mini zamówić
na forum jest dział Ogłoszenia/Giełda, załóż post [k] wycieraczkę, ramie wycieraczki a obiecuje że ktoś się odezwie po co masz przepłacać jak można za grosze to dostać. No chyba że chcesz odrazu walić w chrom no to minimaniak (Adam) czy rogal (Artur) mają to u siebie w sklepach
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
co by wszystkim po równo było
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
Jak na razie bawiłem się z gaźnikiem i cholera wydawało mi się, że już obroty ustawione, a tu po przejechaniu 20 km znowu wysokie :/ Znowu zdjałem filter i odkręciłem jeszcze trochę śrubę i mam nadzieję, że już będzie dobrze.
Zdejmując filter złożyłem obudowę tak jak się należy. Sklepy oczywiście znam i pewnie będę nieraz korzystał, a teraz już wiem który czyj
Zdejmując filter złożyłem obudowę tak jak się należy. Sklepy oczywiście znam i pewnie będę nieraz korzystał, a teraz już wiem który czyj
Świeża porcja fotek mojej zdrowej podłogi a może raczej
- Załączniki
-
- mini podłoga 012.JPG (198.64 KiB) Przejrzano 2548 razy
-
- mini podłoga 007.JPG (201.85 KiB) Przejrzano 2548 razy
-
- mini podłoga 005.JPG (171.28 KiB) Przejrzano 2549 razy
i dalej
- Załączniki