Temperatura załączania wentylatora??
Temperatura załączania wentylatora??
Czy ktoś z Was wie, jaka jest temp załączania wentylatora w nowym MIni r56?? Silnik 1.6 120ps. I jeszcze jedno, czy można w jakiś sposób podejrzeć temp cieczy, bo nigdzie nie ma takiego wyświetlacza. Pzdr
Re: Temperatura załączania wentylatora??
W każdym praktycznie samochodzie wentylator załącza się jak osiągnie poziom połowy. Mniej więcej jest to temperatura chwilowo nieco wyższa niż 90*C.
Tutaj jest o tym mniej więcej. Polecam używać opcji "Szukaj".
http://www.forum.mini.org.pl/viewtopic.php?t=6209
Tutaj jest o tym mniej więcej. Polecam używać opcji "Szukaj".
http://www.forum.mini.org.pl/viewtopic.php?t=6209
Ostatnio zmieniony 18 lut 2010, 08:45 przez Voyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Voyth pisze:W każdym praktycznie samochodzie wentylator załącza się jak osiągnie poziom połowy. Mniej więcej jest to temperatura chwilowo nieco wyższa niż 90*C.
Ale połowy czego????
1. IMO jak jest włączona klimatyzacja lub w US Spec nastawisz nawiew na przednią szybę lub całość samochodu /co łączy się z uruchomieniem klimatyzacji/ to będzie się włączał praktycznie cały czas - nawet jak temperatura płynu bedzie wynosila 50*C.
2. Jeżeli AC nie jest włączone to wg mnie będzie to ponad 95*C.
3. Znowu mam troche zbyt małą wiedze w temacie MINI, ale np w Subaru i wielu innych autach wyposazonych w OBD II, mozesz to podejrzec przy pomocy kabelka za kilkadziesiąt PLN i softu freeware dostepnego w sieci. Oczywiscie ma to charakter raczej diagnostyczny, nie sluzy do latania z laptopem na siedzeniu
Połowy wskaźnika. Czyli środek pomiędzy minimum i maximum
witam, czy może ktoś z posiadaczy R50 powiedzieć ile posiadają kabli od wentylatora chłodnicy? byłem dzisiaj u p. Mikołajczaka w Poznaniu i twierdzą że mam zły wentylator - tzn. bez jednego kabla który odpowiada za sterowanie wiatrakiem - do tej pory jeździłem na tym co posiada jeden kabel jednak teraz wentylator odmówił posłuszeństwa. Byłbym wdzięczny za odpowiedź
U mnie idzie jeden przewód do wentylatora.
Miałem dziś dziwną sprawę. Odpalam, włączam światła i nawiew na szyby na 1 stopień. Cisza. Nawiew nie działa - na 4 stopień też nic. W ogóle nie działa nawiew ani przycisk klimatyzacji. Zgasiłem po jeździe. Odpalam drugi raz i wszystko działa. Wiem, że MINI jest kapryśne, ale co to mogło być ?
Miałem dziś dziwną sprawę. Odpalam, włączam światła i nawiew na szyby na 1 stopień. Cisza. Nawiew nie działa - na 4 stopień też nic. W ogóle nie działa nawiew ani przycisk klimatyzacji. Zgasiłem po jeździe. Odpalam drugi raz i wszystko działa. Wiem, że MINI jest kapryśne, ale co to mogło być ?
Voyth pisze:U mnie idzie jeden przewód do wentylatora.
Jeśli u Ciebie idzie jeden przewód, u mnie również jeden i cały czas nie miałem problemów z chłodzeniem to zastanawia mnie to dlaczego p. Mikołajczak z Poznania twierdzi że mam zły wentylator i że to jest od diesla(?), nigdzie nie mogę znaleźć na 2 przewody tak jak oni twierdzą - wiatrak na "krótko" działa jednak nie chce się załączyć ! cały czas było wszystko okej, nagle przestało chłodzić i nikt z tym nie może sobie poradzić... ma ktoś jakieś pomysły?
- wymieniłem już: wentylator, termostat, miałem wodę z płynem w układzie i zmieniłem na sam płyn chłodniczy.. ręce opadają
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
rezystor na dmuchawie jest?
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
flapjck1 pisze:rezystor na dmuchawie jest?
tak, taki biało zielony
a może jest czujnik ktory jest odpowiedzialny za załączenie się wiatraka?
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
pisal ze sprawdzal ale mu nie wierze
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Jaro pisze:A sprawdzałes rezystor wiatraka i przekaźnik???
przekaznik o ktorym mowisz - jesli mowimy o tym samym czyli ten zielony pod maska na razie nie mam go w ogole bo mi w warsztacie go ukradli i mowili ze sie sam automatycznie spala poniewaz mam zły wiatrak i ma tylko jeden bieg - ten szybszy.. heh.. a caly czas na tym chodzilo i jak o to zapytalem Panow mechanikow to nie wiedzieli co odpowiedziec tylko mowili ze powinny byc dwa kable od wentylatora a jest jeden - tylko dlaczego caly czas chodzil wiatrak a nagle przestal chodzic i jest zly?!