Dzialanie wycieraczek

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

live4adrenaline

Dzialanie wycieraczek

Post autor: live4adrenaline »

Czesc..

od pewnego czasu mam problem z wydajnoscia wycieraczek...

dotyczy on "zbieralnosci" przy predkosci powyzej 100km/h...jakikolwiek owad rozmazany jest nie do usuniecia..tak samo wyglada sprawa wody i innych zabrudzen..dosc czesto jestem zmuszony zjechac na stacje i wymyc szybe "mopem" ..niestety czystosc jest zachowana do momentu upolowania kolejnego latajacego "syfu"

na poczatku wymienilem seryjne na polecone w intercarsie i przez znajomych ale nic sie nie zmienilo

wydaje mi sie, ze problemem moze byc:

- slaby naciak sprezyn i w rezultacie kiepski docisk
- profil szyby w mini tzn. kat nachylenia (bardziej pionowa pozycja niz w innych marakch..poza zukiem of korss hehe)

bede wdzieczny za sugestie badz moze podzieleniem sie obserwacji podobnego zjawiska w swoich autkach

pozdrawiam
L>
TRUTY

Re: Dzialanie wycieraczek

Post autor: TRUTY »

Kup kolego orginalne BOSCHa w MINI BMW i po problemie przerabiałem to
Voyth

Post autor: Voyth »

Ja kupiłem te aero płaskie i nic nie jest lepiej. Po prostu MINI ma tak ukształtowaną szybę i ramię ze słabym dociskiem, że jakiej wycieraczki nie kupisz, to i tak będzie tak samo :roll:
Ostatnio zmieniony 19 maja 2010, 19:07 przez Voyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Cuba

Post autor: Cuba »

Oryginalne sa okej,nie najgorzej zbierają. Przerabiałem valeo silencio i nie polecam nikomu...
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

mam silencio w swoim r400 - naprawde najglosniejsze wycieraczki jakie kiedykolwiem mialem
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
137jastr
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MCS R56

Post autor: 137jastr »

TRUTY pisze:Kup kolego orginalne BOSCHa w MINI BMW i po problemie przerabiałem to

Jeśli mogę dodać do Twojej sugestii...dokupiłem wycieraczkę Bosch BMW z deflektorem dociskowym...taką jaka jest przed kierowcą, jest teraz też przed pasażerem...całość działa znakomicie TIP, TOP.
BORLA Stainless Steel Cat-Back™System,M7 direct Flow Intercooler (DFIC2),M7 DFIC exit Scoop,M7 15% supercharger Pulley,ALTA intake System Cold Air,JCW front Strut brace,CUSCO rear Strut brace,EBC Brakes,ORCIARI bonnet vents scoops.
______
Saluti
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: dawid »

te wycieraczki BOSCH MINI sa gdzies dostepne online?
w ogóle proszę o polecenie jakichś dobrze dociskających wycieraczek najlepiej z opcja zakupu online bo nie chce mi sie jezdzic nie wiadomo gdzie

kupiłem jakieś gówno z valeo rekomendowane super dociskiem, większym niż sprężynowe itd i zbiera tyle co nic.
bbbrk

Post autor: bbbrk »

Smorawinski oraz inchcape wysyłają za pobraniem kurierem siódemka

, koszt wycieraczek z salonu to ok 160 zł
Awatar użytkownika
zimonK
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: R56 Cooper S 13'

Post autor: zimonK »

Ostatnio kupiłem zwykłe Bosche Eco na przód i działają bardzo dobrze. Idealnie zbierają przy każdej prędkości. Jeśli ktoś będzie wymieniał, to mogę polecić z czystym sumieniem :wink:
Vilreen

Post autor: Vilreen »

Dobra dobra, lepiej napisz za poł roku, nówki zwykle dobrze zbieraja, zobaczymy jak z trwaloscia ;) Tez mam o-Bosche, ale nie wiem jakie dokladnie. Jak narazie pracuja bardzo dobrze :) Z wyjatkiem tylniej, ale tam jest chyba system docisku troche zwalony :)
Awatar użytkownika
zimonK
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: R56 Cooper S 13'

Post autor: zimonK »

Vilreen pisze:Dobra dobra, lepiej napisz za poł roku, nówki zwykle dobrze zbieraja, zobaczymy jak z trwaloscia ;)
W sumie masz rację:P

Piotrek, a gdzie Ty znalazłeś tylną i jakiej mam szukać? 300mm?
Vilreen

Post autor: Vilreen »

U mnie na samochodzie znalazlem :P Nigdy jej nie wymienialem. A tak to albo przez neta albo w jakims sklepie z czesciami. Ale ja bym sie sklanial ku pierwszej opcji, bo ta wycieraczka jest "dziwna" :P
Awatar użytkownika
Sadam
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Sadam »

Vilreen pisze:U mnie na samochodzie znalazlem :P Nigdy jej nie wymienialem. A tak to albo przez neta albo w jakims sklepie z czesciami. Ale ja bym sie sklanial ku pierwszej opcji, bo ta wycieraczka jest "dziwna" :P
nie prawda, są normalnie do dostania - zarówno do 04 jak i 04+, w sumie nowszą nawet da się zamontować, ale plastiki się wtedy nie zgrywają tak jak trzeba i wygląda to kaprawo

daj znać jak potrzebujesz, Valeo są od ręki do wzięcia, w okolicach 30-35zł
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas :(
bbbrk

Post autor: bbbrk »

komplet z salonu kosztuje jednak 99 zł brutto, a nie jak napisałem 160
Awatar użytkownika
iad
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MCS R53

Post autor: iad »

mam problem z tylną wycieraczką, działa i zatrzymuje się w miejscach jej tylko znanym.
Po odkręceniu osłony bagażnika zauważyłem tam trochę wody, najprawdopodobniej leje się przez tą gumową uszczelkę w szybie.
I moje pytanie czy ta gumowa część to nr 61627129283
http://realoem.com/bmw/showparts.do?mod ... g=61&fg=45
Drugie pytanie jak ściągnąć tylną, odkręcam nakrętkę ale ramie wciąż się mocno trzyma, nie chce ciągnąć na siłę aby nie połamać, czy jest jakiś sposób oprócz siłowego?
ODPOWIEDZ